UENIG: Daglig leder for sjakk-OL i Tromsø, Børge Robertsen, understreker at styret i arrangementskomiteen er uenig i tolkingen av regelverket fra den internasjonale sjakkpresidenten, men vil likevel la alle de ni utestengte nasjonene delta. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix
UENIG: Daglig leder for sjakk-OL i Tromsø, Børge Robertsen, understreker at styret i arrangementskomiteen er uenig i tolkingen av regelverket fra den internasjonale sjakkpresidenten, men vil likevel la alle de ni utestengte nasjonene delta. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB ScanpixVis mer

Slik kunne sjakkbråket vært unngått

Kronglete regelverk.

(Dagbladet): Arrangøren av sjakk-OL i Tromsø snudde i dag på flisa, og godtar at nasjonene som var for seint ute med å melde inn lagene sine kan delta i mesterskapet

Men selv om COT2014 (Chess Olympiad Tromsø 2014) godtar kravene fra Verdenssjakkforbundet (FIDE), nekter de å gå med på at de har tolket regelverket feil.

- Dette er ikke et knefall for FIDE. Vi er ikke enige i måten FIDE tolker regelverket, eller hvordan de bruker artikkel 6.1 i det olympiske reglementet. Samtidig ser vi at det er rom for tolkninger av regelverket, så derfor kom vi fram til vi alle er best tjent med at vi ikke står knallhardt på prinsippene, men heller åpner for at alle blir med, sier direktør for arrangementet, Børge Robertsen, til Dagbladet. 

Forskjellige tolkninger Robertsen legger ikke skjul på at det er logistikkutfordringene som var hovedmotivasjonen bak arrangørens strenge tolkning av reglene. Hotellkapasiteten i Tromsø er sprengt, noe som gjør at COT2014 vil ha forutsigbarhet. Det blir vanskelig om man skal følge FIDEs måte å skjønne regelverket på. 

Det står nemlig at man kan gjøre endringer på laget inntil 20 timer før sjakk-OL starter. Robertsen og COT2014 forstår det slik at en nasjon kan endre på hvilke personer som stiller, men ikke på hvor mange lag hvert land stiller. Dette på meldes inn 1. juni, mener Robertsen.

Hvert forbund kan melde på inntil to lag: Ett i åpen klasse og ett i dameklassen. 

FIDEs tolkning er at alle sjakkforbund kan komme med en endelig påmelding av enten ett eller to lag inntil 20 timer før arrangementet startert. 

- I prinsippet betyr det at når 180 nasjoner er påmeldt, kan det komme fra 180 til 360 lag. Det sier seg selv at det er umulig for en arrangør å forholde seg til. 

I tolkninga av nettopp dette punktet i regelverket ligger også løsningen på utfordringen det russiske sjakkforbundet stod overfor. De ville nemlig ha med seg Kateryna Longva, som for bare ti dager siden var ukrainsk statsborger. Russerne utsatte sin påmelding i det lengste for å kunne få med seg verdensmesteren med det ferske, russiske passet, men ifølge Robertsen kunne Longva enkelt blitt etteranmeldt til det russiske damelaget, så lenge de hadde sagt ifra på forhånd at de skulle stille et lag i kvinneklassen. 

Overrasket Robertsen Nå ble det til syvende og sist en løsning på problemet. Men selv om det til slutt var Tromsø2014 som måtte fire på kravene, synes ikke direktør Robertsen at de burde gjort noe annerledes.

- Nei, vi oppfattet det som vi hadde en enighet med Israel Gelfer (visepresident i FIDE) om at de som ikke hadde fulgt fristen 1. juni ikke skulle få være med. Noen uker seinere mente han noe annet. 

- Er du overraska over at det ble så mye bråk?

- Ja, jeg er overraska over at det blei så mye bråk. Vi hadde en felles forståelse innledningsvis. 

- Hvorfor tror du FIDE reagerte så sterkt?

- Hovedgrunnen er vel at det russiske damelandslaget stod i fare for å ikke delta. De er regjerende verdensmestere. Det hadde vært uheldig om de ikke hadde stilt. De er en klar gullkandidat, så turneringa hadde mista et interessant lag. 

- Hvordan tror du FIDE hadde reagert om ikke det russiske laget hadde vært involvert?
 
- Det ønsker jeg ikke å spekulere i, annet enn at jeg registrerer hvordan FIDE forholder seg til situasjonen.  

De andre nasjonene som var involvert er Afghanistan, Gabon, Pakistan, Kambodsja, Den sentralafrikanske republikk, Elfenbenskysten, Oman og Senegal.