Newcastle United

Slik reagerer de på sjokknyheten

Oppkjøpet av Premier League-klubben Newcastle skaper store reaksjoner, blant annet fra forloveden til Jamal Khashoggi, journalisten som ble drept inne på det saudiske konsulatet i Istanbul i 2018. Også SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig.

Mohammed bin Salman og The Public Investment Fund spiller en helt sentral rolle i «nye Newcastle United». Vi forklarer. Video: Ljosland / Hageskal / Løkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er The Saudi Fund (PIF), som ledes av Prins Mohammed bin Salman, som vil sitte med 80 prosent av klubbens aksjer ved et kjøp. Finanskvinnen Amanda Louise Staveley vil få ti prosent, mens de siste ti prosentene vil eies av milliardær-brødrene David og Simon Reuben.

Dersom kjøpet blir en realitet, vil Newcastle ha den klart rikeste klubbeieren i England. Den totale rikdommen den kongelige familien i Saudi-Arabia besitter er ukjent, men det har blitt nevnt summer på flere tusen milliarder kroner.

Noen av reaksjonene er av det positive slaget, mens andre raser mot det kontroversielle oppkjøpet.

- Yesssssssss. Vi kan tørre å håpe igjen, skriver Alan Shearer på Twitter.

Shearer er som kjent en Newcastle United-legende og tidenes mestscorende spiller i Premier League-historien.

Newcastle-supporter og SV-leder Audun Lysbakken raser.

- Jeg har holdt med Newcastle siden 1985, men kjenner bare sorg. Sjelen er sugd ut av engelsk fotball. Først tok hyperkapitalismen over, nå blodpengene. Arbeiderklassens sport ble leketøy for milliardærer, så despoter. Takke meg til nedrykksstrid med Brann!, skriver SV-lederen på Twitter.

- Mayhem

Enkelte fans virket imidlertid meget fornøyde da det ble bekreftet at klubbeier Mike Ashleys regjeringstid var over.

- Vi har fått klubben vår tilbake, sang store mengder av Newcastle-fansen torsdag kveld.

Det tok helt av utenfor Newcastles hjemmebane St James' Park, hvor fansen samlet seg for fest.

- Mayhem, skrev The Guardian-korrespondent Josh Halliday.

Det ble satt inn politistyrker for å stagge fansen som feiret oppkjøpet.

- En begivenhetsrik dag! Slutten på en æra og starten på en annen. Det er alltid en ære å være kaptein for denne spesielle klubben. Spennende tider framover, la oss få klubben tilbake der den burde være, skriver Newcastle-kaptein Jamaal Lascelles.

- De verste i klassen

Det er likevel ikke alle som er like positive.

- Saudi-Arabia er blant de verste i klassen når det gjelder menneskerettighetsbrudd. De har lenge signalisert at de vil satse tungt på fotball. Nå har de kjøpt Newcastle. Tung dag for alle som ønsker en fotball uten sportsvasking, skriver TV 2s Mina Finstad Berg på Twitter.

Amnesty mener Premier Leagues omdømme vil få et solid skudd for baugen i så måte, og mener at ligaen vil framstå godtroende overfor et regime som ønsker å dekke over grusomheter ved å investere i den glamorøse idretten - såkalt «idrettsvasking».

- Oppkjøpet Mohammad bin Salman og Saudi-Arabia nå gjør, er et direkte forsøk på å lede fokus bort fra grove menneskerettighetsbrudd, som bruk av dødsstraff, grove angrep på minoriteter og nærmest forbud mot ytringsfrihet i landet, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge i en pressemelding sendt blant annet til NTB.

Finanskvinnen Amanda Staveley forteller at hun «tar på alvor» bekymringene fra menneskerettighetsgrupper angående den saudiarabiske ledelsen av Newcastle United, men insisterer på at «vår partner ikke er den saudiske staten».

Forlovet raser

I 2018 ble journalisten Jamal Khashoggi drept inne på det saudiske konsulatet i Istanbul. Drapet vakte enorm internasjonal oppstandelse og ble fordømt verden over.

Khashoggi jobbet for Washington Post og var bosatt i USA og var kjent for å ha vært kritiske mot det Saudiske regime.

Nå raser Khashoggis forlovede, Hatice Cengiz, mot at det samme regimet nå kjøper klubben.

- EN SKAM: Jamal Khashoggi forlovede kaller oppkjøpet en skam. Foto: Reuters
- EN SKAM: Jamal Khashoggi forlovede kaller oppkjøpet en skam. Foto: Reuters Vis mer

- Det er så trist. Det er en skam for Newcastle og for engelsk fotball, sier hun i et intervju med Sky News.

Hun kjøper ikke forklaringen om at det ikke er regjeringen i Saudi-Arabia som skal kontrollere klubben.

- Det gir ikke mening fordi alle vet at regjeringen kontrollerer alt i Saudi-Arabia. Det nåværende saudiske regimet har en kronprins som kontrollerer alt i landet, forteller Cengiz.

- Poenget er dette: hvordan godtar spillerne, fansen og direktøren for Newcastle denne situasjonen? Jeg er virkelig trist over dette Jeg antar at penger er viktigere enn noe annet her i livet, avslutter hun.

Bader i «memes»

Twitter eksploderte torsdag og man kunne knapt se annet enn Newcastle-«memes», altså bilder som gjør narr eller humor av oppkjøpet.

De fleste gikk ut på alle spillerne Newcastle kan kjøpe nå som det går mot Premier Leagues rikeste klubbeier.

De andre plasserer superstjerner som Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Kevin De Bruyne, Kylian Mbappé og Erling Haaland i Newcastle-trøya.

- Lekket opptak av Newcastles lag for neste sesong, skriver 433 til sine 1,3 millioner følgere.

Deretter viste de Mohamed Salah (Liverpool), Lionel Messi (PSG), Kevin De Bruyne (Man City), Neymar (PSG), Erling Haaland (Dortmund), Kylian Mbappé (PSG), Karim Benzema (Real Madrid), Robert Lewandowski (Bayern), Ngolo Kanté (Chelsea) og Cristiano Ronaldo (Man United) i Newcastle-tøy på klipp fra spillet videospillet FIFA.

Medeier Staveley melder at hun har «store ambisjoner» for klubben, som kjøperne ser på som et langtidsprosjekt. Hun lover at det blir investert både i talentutviklingen og på spillerkjøp i den engelske klubben.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer