Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik lurte russerne en hel verden: Funn av kloremerker, dopingcocktails, og mannlig DNA i prøver fra kvinner

Del to av den oppsiktsvekkende McLaren-rapporten kom i dag.

MCLAREN-RAPPORTEN: I går kom del to av den oppsiktsvekkende McLaren-rapporten som har forbauset en hel idrettsverden. Foto: AFP PHOTO / YURI KADOBNOV / NTB Scanpix
MCLAREN-RAPPORTEN: I går kom del to av den oppsiktsvekkende McLaren-rapporten som har forbauset en hel idrettsverden. Foto: AFP PHOTO / YURI KADOBNOV / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kom del to av den oppsiktsvekkende McLaren-rapporten som har forbauset en hel idrettsverden. Der fremkommer det at det var over 1000 utøvere fordelt på 30 idretter som var involvert i det statlig organiserte dopingregimet i Russland som skal ha foregått mellom 2011 og 2015.

Regimet ble mer effektivt over tid, og nådde «toppen» under Sotsji-OL i 2014. 84 prosent av utøverne er fra sommeridretter, mens 16 prosent er fra vinteridretter. Det gjelder totalt 30 forskjellige sporter, inkludert fotball.

Av disse skal hele tolv være medaljevinnere fra Sotsji. To av dem tok fire OL-gull til sammen og hadde prøver med et saltnivå som var fysiologisk umulig, ifølge rapporten.

Bordsalt og kaffe skal ha bli brukt for å manipulere prøveresultater under mesterskap. Saltet ble brukt i de negative urinprøvene for å gjøre vekten helt lik de reelle prøvene til de russiske utøverne, som ble erstattet i et forsøk på å konkurrere med doping i kroppen.

- Dette forsterker det vi har visst lenge. Rapporten gir flere detaljer og går dypere i materien. Her blir det beskrevet måter jukset ble gjort på. Det er ingen sensasjon det som har kommet fram i dag, men det gir funnene mer tyngde. Det gir også grunnlag for sanksjoner, sier dopingjeger Inggard Lereim til NTB.

Nye bevis viser også at mannlig DNA ble funnet i urinprøvene til to kvinnelige ishockeyspillere fra Sotsji-OL.

Kloremerker

12 medaljevinnere hadde avgitt 44 b-prøver som hadde kloremerker og andre merker på innsiden av lokket på flaskene, noe som indikerer at prøvene har blitt tuklet med. Seks prøver inneholdt mer salt enn hva som er fysiologisk mulig for et friskt menneske, mens to prøver inneholdt saltmengder som var lavere enn det som er mulig.

Også 21 medaljevinnere fra Paralympics i Sotsji har tuklet med urinprøvene, kommer det fram av rapporten.

- Vi er nå i stand til å bekrefte funnene i den første rapporten, i tillegg kan vi rette et enda sterkere og tydeligere fokus mot de oppsiktsvekkende funnene. Omfanget av utøvere er enda større enn vi trodde fra operasjonen som startet i 2011 og fortsatte til OL i Sotsji, sier Richard McLaren om rapporten.

Hovedaktørene

Sportsminister Vitalij Mutko og visesportsminister Yury Nagornykh var to av hovedaktørene bak dopingskandalen.

Urinprøvene til russiske utøvere som testet positivt for doping ble byttet ut med rene prøver, dermed trengte ikke utøverne å bekymre seg for om de skulle bli tatt. Denne praksisen skal ha startet allerede ett år før OL i Sotsji, og fortsatte etterpå.

Dersom russiske utøvere likevel testet positivt, ble disse testene rapportert inn som negative. Dette skal ha skjedd mer enn 500 ganger.

Navnene til mer enn 500 utøvere som beviselig skal ha benyttet seg av doping, har blitt overrakt til deres respektive organisasjoner. Mange idrettsutøvere har også blitt merket for retesting etter funnene.

Samtidig som den russiske legen Grigory Rodsjenkov, som tidligere var direktør for Russlands antidopinglaboratorium, gjorde gjennombrudd i påvisningen av doping, brukte han kunnskapen til å lage en dopingcocktail som gikk under navnet «Duchess». Denne cocktailen, laget av tre forbudte stoffer blandet med sprit, ble regelmessig brukt av russiske utøvere.

Rodsjenkov skal være hjernen bak å skjule over de russiske dopingprøvene, og har tidligere innrømmet påstandene.

I forbindelse med anklagene mot laboratoriet i Sotsji, ble det hyret inn verdensledende eksperter for å utføre et eksperiment. Det ble undersøkt om det var mulig å bytte ut innholdet i ubrukte b-prøver, uten at det var mulig å se forandringen med det blotte øyet. Det ble bekreftet at det var mulig å fjerne flaskekorker for så å sette dem på igjen, uten å etterlate synlige spor.

Russland benekter

Russlands idrettsdepartement benekter at landet de siste årene har støttet et systematisk dopingprogram. Det melder nyhetsbyrået Reuters, ifølge NTB.

Russiske myndigheter opplyser samtidig at de vil fortsette å bekjempe doping med nulltoleranse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!