SULTEN PÅ MER: Edvald Boasson Hagen er klar for større oppgaver etter å ha funnet vinneroppskriften hjemme i Norge. Her sykler han en seiersrunde etter å ha vunnet i Stavanger nylig.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
SULTEN PÅ MER: Edvald Boasson Hagen er klar for større oppgaver etter å ha funnet vinneroppskriften hjemme i Norge. Her sykler han en seiersrunde etter å ha vunnet i Stavanger nylig. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpixVis mer

Slik ser Boasson Hagen for seg fortsettelsen

Stiller med nyvunnet selvtillit i fransk storritt.

(procycling.no): Fredag reiser Edvald Boasson Hagen til Sør-Frankrike for å ta fatt på verdenstourrittet Critérium du Dauphiné.

Etter skadecomebacket har han gjort sakene sine bra i det som ble krevende utgaver av både Tour of Norway og Tour des Fjords hjemme i Norge.

Nå håper han å ta et steg videre mot den virkelige storformen. I Frankrike møter 28-åringen en mye større andel av verdens sykkelelite, med samtlige 17 verdenstourlag på start.

 - Jeg skal prøve det jeg kan for å hevde meg like bra, eller enda bedre der. Men det blir noen ganske harde etapper, så det blir vanskelig å henge med helt framme, understreker Boasson Hagen i samtale med procycling.no.

Forrige helg vant han endelig et internasjonalt sykkelritt igjen da han spurtet forbi Marco Haller og Daryl Impey på oppløpet i Stavanger.

Seier nummer 40 som proffsyklist kom på avslutningsdagen av Tour des Fjords, nesten to år etter den 39. for Boasson Hagen. Den forrige gangen den norske sykkelstjernen vant en proffseier var 4. juni 2013, i nettopp Critérium du Dauphiné.

Tøff Tour de France-test
Da var rudsbygdingen førstemann i mål på en kupert tredjeetappe til Tarare utenfor Lyon. Sterke avsluttere som Michael Matthews og Gianni Meersman ble henvist til de neste plassene. Thor Hushovd deltok fortsatt på verdenstouren og ble nummer fire.  

Årets rute i det franske rittet tar feltet gjennom åtte tøffe dager på sykkelen. Den norske profilen til MTN-Qhubeka overdriver ikke når han sier han venter seg et hardt ritt.

Mer om det som venter i Critérium du Dauphiné kan lese her.

For Boasson Hagen gir den første halvdelen, og etappene fra første til fjerde dag, størst sjanser for suksess.

- Jeg har ikke sett veldig nøye på hver enkelt etappe ennå, men som du sier blir de første dagene dem som passer meg best. Så får vi se på taktikk og møter i forkant hvilke dager vi velger å gå mest for, påpeker han.

- Mot slutten av rittet blir det mange stigninger i førstekategorien. Da er det nok andre enn meg som kjemper om etappeseirer. Vi har noen bra klatrere i laget også, som Louis Meintjes og Steven Cummings, fortsetter Boasson Hagen.

Lagtempo
Den tredje etappen i år er en lagtempo. Med det velger Critérium du Dauphiné bort den tradisjonelle individuelle tempoetappen, og arrangerer en lagkonkurranse i kamp mot klokka for første gang siden 1980.

Akkurat det er ikke noen fordel for Boasson Hagen, som nok hadde hatt klart bedre muligheter for et toppresultat aleine.

- Vi har vel ikke det sterkeste laget akkurat på lagtempoen. Det er ikke den etappen vi skal utmerke oss på. Det er nok den etappen vi kommer til å tape mest tid. Vi har ikke kjørt mye sammen på lagtempoetapper før, poengterer MTN-Qhubekas nordmann.

• Les mer: Slik skal Edvald spisse Tour de France-formen

Critérium du Dauphiné blir ofte omtalt som et Tour de France i miniatyr, og fungerer for mange som et perfekt ritt for å forberede seg på sommerens største sykkelfest.

At arrangør ASO har valgt lagtempo i denne Dauphiné-utgaven, gjør etappen til enda en viktig test før Tour de France seinere i sommer. Da skal lagene sendes ut i samme øvelse på niende dag.

Mer selvtillit
De siste dagene har Boasson Hagen brukt til restitusjon og rolig trening. Det har vært nødvendig for å komme til hektene igjen, etter at han ga alt foran norske sykkelpublikummere i Tour of Norway og Tour des Fjords.

Følelsen han sitter igjen med etter innsatsen i Norge er god. Rudsbygdingen fylte 28 år på nasjonaldagen i mai, og har fortsatt en god del år igjen der han kan hevde seg i verdenstoppen.

• Les mer: Disse kjemper om å være med Boasson Hagen til Tour de France

Da proffseier nummer 40 endelig var i boks, tok han seg et steg nærmere Thor Hushovds 47 internasjonale triumfer i karrieren.

Norges eneste representant i Critérium du Dauphinés 2015-utgave legger ikke skjul på at det betydde mye for ham å stå øverst på resultatlista igjen i forrige uke.

- Det er alltid viktig å få en seier. Det blir enda vanskeligere å hevde seg i Dauphiné, men det var uansett deilig å få vist at man kan vinne igjen. Det gjør helt klart godt for selvtilliten, sier Boasson Hagen til procycling.no.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.