ETTERLYSER MORAL OG SUNN FORNUFT: Chris Tomlinson mener han fortsatt skulle stått med Storbritannia-rekord i lengde. Her hopper den 1,97 meter høye utøveren på et stevne innendørs i januar. Foto: AFP / IAN MACNICOL / NTB SCANPIX
ETTERLYSER MORAL OG SUNN FORNUFT: Chris Tomlinson mener han fortsatt skulle stått med Storbritannia-rekord i lengde. Her hopper den 1,97 meter høye utøveren på et stevne innendørs i januar. Foto: AFP / IAN MACNICOL / NTB SCANPIXVis mer

Slik prøver han å stoppe rivalens lengderekord

Bitter friidrettskrangel i England.

(Dagbladet): Chris Tomlinson (32) og Greg Rutherford (27) er begge britiske lengdehoppere.

Selv om de delte den britiske lengerekorden på 8,35 m har de aldri vært bestevenner. Nå er det brutt ut full krig mellom erkerivalene.

Årsaken er at Tomlinson prøver å få slettet Rutherfords nye nasjonale rekord på 8,51 - satt i San Diego i USA lørdag.

Postet bilde På Twitter har Tomlinson postet et bilde han mener beviser at kollegaen som vant OL-gull i London bommet på planken, da han forbedret den nasjonale rekorden med hele 16 centimeter.

Den forrige rekorden på 8,35 hadde VM-bronsevinner Tomlinson først alene i 2011, før Rutherford tangerte den året etter. Rekord-tvekampen mellom de to startet med Rutherfords 8,30 i 2009.

Før det hadde Tomlinson forbedret en 34 år gammel britisk bestenotering to ganger. Først med med 8,27 som 20-åring i 2002, og så med 8,29 fem år etter.

Rutherford slo prestisjemessig knockout på Tomlinson med gull under OL på hjemmebane i 2012

- Alt jeg sier blir vridd på. Se på bildet og dere vil forstå hvorfor så mange har oppfordret meg til å si fra, skriver Tomlinson på sin twitterkonto.

Bare gummi Bildet viser en svart sko der tuppen tilsynelatende treffer godt utenfor den hvite planken, slik at hoppet skulle blitt fulgt opp med et rødt flagg fra dommeren ved gropa.

Dessuten mener Tominson at selve planken var dekket av gummi og ikke plastelina - der skoavtrykket vises. 32-åringen peker på en Youtube-video av rekordspranget til erkerivalen.

- Se på videoen, det er helt klart et ugyldig hopp. Gregs fot er ikke marginalt over, men helt klart betydelig over. Det kan være fire eller fem centimeter, sier Tomlinson til The Guardian.

Mikke Mus-konkurranse? Dagen før snakket Rutherford med undring over at «noen» ville stoppe godkjenningen av hans rekordhopp.

- Alt som skulle vært krysset og streket under er gjort. Jeg ville ikke hoppet dersom det ikke var en offisiell konkurranse, fordi det ville knust meg dersom jeg hoppet bra og det ikke var offisielt, sier Rutherford.

REKORHOLDER NÅ: Greg Rutherford - her under VM der han ble tatt ut på bekostning av Tomlinson - har fått godkjent sitt hopp i USA. Foto: REUTERS / Kai Pfaffenbach / NTB SCANPIX
REKORHOLDER NÅ: Greg Rutherford - her under VM der han ble tatt ut på bekostning av Tomlinson - har fått godkjent sitt hopp i USA. Foto: REUTERS / Kai Pfaffenbach / NTB SCANPIX Vis mer

Tomlinson svarer slik:

- Det er bare å se det på Youtube. Det er kanskje litt slemt å kalle det en Mikke Mus-konkurranse, men det er trenere som står og holder målebåndene, sier lengdehopperen til Daily Telegraph.

Den tidligere rekordholderen har derfor anmodet det britiske friidrettsforbundet om å etterforske Rutherfords sprang.

- Jeg har bedt dem om å korrigere dette, men jeg får ikke noe svar. De sier bare «det er ikke vårt bord» og de vil ikke kommentere enkeltsaker. Jeg håper det finnes moral og at sunn fornuft blir brukt, sier Tomlinson.

Ler av rekorden Han påstår at dette ikke handler om bitterhet på grunn av en tapt rekord.

Tomlinson sier han ikke liker at hele «Lengde-verden» skal le av den britiske rekorden. Han nevner ikke noe om at han også i fjor var rasende - da Rutherford fikk den ene britiske VM-plassen i lengde.

OL-VINNER: Rutherford overrasket med førsteplass under London-OL. Foto: AFP / ADRIAN DENNIS / NTB SCANPIX
OL-VINNER: Rutherford overrasket med førsteplass under London-OL. Foto: AFP / ADRIAN DENNIS / NTB SCANPIX Vis mer

- Da jeg hørte at Greg hadde hoppet 8,51 var jeg den første som gratulerte ham, så jeg ønsker helt klart at folk ikke skal tro jeg er bitter, sier Tomlinson.

Godkjent stevne Han ender nok opp skuffet også nå, for det amerikanske friidrettsforbundet opplyser til The Guardian at alle tider og lengder er godkjent.

- Det var et offisielt stevne med offisielle funksjonærer. Derfor er alle noteringer lovlige og godkjente, sier en talskvinne.

VM-BRONSE: Christopher Tomlinson perset med 8,35 i VM i 2011. Foto: REUTERS / Max Rossi / NTB SCANPIX
VM-BRONSE: Christopher Tomlinson perset med 8,35 i VM i 2011. Foto: REUTERS / Max Rossi / NTB SCANPIX Vis mer