Slik løser de krisa

Isete løype og Henrik Kristoffersen (26) har vært som 17. mai og regn denne sesongen. Før VM har han og teamet rundt jobbet knallhardt for å finne svar.

JOBBER HARDT: Pappa Lars Kristoffer og Henrik Kristoffersen har brukt mye tid sammen med teamet rundt for å kjøre på isete forhold. Her fra Reiteralm ved en tidligere anledning. Foto: Bjørn Langsem
JOBBER HARDT: Pappa Lars Kristoffer og Henrik Kristoffersen har brukt mye tid sammen med teamet rundt for å kjøre på isete forhold. Her fra Reiteralm ved en tidligere anledning. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

Det er få – om noen andre – som ville ha vært så tøff mot seg selv etter å ha vunnet to verdenscuprenn (slalåm i Madonna di Campiglio og Chamonix) i samme sesong.

Men Henrik Kristoffersen har vært ærlig på at sesongen i år har vært tøff, selv om han syns det blir for dumt å klage over det.

Det sier likevel alt om hvor høyt han legger lista for seg selv. Kristoffersen sa det best selv: Alpint er nesten det eneste han har, og nesten det eneste som betyr noe for ham.

FAKTA:

Utøvere med flere verdenscupseire denne sesongen:

Alexis Pinturault (4), Lara Gut-Behrami (3), Marta Bassino (3), Beat Feuz (2) , Marco Schwarz (2), Aleksander Aamodt Kilde (2), Sofia Goggia (2), Petra Vlhová og Mikaela Shiffrin (2),

Dette er problemet

Kristoffersen har ikke taklet isete forhold i slalåm– og han har forklart at det er utstyret som er problemet.

Det er krise for en som vil krige helt i toppen, selv om han og teamet vil tone ned bruken av de mer tabloide ordene.

Oppsettet han bruker på isen har fungert godt inn i svingene, men når det blir lagt press på skia ut av svingene har de mistet festet i snøen.

- Spesielt bakskia går ut. Da mister du balansen. Det trykket du bruker til å akselerere ut av svingen blir bare borte - noe som gjør at du også kommer fort på innerski, forklarer pappa Lars Kristoffersen til Dagbladet.

IKKE FORNØYD:Henrik Kristoffersen under slalåmen i Santa Caterina i desember. Foto: NTB
IKKE FORNØYD:Henrik Kristoffersen under slalåmen i Santa Caterina i desember. Foto: NTB Vis mer

Noe av dette er umulig å se med det blotte øye, men det er lett for Kristoffersen å kjenne at noe er galt.

Og sånn skaper frustrasjon.

Tenk deg at du er på trening og føler at alt flyter: Sola er i ryggen, du har medvind, er i fritt fall og du har spist en perfekt frokost.

Alt burde ligge til rette for suksess, men det er alltid noe som skjærer seg. Og så ser du at andre rundt deg - som du føler at du bør være bedre enn - takler det.

Slik har det vært for Kristoffersen. Og det skapte usikkerhet til de fant ut hva problemet var:

- Vi vet at oppsettet ikke er optimal på is nå, men vet også at skikjøringen er bra. Da er du litt sjakkmatt når skia ikke vil holde seg der du ønsker å ha dem, sier pappa Kristoffersen.

TALENTFULL: Lucas Braathen vil holde på med flere ting enn bare alpint. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

Nytt skipar

Nå handler det bare om å finne ut hvordan de skal løse det.

Kristoffersen brukte tid etter seieren i Chamonix på storslalåm-ski i østerrikske Pitztal, før han dro til Hinterreit for å kjøre mer storslalåm og litt super-G.

Onsdag forrige uke var han tilbake på slalåmski i Hochzeiger, og der hadde Rossignol med seg et siste forsøk på å fikse problemer før VM.

Servicemannen Philippe «Yul» Petitjean hadde vært i Frankrike og hentet to nye slalåmski-modeller.

Det har bare vært ett problem. Det har vært for varmt i Europa, og teamet rundt har måtte jobbe mye med å få isete forhold. Det har vært en knallhard jobb, og teamet har blant annet fått hjelp av Benjamin Raich rennskole.

Måten de løste det på var å balke den 20 meter brede og 500 meter lange traseene de brukte - gang på gang. Utstyret, som er drøye fem meter langt, flyttet de 10 centimeter av gangen.

HJULPET TIL: Disse to har hjulpet Team Kristoffersen med å vanne løypa i Hochzeiger som er 20 meter bred og 500 meter lang. Og de må bli flyttet 10 centimeter av gangen. Med andre ord: Det har blitt jobbet knallhardt. Foto: PRIVAT:
HJULPET TIL: Disse to har hjulpet Team Kristoffersen med å vanne løypa i Hochzeiger som er 20 meter bred og 500 meter lang. Og de må bli flyttet 10 centimeter av gangen. Med andre ord: Det har blitt jobbet knallhardt. Foto: PRIVAT: Vis mer

Enkel matte sier at det er lov å bli sliten bare av tanken på hvor lang tid det der.

– Vi har fått testen én ny modell. Det tar tid å venne seg til det. De er litt for like de Henrik allerede har, men de er hakket bedre. Ikke så bra som vi hadde håpet, men det er et lite lys i tunnelen, sier pappa Lars Kristoffersen.

Langsiktig plan

Det er fortsatt en jobb å gjøre, og kanskje kommer Cortina for raskt for mannen som er regjerende verdensmester i storslalåm. Jobben de legger ned nå handler uansett ikke det bare om VM-slalåmen, selv om det er den alle andre tenker på.

26-åringen vil være best i alle renn. Han vil også kjempe om sammenlagtkula i verdenscupen – og for å gjøre det må skia fungere optimalt.

For å si det enkelt: De problemene som har vært i år kan ikke være der når sesongen starter igjen til neste år.

VANT: Henrik Kristoffersen vant i Schladming. Foto: STEFAN WERMUTH / AFP / NTB Scanpix. Video: NRK Vis mer

Vekslende forhold

I Cortina har det vært vekslende vær. VM startet med stort snøfall, men da kombinasjonen ble kjørt mandag var det svært isete i enkelt partier – godt hjulpet av vanning.

Akkurat nå er det meldt varmt mot slutten av uka. Da kan forholdene plutselige minne om de i Madonna og Chamonix – hvor Kristoffersen vant.

Det er det Team Kristoffersen ber om akkurat nå.

Hovedpersonen dro drar til Cortina tirsdag, før han tar en fridag onsdag. Torsdag møter han VM-bakkene for første gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer