EMOSJONELL BESTIKKELSE: Rio Ferdinand sier sin hjertens mening til dommer Mark Clattenburg i en kamp mellom Manchester United og Tottenham. I forkant av bildet hadde Clattenburg vist bort samtlige spillere for å ta en prat med sin assistentdommer angående et svært kontroversielt Manchester United-mål. Ferdinand respekterte imidlertid ikke dette. Manchester United fikk godkjent målet, om Ferdinands påvirkning hadde noen betydning er det umulig å si. Foto: AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS/SCANPIX
EMOSJONELL BESTIKKELSE: Rio Ferdinand sier sin hjertens mening til dommer Mark Clattenburg i en kamp mellom Manchester United og Tottenham. I forkant av bildet hadde Clattenburg vist bort samtlige spillere for å ta en prat med sin assistentdommer angående et svært kontroversielt Manchester United-mål. Ferdinand respekterte imidlertid ikke dette. Manchester United fikk godkjent målet, om Ferdinands påvirkning hadde noen betydning er det umulig å si. Foto: AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS/SCANPIXVis mer

Slik kommer Premier League-spillerne «inn i hodet på dommerne»

Banner, vitser og manipulerer. «The Secret Footballer» forteller FA hva de virkelig bør slå ned på.

(Dagbladet): The Guardian har en lørdagsspalte der en svært velformulert Premier League-spiller forteller fra innsiden av fotballen i verdens hardeste liga.

Spilleren er anonym og omtales bare som «The Secret Footballer». Denne uka er naturligvis Wayne Rooneys banning tema for spilleren, som skal være en britisk toppspiller. Det har vært spekulasjoner om det kan være Kevin Davies, som skal være en god venn av The Guardian-journalist Barry Glendenning.

Det «The Secret Footballer»s spalte denne uka har overskriften «Respect? I remember that time at Old Trafford». Respect er navnet på det engelske fotballforbundets (FA) kampanje for å hindre rasisme, hets og utrivelig stemning på engelske baner. Det var under dette regelverket Wayne Rooney fikk to kampers karantene for å banne inn i kamera sist lørdag.

Den anonyme Premier League-spilleren skriver at det skjer langt verre ting på engelske fotballbaner enn at en spiller banner inn i kamera. Han trekker fram påvirkning av dommerne og hets fra tribunen som to områder FAs Respect-kampanje ikke når.

- Bestikker dommerne Episoden «The Secret Footballer» sikter til på Old Trafford handler om noe som skjer hele tiden på fotballbanen - man forsøker å påvirke dommeren.

- Jeg fikk frispark på Old Trafford en gang og en Manchester United-spiller ga ballen til dommeren der frisparket skulle tas. Mens jeg reiste meg opp, sa spilleren: «You've given us fuck all today, like all the other refs that come here» (Du har faen ikke gitt oss en dritt i hele dag, akkurat som alle andre dommere som kommer hit). Jeg så opp på dommeren og begynte å le, noe dommeren også gjorde.

- Det anektoden viser er at dommere er mennesker, og at mennesker er mulig å bestikke følelsesmessig. Å vite dette og utnytte det er dessverre en stor del av spillet - og det er ofte forskjellen mellom å tape og vinne. I et nøtteskall, det rettferdiggjør det å rope opp i dommerens ansikt, vifte fingeren mot ham, forfølge ham hver gang du får en avgjørelse imot og jogge forbi ham for å komme inn i hodet hans, forteller «The Secret Footballer».

«Må» påvirke dommerne Manchester United-spilleren fikk ingen reaksjon fra dommeren, og «The Secret Footballer» forteller at selv om han ikke liker å gjøre det, mener han at det er ekstremt viktig å bruke slike teknikker overfor dommerne.

HETSET: Emmanuel Adebayor mottok massiv hets fra Arsenal-fansen da han spilte for Manchester City mot gamleklubben. Da han scoret løp han over hele banen og feiret på denne måten. Straff: 25 000 pund i bot og to kampers betinget karantene. Tilskuerne fikk ingen straff, selv om de hadde skreket at hans mor var ei hore hele kampen. Foto: AP Photo/Jon Super/Scanpix
HETSET: Emmanuel Adebayor mottok massiv hets fra Arsenal-fansen da han spilte for Manchester City mot gamleklubben. Da han scoret løp han over hele banen og feiret på denne måten. Straff: 25 000 pund i bot og to kampers betinget karantene. Tilskuerne fikk ingen straff, selv om de hadde skreket at hans mor var ei hore hele kampen. Foto: AP Photo/Jon Super/Scanpix Vis mer

- Ekspertene på denne teknikken er så gode at jeg ikke tror dommerne merker det en gang. De ler av en vits, uten å skjønne at spilleren kun forsøker å vinne sympati, som i neste omgang skal gjøre at en 50/50-avgjørelse ender i deres favør.

Spillernes forfølging av dommerne blekner imidlertid sammenlignet med hva spillerne må tåle fra tribunen.

Et eksempel denne sesongen var Emmanuel Adebayors 60-metersløp da han scoret for Manchester City mot gamleklubben Arsenal. Adebayor feiret hemningsløst foran Arsenal-fansen, som hadde mobbet ham kontinuerlig gjennom hele kampen. Adebayor måtte også tåle hets fra den samme fansen mens han fortsatt var Arsenal-spiller.

«Your dad washes elephants, your mother's a whore», er en av sangene Adebayor må tåle. Blant annet sang Spurs-fansen den for ham på tirsdag, da han scoret to mål da Real Madrid slo Tottenham 2-0.

- Ikke ta med barna på fotballkamp «The Secret Footballer» forteller at han må tåle hets hver eneste uke som fotballspiller i Premier League.

- Det blir stadig mer hetsing, fra alle hjørner på stadionen og fra nesten alle demografiske grupper. Kona mi fortalte meg sist uke at to jenter, ikke eldre enn 13-14 år, bannet stygt til alle som kom nærme dem. Det vil være vanskelig for meg å vise noe respet i en slik situasjon - og hvis jeg reagerte er det ingen tvil om at det var jeg som ville blitt smurt utover avisene.

- Det som er mest latterlig, er ideen om at spillere skal være rollemodeller. Spesielt hvis disse ungene du skal være rollemodell for sitter sammen med foreldrene sine, som spyr ut obskøniteter.

HETSET IGJEN: Emmanuel Adebayor scoret to mål for Real Madrid mot Tottenham i midtuka. Slik reagerte han etter sitt andre mål, da hadde han blitt hetset sammenhengende av Spurs-fansen. I etterkant sa han at kampen mot rasistiske rop fra tribunen var tapt. Foto: REUTERS/Juan Medina/Scanpix
HETSET IGJEN: Emmanuel Adebayor scoret to mål for Real Madrid mot Tottenham i midtuka. Slik reagerte han etter sitt andre mål, da hadde han blitt hetset sammenhengende av Spurs-fansen. I etterkant sa han at kampen mot rasistiske rop fra tribunen var tapt. Foto: REUTERS/Juan Medina/Scanpix Vis mer

Det har ifølge «The Secret Footballer» blitt så ille på engelske baner at flere av dem er uegnede for barn.

- Selv om jeg ikke velsigner alt det fotballspillere gjør, så må foreldre spørre seg: Hvis din sønn eller datter kopierer fotballspillere i stedet for deg, hvorfor gjør de det? Og hvorfor eksponerer du barna dine for den frastøtende hetsen på engelske fotballbaner? Jeg ville ikke tatt med min verste fiende til noen baner, enda mindre barna mine, skriver «The Secret Footballer».

- NØDVENDIG: Danny Murphy er en rutinert fotballspiller. Den hemmelige fotballspillere sier at påvirkning av dommerne er noe man må gjøre. Foto: AP Photo/Alastair Grant/Scanpix
- NØDVENDIG: Danny Murphy er en rutinert fotballspiller. Den hemmelige fotballspillere sier at påvirkning av dommerne er noe man må gjøre. Foto: AP Photo/Alastair Grant/Scanpix Vis mer