Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håvard Lorentzen før OL i Pyeongchang

Slik ser OL-håpets drømmedag ut: - På yachten er masse damer

Håvard Holmefjord Lorentzen (25) forteller om det verste han har ofret for idretten, hva han egentlig syns om ordet «monsterlår» og sin egen drømmedag.

NORSK MEDALJEHÅP: Håvard Holmefjord Lorentzen. Foto: Bildbyrån
NORSK MEDALJEHÅP: Håvard Holmefjord Lorentzen. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG / OSLO (Dagbladet): Håvard Lorentzen er en av mange norske medaljekandidater under OL.

Dagbladet tok derfor en prat med skøytehåpet, og utfordret han på noen mer eller mindre seriøse spørsmål.

Hvis du blir lei, kan du bla deg helt nederst i saken og lese mer om bergenserens tanker før kveldens 500 meter, som starter 12.00 norsk tid.

Men først. Den samtalen:

- Har du noen gang tenkt: I dag vil jeg gå høyresvinger?

- Nei, det har jeg prøvd én gang i løpet av hele livet. Det kjennes bare helt jævlig ut. Det kjennes så sykt mye lenger ut å gå andre veien. Merkelig.

- Hva må du prestere for å være fornøyd med OL?

- Målet jeg har satt meg er å ta medalje. Men hvis jeg leverer et toppløp er jeg fornøyd. Gjør jeg feil, blir jeg misfornøyd.

Monsterlår

- Hva slags forhold har du til konkurrentene dine?

- Ganske bra forhold. Det er noen av dem som er litt spesielle, men de fleste er ålreite. Jeg snakker ikke så mye med russerne etter det som har skjedd. Stort sett er det kompiser.

- Spesielle?

- Noen som er høye på seg selv. Særlig nederlenderne. Mange av dem er ok, men de går med nesa i sky og er høylytte. De er vant til å være stjernene.

- Ekstra godt å gi dem litt inn da?

- Klart det, det er ekstra deilig å slå dem.

- Vi omtaler ofte skøytelår som monsterlår. Kan vi egentlig omtale skøytelår som monsterlår?

- De er svære, men de er ikke så ekstreme som i gamle dager. Da var det mye mer kraft. Ådne (Søndrål) og (Johan Olav) Koss hadde veldig store. I forhold til de har vi normale lår, men de er fortsatt ganske store. Bare fortsett å bruke det, det er «kjekt.»

- Sammenlikn deg selv med den utøveren du var da du gikk i Sotsji for fire år siden?

- Jeg har vokst en del som utøver. Jeg har endret treningsopplegget, og den gangen var det medalje på lag vi gikk for, mens nå har jeg individuelle mål på 500- og 1000-meter. Det er også mer forventninger til meg nå. Med resultat kommer det forventninger med en gang. ​

Drømmedag

- Hva er det verste du har sagt nei til fordi du er toppidrettsutøver?

- Det er mye jeg kunne funnet på med kameratene jeg har sagt nei til. Fester og vanlige ungdomsting man går glipp av. Seinest i romjula nå dro jeg hjem fra julebord med kompisene, mens de andre dro på byen.

- Hva er det det norske folk ikke vet om deg på privaten som de bør vite?

- Jeg er jævla god til å lage pannekaker.

- Oppskrift?

- Den kan jeg ikke dele. Da er alt ødelagt.

- Hva har du på?

- Varierer litt, cottage cheese, blåbær og brunost er en variant. Eller så er det smør og sukker. Bare smør og sukker er favoritten.

- Terningkast på deg selv i trikot?

- En god 5-er. Låra og rumpa er bra etter mye shapetrening. Jeg har litt å gå på fortsatt.

- Hvordan ser en drømmedag ut for deg?

- Hmmm … Da står jeg opp på morgenen og spiser en god frokost - gjerne pannekaker. Det skal være en dag uten trening. Det er gøy å trene, men jeg setter mer pris på å sove ut. Etter frokost skal jeg spille gitar et par timer, mens jeg ser på TV. Så er det en god lunsj og kaffe. Forhåpentligvis er det en del fotball på TV. Det er Barcelona som er laget. Så skal jeg slappe litt av og spise en god middag. Gjerne noen boller eller kaker på kvelden. Noe damebesøk hadde også vært fint.

- Det var da fryktelig beskjedent?

- Å ja, jeg tenkte på en realistisk drømmedag?

- Fyr løs en mer urealistisk, da?

- Da flyr jeg til et varmt sted. Kanskje på en yacht i Middelhavet eller noe sånn, hvor jeg kan spille gitar noen timer på dekk. Så tar jeg et helikopter og ser Barcelona spille live, før jeg drar tilbake til yachten hvor det er masse damer.

- Masse damer nå?

- Ja, såpass må det være.

- Har du noen idoler?

- Lionel Messi ser jeg opp til. Så er det musikere som Slash og Axl Rose. Å ha opplevd det rockelivet tror jeg hadde vært morsomt.

- Ingen skøyteløpere?

-Aaah, jo. Treneren min Jeremy Wotherspoon og Ådne Søndrål!

Medaljehåp

Sverre Lunde Pedersen har allerede sørget for en skøytemedalje for Norge etter at han gikk inn til bronse på 5000 meter for ei uke siden.

I dag er den distansen delt i ti, men også her har Norge en åpenbar medaljekandidat.

Håvard Lorentzen ser fram til å komme i gang med sitt OL.

- Jeg gleder meg veldig. Hele verden følger med, og da er det ekstra stort.

Selv mener han at det er så mange som 14 stykker som alle kan ta hjem gullet på dagens distanse.

- Det blir helt vanvittig tett, og man må levere feilfritt om man skal ta medalje. Det er kanskje den konkurransen i OL der det er høyest nivå. Gjør du en feil så er du ute.

På spørsmål om hva som skal til for at han kan reise fornøyd hjem fra Sør-Korea, forteller han først diplomatisk at det handler om å levere sitt beste før konkurransemennesket tar over.

- Men dersom jeg gjør en feil, og det er veldig lite som skiller opp til pallen eller gullet, da blir jeg forbanna. Målet er medalje, men jeg går for gull.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!