STERK STØTTESPILLER: Onsdag tar Rosenborg imot Celtic i kvalifiseringen til Champions League. Første kamp endte 0-0. Supportergruppa Kjernen er klar til å gi laget massiv støtte på Lerkendal. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STERK STØTTESPILLER: Onsdag tar Rosenborg imot Celtic i kvalifiseringen til Champions League. Første kamp endte 0-0. Supportergruppa Kjernen er klar til å gi laget massiv støtte på Lerkendal. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Rosenborg - Celtic, onsdag kl. 20.45

Slik kom RBK-fansen
opp på Bundesliga-nivå. - VIF-klanen har falt ut

Lerkendal snakkes om med frykt og respekt i Skottland før returkampen mot Celtic.

(Dagbladet): Rosenborg-supporterne i Kjernen forbereder årets viktigste kamp når Celtic kommer til Lerkendal onsdag. Selv får de skryt fra flere hold.

- Jeg synes vi har de beste supporterne i Skandinavia, sier Rosenborg-angriper Matthías Vilhjálmsson til Dagbladet.

Islendingen var skuffet over stemningen på Celtic Park sist onsdag. Kampen endte 0–0 foran 49 172 tilskuere.

På forhånd ble det skrevet mye om heksegryta som skulle møte Rosenborg-spillerne. Men det endte med at Celtic-supporterne ble frustrert over sine egne.

Flere tusen gikk ut av stadion før slutt. Og da dommeren blåste av kampen, var det pipekonsert.

Rivende utvikling

Nå har Rosenborg muligheten på to fronter: Laget kan kvalifisere seg til playoff i Champions League. Og klubben kan vise verden hvilken helvetes ramme det er på Lerkendal.

I FYR OG FLAMME: Kjernen synger i to ganger 45 minutter når Rosenborg spiller på Lerkendal. Her før en kamp mot Strømsgodset i 2015. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
I FYR OG FLAMME: Kjernen synger i to ganger 45 minutter når Rosenborg spiller på Lerkendal. Her før en kamp mot Strømsgodset i 2015. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tar en Nils Arne Eggen: Den viktigste kampen er den du ennå ikke har spilt, sier Espen Viken, talsperson for Kjernen.

Det er lett å slå fast at det har vært en rivende utvikling på Lerkendal de siste åra. Du vil aldri nå den toppen Celtic Park har med sin kapasitet på 60 000 tilskuere. Men her kan det også være stille, hvis forventningene er høye og spillerne ikke innfrir.

På Lerkendal synger supporterne i to ganger 45 minutter. Skal vi sammenlikne det med noe - etter å ha besøkt x antall stadioner ute i Europa - holder Lerkendal Bundesliga-nivå.

- Vi har satt vår ære i å støtte laget. Vi prøver å synge sammenhengende under kampen, forteller Viken.

- Vi er nok litt mindre emosjonelt styrt enn de grønne horder fra Celtic. Det er ikke på 2–0 at laget trenger mest støtte. Vi er en hard kjerne som alltid er der, som alltid stiller opp.

Han fortsetter:

TALSPERSON: Espen Viken.
TALSPERSON: Espen Viken. Vis mer

- Vi trege trøndere har kommet sakte, men sikkert. Det er ikke bare å stå og synge. Det tar tid å få folk i gang. Nå har vi vært stabilt gode over flere år.

2500 medlemmer

Viken mener at det spesielt er de tre-fire siste åra at Kjernen har vist klasse. Supportergruppa ble stiftet i 1996. Forløperen het Fragleberget.

Antall medlemmer er i dag 2500. Foran supporterne står det egne folk og svinger «taktstokken». På den måten får du koordinert massene og tilpasset sangene etter psykologien i kampen.

- Vi har mange forbilder. Men hvis det ligger en inspirasjon i bånn, så er den hentet fra Sør-Amerika. Der lager de liv og røre i to ganger 45 minutter. Det er flotte øyeblikk på Anfield også. Men store deler av tida er det helt stille der.

Heinz

- Hva med Bundesliga? Kjernen kan minne litt om stilen derfra.

- Ja da, vi har supportere som heter Heinz også, vi. Men, som sagt, vi får inspirasjon fra mange steder.

- Hva tenker du om at Matthías Vilhjálmsson mener dere er best i Skandinavia?

- Jeg tenker at Vilhjálmsson er en helhjertet rosenborger som vi liker å se i den hvite skjorta. Det er fint at han anerkjenner den jobben vi gjør, og synes den er viktig. Nå skal det sies at han ikke har spilt på alle stadioner i Skandinavia. Men målet vårt er å bli best i Norden.

Viken fortsetter:

- Vi er ganske stolte over den upolitiske og åpne stilen vi har. Om du er Frp-er eller buddhist spiller ingen rolle. Det er støtten til laget som teller.

Skremmer ikke

Det er ventet at Celtic kommer med en stor kontingent supportere til Trondheim. Norske halvliterpriser på 90 kroner er et tema, men skremmer ikke. For fansen kan kampen definere sesongen. Og i skotske aviser omtales Rosenborg med frykt og respekt.

STEMNING: Trondheim er Norges mest markante fotballby. Klubben jobber godt og målrettet, og fyller opp Lerkendal kamp etter kamp. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
STEMNING: Trondheim er Norges mest markante fotballby. Klubben jobber godt og målrettet, og fyller opp Lerkendal kamp etter kamp. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- Vi har fokus på oss selv og ikke på Celtic-supporterne, sier Viken.

- Vi skal uansett synge dem kraftig ut på Lerkendal. Allerede fredag var kampen omtrent utsolgt. Det er et signal om hvordan trønderne ser på oppgjøret. Dette betyr noe, og temperaturen vil være høy. Det skal være konkurranse på mange nivåer. Det skaper sjarmen rundt dette som vi alle liker.

Bortestøtte

Kjernen jobber hele tida med å forbedre seg.

- Etter forrige sesong spurte vi spillerne hva de kunne ønske seg mer av. Svaret var mer støtte på bortekampene. Derfor satser vi på det, vi sponser bortekampene hardere.

- Aldri noe tull og tøys?

- Det får andre avgjøre. Klart, vi har hatt uheldige episoder vi også. Noe har vært i media, noe har ikke kommet opp i media. Fotball er følelser. Og når følelser kommer i sving, kan det skje uheldige ting. Noen har snakket om «svenske tilstander» og «massive problemer». Men vi er litt vaksinert mot den type vinklinger. Enkelte bladskrivere har sin oppfatning.

Ramlet ut

Mange har tradisjonelt sett på Vålerenga-supporterne i Klanen som Norges beste supportere, men dette fnyser Viken av:

- De har tatt en del uheldige avgjørelser og ramlet ut.

Men nå handler det om slaget mot Celtic:

- Det er en kamp der sjansene er 50–50. Jeg håper vi får se et Rosenborg som er like godt og modig som det laget vi så på Celtic Park.

Celtic-manager Brendan Rodgers ga i helga uttrykk for at det er Rosenborg som nå har presset på seg:

- Returkampen vil bli mer åpen. Rosenborg har et stort press på seg siden de spiller på hjemmebane. Det bør føre til at det blir mer rom å spille i, erklærer Rodgers.