SCORET MED FREKKIS: De færreste forventet et skudd da Maicon nådde pasningen fra Elano en snau halvmeter fra dødlinja. Men høyrebacken lot det stå til og klinket til - og tok den nord-koreanske keeperen fullstendig på senga. Foto:  EPA/KERIM OKTEN
SCORET MED FREKKIS: De færreste forventet et skudd da Maicon nådde pasningen fra Elano en snau halvmeter fra dødlinja. Men høyrebacken lot det stå til og klinket til - og tok den nord-koreanske keeperen fullstendig på senga. Foto: EPA/KERIM OKTENVis mer

Slik scorer bare en ekte brasse

Men Nord-Korea yppet seg mot storfavoritten.

||| Brasil - Nord-Korea 2-1

(Dagbladet): I 45 minutter var det ikke lett å se at det skiller 104 plasser mellom Brasil og Nord-Korea på FIFA-rankingen.

Sambafotballen var like fraværende på Ellis Park Stadium i Johannesburg som varmegradene i vinterlufta, og brassestjernene ble enkelt temmet av oppofrende nord-koreanere.

Men etter pause var de omsider til å kjenne igjen, og da fikk asiatene trøbbel.

Fra død vinkel
Maicon viste teknikerne litt lenger framme på banen hvordan det skal gjøres 10 minutter inn i 2. omgang. Inter-backen fikk en løpeball av Elano, og nådde den igjen en halvmeter før dødlinja. Da alle ventet på et innlegg valgte Maicon i stedet å gå for skudd - og fra nesten død vinkel tok han keeper Myong Guk fullstendig på senga.

TAKKET TILSKUERNE: Rapportene ville ha det til at det befant seg enkelte nord-koreanere på tribunen i Johannesburg. Uansett ble de takket av spillerne etter kampslutt. Foto:  AFP PHOTO / VALERY HACHE
TAKKET TILSKUERNE: Rapportene ville ha det til at det befant seg enkelte nord-koreanere på tribunen i Johannesburg. Uansett ble de takket av spillerne etter kampslutt. Foto: AFP PHOTO / VALERY HACHE Vis mer

Skuddet blåste i mål, og ja: Det så ut som han mente det.

- Jeg var helt utkjørt, så jeg skjøt bare, sier Maicon ifølge NTB.
 
Målet ga brassene den nødvendige roen, og med senkede skuldre er de sjeldent enkle å ha med å gjøre.

Aller mest imponerte faktisk Michel Bastos med noen susende langskudd og dribleserier, men det var en tidligere Manchester City-duo som sørget for scoring nummer to:

Robinho vektet gjennombruddspasningen mot Elano perfekt, og midtbanemannen styrte ballen enkelt og lavt i det lengste hjørnet. 

Jublet vilt
Om det var få mennesker som så kampen i Nord-Korea i utgangspunktet ble det i hvert fall ikke flere da. Og det var synd, for de gikk glipp av et vakkert reduseringsmål to minutter før slutt:

VI TÅLER DEN ÉN GANG TIL: Fra en annen vinkel. Foto: EPA/JON HRUSA
VI TÅLER DEN ÉN GANG TIL: Fra en annen vinkel. Foto: EPA/JON HRUSA Vis mer

Med en effektiv skuddfinte dro Yun Nam seg inn i feltet og banket ballen over Cesar til 1-2. Og på jubelen å dømme hadde han nettopp avgjort VM-finalen for Nord-Korea.

Underdogen kom faktisk til ytterligere et par avslutningsferdigheter på tampen, og selv om det ble tap, kan de definitivt gå fra kampen med hevet hode.

Særlig etter en første omgang der de var fullt på høyde med Brasil.

- Vi tok for lett på det, og det endte med at Nord-Korea reduserte. Det var en tøff kamp, som vi heldigvis gikk seirende ut av. Nå leder vi gruppa, og denne seieren kan vi bygge videre på, sier Maicon i et TV-intervju etter kampen.

Brasil skapte ingenting
Ekstrem gjerrighet og defensiv disiplin var stikkordene da Nord-Korea tok seg til VM.

JUBLET VILT: Ji Yun-nam kunne knapt tro det selv da han reduserte til 1-2 et par minutter før slutt. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
JUBLET VILT: Ji Yun-nam kunne knapt tro det selv da han reduserte til 1-2 et par minutter før slutt. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer

Derfor var det ingen stor overraskelse at de fulgte den samme oppskriften mot laget som topper FIFA-rankingen, at de la seg med fem mann i backrekka og at de lot motstanderen trille ball.

Men at Brasil skulle skape eksepsjonelt lite de første 45 minuttene - det hadde nok de færreste trodd.

Kanskje var det den bitende kulda, i hvert fall i brasiliansk målestokk, som plaget sambagutta. Faktum er uansett at VMs mestvinnende landslag gjennom tidene ikke skapte en eneste målsjanse mot lag nummer 105 på rankingen i løpet av de første 45 minuttene.

- Det var fryktelig kaldt, men det viktigste var de tre poengene, sier Maicon.

LYKTES MED LITE: Kaká glitret ikke i åpningskampen. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
LYKTES MED LITE: Kaká glitret ikke i åpningskampen. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon Vis mer

Nærmere enn Robinhos skuddforsøk etter 20 minutter, som keeper holdt i fast grep uten problemer, var de faktisk ikke nettsus før pause. En spiller som Kaká virket å fortsette i det samme, skuffende sporet som i Real Madrid, og Brasil virket nesten litt slappe.

Det samme kunne ikke sies om nord-koreanerne.

Gråt under nasjonalsangen
Allerede da nasjonalsangen ble spilt - og minst en av spillerne gråt - skjønte man at dette betydde noe helt spesielt for VMs mest lukkede lag.

For ute på banen jobbet asiatene som flittige maur, og selv om de ikke forårsaket mange svetteperler i panna på Brasil-keeper Julio Cesar, kom de på noen små visitter.

Jong Tae Se - av enkelte omtalt som Asias svar på Wayne Rooney - var i hvert fall frekk nok til å utfordre Lucio & co én mot én, selv om han sjelden oppnådde mer enn en corner.

BIKKJEKALDT: Det var bare tre varmegrader da kampen startet. Det hadde blant annet denne supporteren tatt konsekvensen av. Foto: AFP PHOTO / MONIRUL BHUIYAN
BIKKJEKALDT: Det var bare tre varmegrader da kampen startet. Det hadde blant annet denne supporteren tatt konsekvensen av. Foto: AFP PHOTO / MONIRUL BHUIYAN Vis mer

Da dommeren blåste av 1. omgang var det uansett liten tvil om at Nord-Koreas plan hadde fungert til punkt og prikke, mens Brasil hadde mye å snakke om i garderoben.

Hva de enn gjorde så det ut til å funke.

Brasil er i rute og topper gruppe G etter første runde.