SOL OG VARME: Fra Val di Fiemme og Tour de Ski satte Petter Northug kursen til Kanariøyene og Tenerife. Der blir han fram mot helga. Foto:  AFP PHOTO/DESIREE MARTIN
SOL OG VARME: Fra Val di Fiemme og Tour de Ski satte Petter Northug kursen til Kanariøyene og Tenerife. Der blir han fram mot helga. Foto: AFP PHOTO/DESIREE MARTINVis mer

Slik lader Northug batteriene etter Tour-nedturen

- Kroppen har fått mye juling.

(Dagbladet): Støtteapparatet og oppladningen var perfekt, men Tour de Ski endte likevel i skuffelse for Petter Northug.

27-åringen var fjerdemann i mål på toppen av Alpe Cermis, slått med rundt ett minutt og sju sekunder av seierherren Alexander Legkov.

- Jeg ser ikke bort fra at det kommer en reaksjon senere i dag. Akkurat nå kjennes det ut som et hus som knuses, sa Northug til pressen etterpå.

Tunge som blylodd
Nå har han lagt skuffelsen bak seg. Fra Val di Fiemme gikk turen til Tenerife og Kanariøyene, akkurat som etter Tour de Ski i fjor. Der kobler Northug av med strandliv og lett trening.

- Nå skal han slappe av i tre, fire dager. Kroppen har fått bra med juling. Fredag eller lørdag er han på plass i enten Trondheim, høyden eller i Oslo, sier manager Lars Gilleberg til Dagbladet.

Han er med Northug til ferieøya, der gjennomsnittstemperaturen i januar ligger på rundt 20 grader.

- Hvordan føler han seg?

- Ikke så gærent nå. Men dagen etter at Tour de Ski var ferdig sa han at beina var tunge som blylodd.

- Har han gjort unna den verste skuffelsen?

- Ja. Hodet hans er skrudd inn på VM nå, sier Gilleberg.

- Må være ekstremt irriterende
Dario Colognas norske trener, Fredrik Aukland, sa til Dagbladet før Tour de Ski at Northug hadde den mentale styrken til å vinne - men at han ikke hadde beina til det i den siste bakken.

LANGT NEDE: - Det kjennes som et hus som knuses, sa Petter Northug etter 4. plassen i Tour de Ski på søndag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LANGT NEDE: - Det kjennes som et hus som knuses, sa Petter Northug etter 4. plassen i Tour de Ski på søndag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Den spådommen viste seg å slå til, men Aukland er dypt uenig med dem som mener at 27-åringen må ned i vekt for å kunne fikse monsterbakken bedre. Cologna er til sammenligning bare fem kilo lettere.

- Hvis Petter skal vinne, må han tenke på samme måte som Dario. Han kan ikke starte sisteetappen sammen med typer som Legkov. For Petter handler det ikke om å gå fortere opp bakken, men om å ha et større forsprang. Det er måten Dario har vunnet på tre ganger - gjennom å opparbeide seg et godt forsprang, sier han til Dagbladet.

FIS' ønske har vært å gjøre Tour de Ski så jevn som mulig før sisteetappen, en endring som ikke slår heldig ut for Northug. Men det er blitt så viktig for ham å vinne at han leker med tanken på å prioritere Tour de Ski høyere enn OL neste år - et ønske Aukland kan ha forståelse for.

- Jeg kan tenke meg at det er frustrerende for verdens beste langrennsløper å ha prøvd sju ganger, og fortsatt ikke klart det. Han har vunnet alt unntatt Vasaloppet og Tour de Ski, to løp som jeg karakteriserer som ekstremt viktig historisk. Petter har ikke vunnet noen av dem, og det må være utrolig irriterende for en type som Petter, med det konkurranseinstinktet han har.

- Hva tenker du om at verdens beste langrennsnasjon står uten Tour-seier etter sju år?

- Det er ingen tvil om at Norge er verdens beste langrennsnasjon, vi har ressurser ingen andre kan matche, og vi presterer godt og har tradisjonene. Men å gå sju år på rad uten seier er ikke godt nok. Norge burde klart det i løpet av den tida. Samtidig er det positivt for langrennssporten og interessen internasjonalt, sier Aukland.