Nederland - Norge:

Slik kommer Norge til VM

Dette er forutsetningene i Norges VM-kvalgruppe i fotball før de avsluttende kampene (20.45) tirsdag:

JAKTER SEIER?: Norge og Martin Ødegaard møter Nederland tirsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JAKTER SEIER?: Norge og Martin Ødegaard møter Nederland tirsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det norske fotballandslaget møter Nederland til siste kamp i VM-kvalifiseringen tirsdag kveld klokka 20.45:

Slik går Norge rett til VM:

Slår gruppeleder Nederland samtidig som Tyrkia avgir poeng.

Slår Nederland med to mål eller mer enn Tyrkia slår Montenegro. Tyrkerne har 11-10 i plussmål mot Norge etter ni runder.

Slik tar Norge andreplassen:

Slår Nederland med samme margin eller ett mål mer enn Tyrkia slår Montenegro. I så fall blir det tyrkisk gruppeseier.

Spiller uavgjort mot nederlenderne, mens Tyrkia taper for Montenegro.

Taper med minst to mål mindre enn Tyrkia taper med mot Montenegro. Da vinner Nederland foran Norge.

Målforskjellen er første punkt for skille lagene ved poenglikhet. Tyrkerne har ett plussmål mer enn Norge etter ni kamper og 18 poeng for begge. Er målforskjellen lik, teller antall scorede mål. Her ligger Tyrkia langt foran Norge.

Nederland er slått ut ved tap mot Norge samtidig som Tyrkia vinner sin kamp.

Uten profil

Nederlands midtstopper Stefan de Vrij er ute av troppen før VM-kvalmøtet med Norge. Han skadet seg på overtid mot Montenegro.

Matthijs de Ligt kommer etter all sannsynlighet inn og danner midtforsvar med Virgil van Dijk.

De Vrij er mannen nederlendernes trener Louis van Gaal pekte ut som «banens beste» i kampen på Ullevaal i september.

Nederland vinner gruppen og går til VM med minst uavgjort mot Norge, men nederlenderne kan også havne på tredjeplass i puljen og bli slått ut.

Også Tyrkia er med i kampen om avansement. Norge ligger dårligst til av de tre topplagene. Puljetoeren skal ut i et VM-omspill i mars.

God statistikk

Landslaget i fotball har med seg en overdådig bortestatistikk på flyet til Nederland. Forrige bortetap var for to år og nesten åtte måneder siden.

En panenkastraffe av Sergio Ramos senket Norge i 1-2-tapet for Spania på Mestalla i Valencia 23. mars 2019. Det var den første kampen i forrige EM-kvalifisering. Tirsdag spiller Norge den siste kampen i denne VM-kvalifiseringen, og fortsatt har laget unngått flere bortetap.

Det kan gi Nederlands landslagssjef Louis van Gaal noen ekstra rynker i pannen. Da laget hans rotet bort to måls ledelse i Podgorica lørdag, kan det ha vært VM-billetten som glapp ut mellom fingrene. Med tap for Norge kan nederlenderne fort bli hjemmesittere i nok et VM-sluttspill, som de var det i 2018 etter sølv i 2010 og bronse i 2014.

Nederland må også greie seg uten hjemmepublikum som er kjent for å få ståltribunene på De Kuip til å riste, og som med allsang og generelt lurveleven står for et lydnivå som umuliggjør kommunikasjon innad i hardt prøvede gjestelag.

VM-KAMPEN: Ståle Solbakken sier motivasjonen fortsatt er der hos alle spillerne etter gårsdagens kamp mot Latvia. Vis mer

Forrige måned spilte Norge 1-1 borte mot Tyrkia tross en fryktelig forfallsliste. Ikke bare det, de norske var nærmest seieren på Fenerbahçes stadion.

Fjern fortid

Det var den 10. strake bortekampen uten tap for et norsk lag som nesten har glemt hvordan det føles å tape på motstanderens hjemmebane. I dagens tropp på 25 mann var bare tre (Martin Ødegaard, Mohamed Elyounoussi og Joshua King) på banen i det forrige norske bortetapet.

Fra oktober 2015 til november 2017 tapte Norge 10 av 12 bortekamper, så det har skjedd noe med landslaget siden da. Ståle Solbakken tar neppe i når han sier at Norge er i ferd med å få et meget slagkraftig landslag.

Siden forrige bortetap har Norge vunnet seks bortekamper og spilt uavgjort i fire. Selv om motstanderne stort sett er langt fra Nederlands kvalitet, taler tallene høyt og tydelig om et lag som er vanskelig å slå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer