Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik mekker du sykkelen selv

Mekkeekspert svarte leserne om kransavtager og kjedepisk.

(Dagbladet.no): Påsken er over, snøen er snart borte og det er på tide å finne frem sykkelen. Om en uke rulles Norges største idrettsarrangement, Sykle til jobben, i gang, for 33. året på rad.

I fjor var rundt 40 000 nordmenn med på arrangementet, og til sammen syklet de tusenvis av mil på de drøye to månedene kampanjen varer.

- Du kan sykle, gå, jogge, ja gjerne svømme så lenge du bruker \'egne hestekrefter\', sier Atle Hunstad, generalsekretær i NMBF.

30 om dagen

Til tross for hva navnet tilsier, handler kampanjen mest om å være i aktivitet. Inaktivitet er i ferd med og bli en av Norges største utfordringer, noe Norges mosjons- og bedriftsidrettsforbund (NMBF) vil være med og forebygge.

- Det er ikke mer enn 30 minutters daglig aktivitet som skal til. Derfor blir det et viktig budskap i årets aksjon, sier Hunstad.

Både enkeltpersoner og bedrifter kan melde seg på årets aksjon, både på nettsiden til NMBF og her på Dagbladet.no.

- Vask godt

SYKLE TIL JOBBEN: Om en uke smeller det. Da kommer rundt 40 000 mennesker rullende rundt på norske veier. Sykle til jobben er i gang! Foto: METTE MØLLER
SYKLE TIL JOBBEN: Om en uke smeller det. Da kommer rundt 40 000 mennesker rullende rundt på norske veier. Sykle til jobben er i gang! Foto: METTE MØLLER Vis mer

Nå som snøen begynner å bli borte, er det på tide å finne frem sykkelen fra garasjen. Nedstøvet og møkkete er ofte to stikkord som går igjen.

- Det første man bør gjøre er å gjøre den ordentlig ren. Vask sykkelen med såpe og varmt vann, så blir det lettere å finne ut hva som er galt, sier mekkeekspert Øyvind Aas til Dagbladet.no.

- Skift slangen selv

Aas har flere års erfaring som kurs- og foredragsholder og skriver om sykkel i en rekke norske og utenlandske aviser og magasiner.

- Det viktigste er bremser og gir, og i tillegg burde kjede skiftes hvert år. Om man ikke bytter kjede hvert år skjer det at man må bytte alle tannhjulene og da kan det ofte bli dyrt, sier Aas, som er eneste nordmann som har fullført verdens tre hardeste terrengsykkelritt, TransAlp Challenge, Crocodile Trophy og La Ruta de Los Conquistadores.

Han sier at det ikke er noe problemer å sykle på fjorårets modell, bare du er forsiktig med bremser og bremseklosser.

Og kan du ikke mekke eller bytte slanger i hjulet, sender du inn spørsmål til Aas. Fredag klokken 18:00 stiller han på nettmøte, og gir deg hans egne mekketips.

• Les nyttig informasjon om kampanjen her.

HJUL: Øyvind Aas mener du bør kunne skifte slangen i dekket selv. - Det er bedre å skifte om du punkterer, og komme fem minutter for sent på jobb. Enn å ikke klare å skifte,og komme tre timer for sent på jobb, sier han.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media