Slik kunne sjakkbråket vært unngått

Kronglete regelverk.

UENIG: Daglig leder for sjakk-OL i Tromsø, Børge Robertsen, understreker at styret i arrangementskomiteen er uenig i tolkingen av regelverket fra den internasjonale sjakkpresidenten, men vil likevel la alle de ni utestengte nasjonene delta. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix
UENIG: Daglig leder for sjakk-OL i Tromsø, Børge Robertsen, understreker at styret i arrangementskomiteen er uenig i tolkingen av regelverket fra den internasjonale sjakkpresidenten, men vil likevel la alle de ni utestengte nasjonene delta. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Arrangøren av sjakk-OL i Tromsø snudde i dag på flisa, og godtar at nasjonene som var for seint ute med å melde inn lagene sine kan delta i mesterskapet

Men selv om COT2014 (Chess Olympiad Tromsø 2014) godtar kravene fra Verdenssjakkforbundet (FIDE), nekter de å gå med på at de har tolket regelverket feil.

- Dette er ikke et knefall for FIDE. Vi er ikke enige i måten FIDE tolker regelverket, eller hvordan de bruker artikkel 6.1 i det olympiske reglementet. Samtidig ser vi at det er rom for tolkninger av regelverket, så derfor kom vi fram til vi alle er best tjent med at vi ikke står knallhardt på prinsippene, men heller åpner for at alle blir med, sier direktør for arrangementet, Børge Robertsen, til Dagbladet. 

Forskjellige tolkninger Robertsen legger ikke skjul på at det er logistikkutfordringene som var hovedmotivasjonen bak arrangørens strenge tolkning av reglene. Hotellkapasiteten i Tromsø er sprengt, noe som gjør at COT2014 vil ha forutsigbarhet. Det blir vanskelig om man skal følge FIDEs måte å skjønne regelverket på. 

Det står nemlig at man kan gjøre endringer på laget inntil 20 timer før sjakk-OL starter. Robertsen og COT2014 forstår det slik at en nasjon kan endre på hvilke personer som stiller, men ikke på hvor mange lag hvert land stiller. Dette på meldes inn 1. juni, mener Robertsen.

Hvert forbund kan melde på inntil to lag: Ett i åpen klasse og ett i dameklassen. 

FIDEs tolkning er at alle sjakkforbund kan komme med en endelig påmelding av enten ett eller to lag inntil 20 timer før arrangementet startert. 

- I prinsippet betyr det at når 180 nasjoner er påmeldt, kan det komme fra 180 til 360 lag. Det sier seg selv at det er umulig for en arrangør å forholde seg til. 

I tolkninga av nettopp dette punktet i regelverket ligger også løsningen på utfordringen det russiske sjakkforbundet stod overfor. De ville nemlig ha med seg Kateryna Longva, som for bare ti dager siden var ukrainsk statsborger. Russerne utsatte sin påmelding i det lengste for å kunne få med seg verdensmesteren med det ferske, russiske passet, men ifølge Robertsen kunne Longva enkelt blitt etteranmeldt til det russiske damelaget, så lenge de hadde sagt ifra på forhånd at de skulle stille et lag i kvinneklassen. 

Overrasket Robertsen Nå ble det til syvende og sist en løsning på problemet. Men selv om det til slutt var Tromsø2014 som måtte fire på kravene, synes ikke direktør Robertsen at de burde gjort noe annerledes.

- Nei, vi oppfattet det som vi hadde en enighet med Israel Gelfer (visepresident i FIDE) om at de som ikke hadde fulgt fristen 1. juni ikke skulle få være med. Noen uker seinere mente han noe annet. 

- Er du overraska over at det ble så mye bråk?

- Ja, jeg er overraska over at det blei så mye bråk. Vi hadde en felles forståelse innledningsvis. 

- Hvorfor tror du FIDE reagerte så sterkt?

- Hovedgrunnen er vel at det russiske damelandslaget stod i fare for å ikke delta. De er regjerende verdensmestere. Det hadde vært uheldig om de ikke hadde stilt. De er en klar gullkandidat, så turneringa hadde mista et interessant lag. 

- Hvordan tror du FIDE hadde reagert om ikke det russiske laget hadde vært involvert?
 
- Det ønsker jeg ikke å spekulere i, annet enn at jeg registrerer hvordan FIDE forholder seg til situasjonen.  

De andre nasjonene som var involvert er Afghanistan, Gabon, Pakistan, Kambodsja, Den sentralafrikanske republikk, Elfenbenskysten, Oman og Senegal. 

Pressemeldinga fra COT 2014:

Styret i Chess Olympiad Tromsø 2014 (COT2014) har i styremøte søndag kveld, diskutert utviklingen etter vårt brev til FIDE datert 16.7.14 og svarbrev fra FIDEs president Kirsan Ilyumzhinov datert 18.7.14, som satte en tidsfrist for svar til mandag 21.7.14 kl. 1100.

Styret i COT2014 har gjort følgende vedtak:
1. COT2014 har under hele planleggingen av arrangementet i Tromsø lagt til grunn at FIDE har akseptert at påmeldingsfristen for deltakerne var 1.6.2014. Da COT2014 var klar over at regelverket kunne ha ulike tolkninger søkte vi støtte av vår tolkning av at lag som meldte seg på etter denne dato ikke fikk delta, i en egen henvendelse til FIDEs hovedinspektør og visepresident Israel Gelfer, som bekreftet dette per epost av 5.6.2014
2. COT2014 står ved sin tolkning av regelverket og er derfor ikke enig i at FIDE presidenten kan bruke punkt 6.1 i Olympic Regulations. 
3. COT2014 stiller seg likevel positiv til FIDE presidentens henvendelse av hensyn til spillere, forbund og god sportsånd. COT2014 aksepterer dermed at de forbund som ikke har meldt seg på innen fristen 1.6.2014, får lov å melde på sine respektive lag, slik de ville vært den 1. juni.
4. COT2014 vil søke i forhandlinger med FIDE å finne en løsning på de økte kostnader som dette vedtaket påfører COT2014. 
5. COT2014 vil be FIDE akseptere at alle land som dette vedtaket gjelder, må kunne aksepteres å innlosjeres privat, på Malangen brygger eller at lag må splittes opp på ulike hoteller.

Styret har merket seg uttalelsene til FIDEs president Kirsan Ilyumzhinov i et nylig intervju, om at sjakk-OL uansett ikke kom til å bli flyttet fra Tromsø. 

Dette sterke utsagnet setter styret pris på og COT2014 vil jobbe for en positiv og konstruktiv dialog med FIDE fram mot og under sjakk-OL. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer