Slik kommer Norge til EM

Det er fortsatt muligheter for at Norge kommer seg til et mesterskap for første gang på 19 år.

HÅP: Norge klarte ikke å vinne mot Sverige, men det finnes fortsatt håp for Stefan Johansen og landslagsgutta.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
HÅP: Norge klarte ikke å vinne mot Sverige, men det finnes fortsatt håp for Stefan Johansen og landslagsgutta. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Veien til EM ser nok en gang ganske tøff ut. Norge ligger plassert på fjerdeplass i gruppa si med Romania, Sverige og suverene Spania foran dem. Norge må ta andreplass for å kvalifisere seg til EM gjennom den klassiske EM-kvalifiseringen.

Men det finnes håp for Lars Lagerbäck, men en kvalifisering ligger ikke i deres hender lenger. Dersom Sverige eller Romania matcher deres resultater, vil de være foran Norge på tabellen.

Dette er scenarioer som gir Norge håp om kvalifisering:

Sverige snubler

Norge slår Romania, men taper for Spania. Det er et realistisk scenario for nordmennene. Med tanke på at Sverige ligger to poeng foran i gruppa, må Sverige dermed tape for både Romania og Spania.

OPPMERKSOMHET: Martin Ødegaard har fått mye oppmerksomhet for bilde han la ut på sin egen Instagram etter tapet mot Athletic Bilbao. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video/Foto: NTB Scanpix, Strive, Instagram (Martin Ødegaard). Vis mer

Uavgjortresultat for Sverige mot for eksempel Romania vil ikke holde, fordi Sverige har overtaket på oss innbyrdes. De fikk med seg tre bortemål fra Ullevaal, og dermed vil de havne over Norge om lagene skulle havne på lik poengsum.

Dersom Norge slår Romania og taper for Spania, mens Sverige taper mot både Romania og Spania, vil Norge ligge på andreplass med 18 poeng. Sverige vil da ha 17 poeng.

Norge sjokkerer

Norge skal møte et ganske «nytt» spansk lag med stadig nye bekjentskaper i laget. Stammen med Xavi, Iniesta, Alonso, Villa, Piqué og Puyol er borte, og dermed kan Norge eller Sverige sjokkere dem om de har en topp dag, mens Spania underpresterer.

Det vil si at om Norge vinner mot både Spania og Romania, må Sverige stå med minst en seier og en uavgjort mot Romania og Spania.

Ulempen til Norge her er at Sverige møter Norges motstandere i neste kamp. Altså når Spania har spilt på Ullevaal, venter Sverige i neste kamp for spanjolene. Dermed kan Sverige se an resultatene til Norge litt, uten at det trenger å bety noe når man snakker om et lag som Spania.

Et eksempel: Norge slår Romania og Spania, mens Sverige taper mot Spania og vinner over Romania. Norge vil stå med 21 poeng på andreplass, mens Sverige vil stå med 20 på tredjeplass.

Nations League

Hva så med Nations League? Norge vant sin gruppe i fjor høst, noe som førte til at Norge har én ekstra sjanse til å nå EM. Norge var ranket på nivå tre, noe som førte til at det var overkommelig motstand som ventet i fjor høst. Der møtte de Bulgaria, Kypros og Slovenia.

Nå venter etter all sannsynlighet Serbia i en semifinale på Ullevaal, ettersom Serbia ligger dårlig an til å kvalifisere seg gjennom EM-kvaliken.

Dersom Norge vinner mot Serbia, vil motstanderen i Nations League-finalen etter all sannsynlighet bli Skottland eller Romania, med tanke på at Finland ser ut til å kvalifisere seg på «vanlig» måte. Derfor stepper Romania inn som beste toer i Nations League.

Fordelen til Norge her, er at de spiller semifinalen mot Serbia på Ullevaal. Dermed har de altså hjemmefordelen mot det antatt tøffeste laget. En eventuell finale mot Skottland eller Romania vil bli spilt på nøytral grunn.

Om Norge da vinner finalen, vil de kvalifisere seg til EM.

Så det er fortsatt håp for Lagerbäck.

Slik ser tabellen ut per dags dato:

1Spania660017-31418
2Sverige632113-8511
3Romania631213-7610
4Norge623111-839
5Malta61052-13-113
6Færøyene60063-20-170