Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik lager Hareide sin suksess-bacalao

Serverte 40 mann i Örgryte. Se oppskriften her!

OPPSKRIFTEN: Hard trening ligger bak oppturen Örgryte har fått etter Åge Hareides ankomst i sommer. Men også en god porsjon bacalao. Foto: Erik Berglund, Dagbladet
OPPSKRIFTEN: Hard trening ligger bak oppturen Örgryte har fått etter Åge Hareides ankomst i sommer. Men også en god porsjon bacalao. Foto: Erik Berglund, Dagbladet Vis mer

||| (Dagbladet.no): Tre strake seire har gitt Åge Hareides svenske klubb Örgryte kontakt med de andre bunnlagene i Allsvenskan. Skulle de ta en oppsiktsvekkende fjerde strake seier borte mot AIK i kveld, er de oppe på kvalikplassen.

Da Hareide overtok etter tolv serierunder, hadde laget tatt to poeng. Det var ni bak nest dårligste lag. Før kveldens kamp ligger de to poeng bak Hammarby og Djurgården, som begge har en kamp mer spilt.

Slik forklarer Hareide overfor Dagbladet den jobben han har gjort for å snu Örgryte-skuta.

- De var psykisk langt nede etter den åpningen, og måtte bygges opp fra bunnen av. Det første jeg sa, var at vi måtte bli fysisk sterkere og mer løpssterke enn motstanderne.

Hareide begynte dette arbeidet med metoder han har brukt i andre klubber tidligere.

- Det var mye spill og intervallspill på korte baner der de måtte bevege seg mye og jobbe hardt.

Bacalao til 40 mann
Deretter begynte han å forme laget som han ønsket at de skulle fremstå taktisk, og til sist har han jobbet med valgene med ball offensivt.

- Slike endringer er veldig avhengig av resultater for å få virkning. Vi var ikke i en situasjon der vi kunne se bak resultatene. Den mentale effekten av resultater er enorm, sier Hareide.

TRE STRAKE: Om Hareides menn skulle vinne sin fjerde strake kamp i kveld, er de oppe på kvalikplass. Men det blir ikke lett borte mot AIK, som topper tabellen om de vinner.Foto: Erik Berglund, Dagbladet
TRE STRAKE: Om Hareides menn skulle vinne sin fjerde strake kamp i kveld, er de oppe på kvalikplass. Men det blir ikke lett borte mot AIK, som topper tabellen om de vinner.Foto: Erik Berglund, Dagbladet Vis mer

Men det er ikke bare på treningsfeltet Åge har servert spillerne sine en suksessoppskrift.

Forrige uke fikk han låne en restaurant av en Örgryte-supporter, og inviterte laget og støtteapparatet - tilsammen 40 mann - på Hareides spesialitet: bacalao. Basert på 12 kilo klippfisk som Hareide tok med seg fra det norske nordvestlandet.

- Det med bacalao har blitt en tradisjon. Jeg startet med det i Helsingborg, der jeg serverte det i et hageselskap. Jeg tok det med meg og gjorde det samme med støtteapparatet i Brøndby.

- Bratseth savner maten min
Da Åge Hareide fylte 50 år i 2003, disket han opp med bacalao på Lerkendal, hvor han var RBK-trener.

- Rune Bratseth pleier å si at det han savner er maten min, humrer Hareide.

Da Hareide forlot Rosenborg for å bli landslagstrener, sa Bratseth at Hareide var blitt «uspiselig» for RBK.

- Jo, men maten min syntes han var jævlig OK, sier Hareide.

Nå har altså Hareides nye menn i Göteborg blitt innlemmet i sjefens kulinariske tradisjon.

ÅGES SPESIALITET: Åge lager Bacalao etter Kristiansund-metoden. OBS: Det er ikke Åge som har laget denne gryta, og fingrene som er i ferd med å fiske opp en smaksprøve tilhører Jens Stoltenberg.Foto:  Anders Tøsse, Scanpix
ÅGES SPESIALITET: Åge lager Bacalao etter Kristiansund-metoden. OBS: Det er ikke Åge som har laget denne gryta, og fingrene som er i ferd med å fiske opp en smaksprøve tilhører Jens Stoltenberg.Foto: Anders Tøsse, Scanpix Vis mer

- Jeg tror de ble litt overrasket, sier Hareide.

- Brenner ikke oljen
Han deler gjerne oppskriften sin med Dagbladets lesere, selv om han frykter kjeft fra landets bacalao-kokker. For to og et halvt år siden ble det laget «Bacalao á la Hareide» i radioprogrammet Norgesglasset.

Der hevdet radiokokken at han hadde lært av Hareide å brenne olivenoljen. Noe som kan være kreftfremkallende.

- Jeg vil gjerne dementere denne feilaktige opplysningen via Dagbladet, sier bacalaokokk Hareide.

- Jeg tar sterk avstand fra å brenne olivenolje. Jeg varmer den bare opp, understreker han.

Hareide håper bacalao-oppskriften hans kan inspirere folk:

- Bacalao er fantastisk sunn mat. Det er verdens beste proteintilskudd. Sunt og godt!.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media