MED HODET FØRST: Det var en helt annen innstilling å spore hos John Terry og lagkameratene da de satte liv og helse på spill i jakten på avansement til åttedelsfinale.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
MED HODET FØRST: Det var en helt annen innstilling å spore hos John Terry og lagkameratene da de satte liv og helse på spill i jakten på avansement til åttedelsfinale.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren StaplesVis mer

Slik ofret England seg for videre VM-liv

Gruppeseieren glapp på overtid, men det er det nok få engelskmenn som bryr seg om nå.

||| (Dagbladet): Slovenia - England 0-1.

Etter en ytterst nitrist og pinlig målløs affære mot Algerie på fredag krevde et samlet engelsk folk endringer. Ikke bare av mannskap, men også av innstillingen blant spillerne.

Mot Slovenia fikk de både i pose og sekk, for det var et helt annet tenningsnivå å spore hos Fabio Capellos 11 utvalgte i kampen som skulle avgjøre Englands videre VM-skjebne - best illustrert av midtstopper John Terry som kastet seg inn i et blokkeringsforsøk med hodet først.

- Vi spiller sammen, vi kjemper sammen. Jeg ser igjen laget jeg kjenner. Vi kan fortsette mot hvilket som helst lag. For spillernes sinn er frie, uten frykt, uten tvil, sier Capello etter 1-0 seieren.

- Jeg er veldig fornøyd med lagets innsats. De spilte tøft, i hvert øyeblikk vi hadde ballen og i hver takling vi gikk inn i. Dette var veldig viktig. Vi spilte med selvtillit fordi vi fant kampånden, og kvaliteten var høy, fortsetter italieneren, som viste seg fra en sjelden følelsesladd side da avansementet var sikret, noe som forteller hvilket voldsomt press han har vært under de siste dagene.

Full uttelling for bytter
Både Emile Heskey og Aaron Lennon ble vraket etter miseren mot Algerie. Inn kom i stedet Jermain Defoe og James Milner. Det var en ny oppskrift som skulle lede til øyeblikket som sikret avansement.

Halvveis ut i første omgang utfordret Milner ute på sin høyrekant før han slo flatt inn foran mål. Der hadde Defoe klart å frigjøre seg, og da Slovenia-keeper Samir Handanovic gikk ned i knestående, ble han nådeløst straffet.

Uten kroppen bak ballen hjalp det nemlig lite at han fikk hanskene på den. I stedet endte han med å videresende Defoes strømpetreff opp i nettaket.

LYKKELIG BYTTE: Fabio Capello lot Jermain Defoe og James Milner få sjansen på bekostning av Emile Heskey og Aaron Lennon. Det var et bytte som sikret England det målet de trengte for å gå til åttedelsfinale.Foto: SCANPIX/REUTERS/Carlos Barria
LYKKELIG BYTTE: Fabio Capello lot Jermain Defoe og James Milner få sjansen på bekostning av Emile Heskey og Aaron Lennon. Det var et bytte som sikret England det målet de trengte for å gå til åttedelsfinale.Foto: SCANPIX/REUTERS/Carlos Barria Vis mer

Fotballen er full av forslitte uttrykk. Ett eksempel på det, er at mål preger kamper. Men i de fleste klisjeer, er det snev av sannhet, og Defoes scoring senket høye engelske skuldre.

Plutselig så de ut som en enhet i stand til å spille ut motstanderne igjen. De rødkledde kom ofte og de kom med mange framover, og temposvake slovenere hang ikke med i svingene når Defoe, Rooney, Milner og Gerrard satte fart offensivt.

- Vi vant kampen, og det var det viktigste. Når alt kommer til alt var det en kamp vi måtte vinne - en cupfinale - så det er klart at man går til kampen med en annen innstilling. Vi maktet å sette dem under press de første 10 minuttene og dikterte tempoet. Det at vi fikk et tidlig mål, var livsviktig, sier matchvinneren, ifølge Sky Sports.

Rooney-skade
Men i takt med det økende antallet misbrukte muligheter - deriblant et stolpetreff fra Wayne Rooney - kom usikkerheten snikende inn i Capellos mannskap.

Bedre ble det ikke for frynsete nerver da en forholdsvis pigg Rooney måtte av banen med en ankelskade drøyt 20 minutter før slutt. Jermain Defoe er en utmerket avslutter, men ikke akkurat noe oppspillspunkt, og engelskmennene ble rett og slett mindre farlige uten Rooney på banen. Og det hjalp ikke at Emile Heskey fullførte kampen i stedet for Defoe heller.

- Jeg tror Wayne kommer til å være OK i neste kamp, beroliger Capello.

På den annen side hadde Slovenia fint lite å by på framover, og det ble ikke farligere enn en trippelsjanse som ble avverget takket være oppofrende forsvarsspill i Englands bakre rekker.

Mistet gruppeseieren
Derfor så det lenge ut til at begge lag skulle gå videre med den ene scoringen i kampen, men Landon Donovan og USA ville det annerledes.

På overtid sikret nemlig Donovan amerikanerene en fortjent seier mot Algerie og henviste dermed England til annenplass. Men det er det nok få engelskmenn som bryr seg om nå i ettermiddag, selv om man hanglet seg videre fra en av de svakeste gruppene i VM.

VISTE FØLELSER: Fabio Capello er ikke kjent for å trekke altfor mye på smilebåndet. Etter å ha kriget seg til åttedelsfinalen var italieneren et eneste stort smil.Foto: SCANPIX
VISTE FØLELSER: Fabio Capello er ikke kjent for å trekke altfor mye på smilebåndet. Etter å ha kriget seg til åttedelsfinalen var italieneren et eneste stort smil.Foto: SCANPIX Vis mer

Seinere i kveld skal det avgjøres hvem som blir Englands motstander i åttedelsfinalen, og det kan vel ende med erkerivalen Tyskland. 

For Slovenias del, bærer det nå hjem til Europa, men landslagssjef Matjaz Kek tok tapet som en mann.

Så klart er jeg skuffet, men jeg håper spillerne mine kan konsentrere seg om hva de har oppnådd. Det er en ubeskrivelig følelse, sier Kek, ifølge NTB.

PS! Statistikk er statistikk, men det er verdt å merke seg at England gikk igjennom gruppespillet med samme resultatrekke som i Italia 1990. Da åpnet man med 1-1 (mot Irland), fortsatte med 0-0 (mot Nederland) og avsluttet med 1-0 (mot Egypt). Da leverte engelskmennene til slutt sin nest beste VM-prestasjon i historien med semifinale mot Vest-Tyskland og tap på straffer.