Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykkel-VM

Slik la Norge planen som ga Doffen-gull

- Det var helt perfekt, sier verdensmester Kristoffer Halvorsen.

GULL:  Kristoffer Halvorsen med medaljen i årets  Sykkel-VM.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GULL:  Kristoffer Halvorsen med medaljen i årets Sykkel-VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DOHA (procycling.no): Det minnet litt om britenes tauing av Mark Cavendish fram til VM-gullet i København i 2011.

Da de norske forhåndsfavorittene ikke fikk med noen i bruddet, tok de heller selv føringen på et tidlig tidspunkt i løpet.

- Vi hadde veldig god kontroll på bruddet. Fridtjof (Røinås) og Henrik (Evensen) gjorde en sinnssykt bra jobb. Vi begynte å taue litt tidlig, men det var fordi vi synes det var greit å ligge foran. Det koster litt krefter, men vi unngikk velt. Det ble litt støtecup og så tok vi god kontroll mot slutten. Da gikk det ganske fort, sier Kristoffer Halvorsen til procycling.no.

OVERLEGEN: Kristoffer Halvorsen over mål i  i årets  Sykkel-VM.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
OVERLEGEN: Kristoffer Halvorsen over mål i i årets Sykkel-VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

VM-gullet henger godt synlig rundt halsen hans. Den blide sørlendingen havnet i duell mot lavtflygende Jakub Mareczko (Italia) og Pascal Ackermann (Tyskland).

På oppløpet overlistet han dem begge:

- Det har ikke gått helt opp for meg ennå. Det var helt, helt sykt. Det er litt rart når du klarer å gjøre det selv. Det er det største jeg har gjort noensinne. Det er helt sykt stort, gjentar han.

Haiket med det tyske opptrekket

Norge hadde et av de sterkeste lagene i VM-rittet og en av raskeste spurterne som spydspiss.

Men det er likevel ingen garanti for at man sitter igjen med gullet etterpå. Snarere tvert i mot. I sykkelsporten er fallgruvene mange.

Da alle satt og kikket på Norge etter at bruddet gikk, hadde laget ikke mye annet valg enn å ta kontrollen.

Toppen på kransekaka, hvordan man skulle skyte Doffen ut av kanonen – ble ikke lagt før det var halvannen kilometer igjen.

- Vi var litt usikre på om vi skulle kjøre opptrekk selv eller legge Doffen på hjulet til Ackermann, sier Grøndahl Jansen til procycling.no.

Viste høy grad av løpsintelligens

Løsningen var en avansert variant. Med én kilometer igjen la Anders Skaarseth seg i front for å gi tyskerne plassen og farten de trengte.

Etter imponerende kjøring med landslaget tidligere denne sesongen, hadde også Norge nok respekt til å kunne kreve bakhjulet til den tyske spurteren.

Det tok Halvorsen, mens Grøndahl Jansen la seg bak der igjen.

- Han hadde kontroll på hjulet mitt, sånn at jeg ikke skulle bli sperret inne. Hvis jeg ble det skulle han rope, så ropte han og da måtte jeg ut og spurte. Det var helt perfekt. Det var mye motvind og det visste vi. Ofte synes jeg det er greit å spurte ganske lange spurter. Jeg merket da det var 50 meter igjen så stivnet tyskerne litt, da gikk det akkurat.

Slo tilbake etter Richmond-fadese

Den nye U23-verdensmesteren kunne feire med to armer over hodet og kunne til og med koste på seg en blikk til siden mot en slagen tysker og en italiener.

Avslutningen ble perfekt på en sesong Norge tidvis har dominert stort under.

PÅ PALLEN: Pascal Ackermann,  Kristoffer Halvorsen og Jakub Mareczko. Foto: NTB Scanpix
PÅ PALLEN: Pascal Ackermann,  Kristoffer Halvorsen og Jakub Mareczko. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I fjor ble omtrent samtlige medlemmer av U23-landslaget æreskjelt av Stig Kristiansen etter at laget endte opp på en skuffende 38.-plass.

- Forskjellene fra i fjor hvor vi var irritert over at de lå i bakre del av feltet. Jeg har ikke sett én eneste rytter i hele dag inntil Evensen var på vei i retur etter å ha trukket feltet i sju runder. Hele settingen vi har her er spesiell, fortalte Kristiansen etterpå.

Holder fast på løftet til Joker

Tidligere har Kurt Asle Arvesen og Sven Erik Bystrøm blitt norske U23-verdensmestere i fellesstart.

Landslagssjefen mener gullmedaljen blir viktig når 20-åringen fra Kristiansand velger å ta steget ut.

- Han vil få en god proff som førstekontrakt og få et annet ståsted i det laget. Han starter ikke nederst, men starter litt høyere opp som en U23-verdensmester. Å gå fra U23 til proff før du er ferdig utviklet, får du lite tid til å gjøre. Han kommer til å få mer spillerom i laget sitt.

Hovedpersonen er selv fast bestemt på at proffdrømmen får vente. Som han fortalte procycling.no i forkant av mesterskapet fortsetter han i Joker Byggtorget også i 2017.

Det endrer selv ikke en verdensmestertittel på:

- Hva tror du dette får å bety for karrieren din videre?

- Ikke så mye. Jeg skal sykle på Joker neste år og. Jeg skal ha beina på bakken, men når man vinner noe som det her, skal man glede seg over det og vi skal feire i kveld. Det er viktig.

- Hvordan blir festen?

- Jeg vet ikke helt. Jeg er bare 20 år og jeg tror det 21-årsgrense for alkohol her. Men vi får finne på noe lurt. Hvis vi får til det, så skal det bli bra, sa mannen i verdensmestertrøya.

Feiringen får dessuten et realt antiklimaks. Alt klokka 03:00 i natt venter nemlig transporten videre til flyplassen.

Eventyret i Qatar er over for denne gangen, men heldigvis kommer flyet til å være lastet med gull.

Denne saken er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!