HOPPER: Atlanta United-spiller Josef Martinez tok en uventet fint på straffemerket da laget fikk besøk av New York City FC i sørstatsbyen 11. november. Video: Eurosport Vis mer

Unike straffer:

Slik lurer MLS-stjernen keeperen

Josef Martinez «hopp-straffe» føyet seg søndag kveld inn i rekken av merkelige straffespark. Men hva er egentlig lov å gjøre for å finte ut keeperen?

Straffespark er lett sier mange. Bare sett ballen sikkert i et av hjørnene. Enkelt. Den metoden er det likevel ikke alle som ønsker å bruke. Søndag kveld valgte Atlanta United-spiss Josef Martinez en variant der han hoppet rett før han skulle skyte. Resultatet ble ganske kult faktisk. Sjekk det ut i videovinduet øverst.

Straffen var med på å sende Atlanta United videre i sluttspillet i MLS-cup. Der møter de New York Red Bulls. Det var forøvrig Martinez' mål nummer 33 på 36 kamper denne sesongen.

Det er likevel ikke første gangen noen prøver seg på et slik straffespark. Alejandro Silva gikk for samme variant da hans Lanus møtte San Lorenzo i fjorårets Copa Libertadores-kvartfinale.

Rare straffespark

«Hopp-straffa» føyer seg inn i en trend av straffeskyttere som bruker alternative metoder for å score fra ellevemetersmerket. Paul Pogba fikk mye oppmerksomhet da han trippet, og trippet, og trippet og trippet før han skjøt sitt straffespark mot Everton. Straffesparket ble faktisk reddet, men franskmannen satte returen i mål.

Hva med å ikke skyte i det hele tatt?

Datoen er 5. desember 1982. Ajax møter Helmond Sport og får straffespark. Cruyff går fram for å skyte. Eller ikke helt ... Han legger ballen til rette og uten tilløp slår han en løs pasning skrått mot venstre. Der kommer Jesper Olsen i full fart og spiller ballen tilbake til Cruyff som da kan sette ballen forbi en utspilt keeper.

Nesten 33 år seinere ble Barcelonas Lionel Messi inspirert til å prøve det samme. Messi tar tilløp og alle forventer skudd, men Argentineren triller ballen til Suarez som setter ballen i mål.

Er det lov?

Dette er faktisk fullt lovlig. Så lenge Suarez ikke er innenfor straffefeltet før Messi rører ballen og «skuddet» til Messi går framover i banen kan Suarez fint sette den selv. Messi kan riktignok ikke selv ta den før noen andre har vært nær den. Samme regelen gjelder dersom ballen treffer stolpene.

Falskt fall?

Ashad Ali Adubarey gikk ekstra langt for å lure keeperen. Afghanistan møtte Maldivene til kampen om tredjeplassen i AFC Challenge Cup. Etter ordinær tid sto det 1–1 og kampen måtte avgjøres fra straffemerket.

På stillingen 7–6 til Afghanistan er det Adubarey sin tur. Spilleren fra Maldivene faller halvveis i tilløpet, men reiser seg opp og setter ballen i mål. Keeperen slår ut med armene og lurer på hva som akkurat skjedde. Dommeren ser ingen feil og dømmer mål. Maldivene vant til slutt straffesparkkonkurransen 9–8.

Hva sier reglene?

De sier at det ikke er lov å stoppe i tilløpet. Det er riktignok lov å prøve å lure keeperen gjennom tilløpet så lenge du ikke stopper helt opp.

Det står dette i regelboka:

«Hvis en spiller stanser opp («har satt standfoten») ved straffesparmerke og finter at straffesparket tas, skal dommeren gi advarsel til denne spiller.»

Og:

«Det er tillatt å finte underveis i oppløpet til straffesparkmerket før standfoten er satt ned og sparket skal tas.»

Med andre ord så er dette faktisk lov. Likevel er det kanskje ikke straffemetoden å anbefale.