Slik skaffet Zidane Qatar fotball-VM

Slaktet av Fifa. Så kom Zidane på banen.

QATAR-AMBASSADØR: Zinedine Zidane ble overraskende presentert som ambassadør for VM-søknaden til Qatar, som resulterte i at landet fikk arrangere VM i 2022.Foto: SCANPIX/REUTERS/Stringer
QATAR-AMBASSADØR: Zinedine Zidane ble overraskende presentert som ambassadør for VM-søknaden til Qatar, som resulterte i at landet fikk arrangere VM i 2022.Foto: SCANPIX/REUTERS/StringerVis mer

(Dagbladet): Kontrasten kunne knapt vært skarpere mellom de to søkernasjonene som torsdag ble tildelt VM-sluttspillet i fotball i 2018 og 2022.

Fellesnevneren mellom kjempen Russland og dvergen Qatar, er at Fifa inntar to nye markeder, slik de gjorde da Sør-Afrika i sin tid ble valgt som arrangør i 2010. Fifa-president Sepp Blatter understreket også dette ettertrykkelig under tildelingsseremonien i Zürich torsdag ettermiddag.

- Jeg takker eksekutivkomiteen for å ha valgt to nye land som vertsnasjoner. Aldri har et VM vært arrangert i Øst-Europa eller i Midtøsten. Jeg er en glad president som kan snakke om utviklingen av fotballfamilien, poenterte den mektige sveitseren.

Men der Russland var et opplagt valg og en klar forhåndsfavoritt, var Qatars triumf i konkurranse med USA, Sør-Korea, Japan og Australia mildt sagt en overraskelse.

Ser man bort ifra det første verdensmesterskapet i Uruguay i 1930, der kampene ble spilt på to stadioner i Montevideo, blir sluttspillet i Qatar det desidert mest kompakte noensinne med 12 prangende stadionanlegg innenfor en radius av fem mil.

Med et flateinnhold såvidt større enn Kautokeino kommune, et innbyggertall på snaut 850 000 (cirka 1,6 millioner inkludert gjestearbeidere), sviende ugjestmild ørkenvarme og ikke minst en anonym fotballtilværelse på 113.-plass på Fifa-rankingen, var det lite som skulle tilsi at Qatars ambisiøse, men likevel luftslottaktige søknad skulle føre fram hos de høye herrer i Fifas beslutningsorgan, eksekutivkomiteen.

Fifa-slakt Imponerte var de heller ikke da de var på befaring i Doha i slutten av september, på tross av søkerkomiteens lovnader om å investere nesten 20 milliarder kroner i anlegg og fire milliarder kroner i utbedring av infrastruktur. Heller ikke lovnadene om at praktanleggene skulle tas ned, eksporteres og settes opp i utviklingsland etter mesterskapet, virket å gjøre tilstrekkelig inntrykk på beslutningstagerne.

SPEKTAKULÆRT: Med stadionanlegg som dette i Al-Rayyan, lover Qatar et spektakulært og kompakt verdensmesterskap i 2022.Foto: SCANPIX/AP Osama Faisal
SPEKTAKULÆRT: Med stadionanlegg som dette i Al-Rayyan, lover Qatar et spektakulært og kompakt verdensmesterskap i 2022.Foto: SCANPIX/AP Osama Faisal Vis mer

- Qatar har potensialet til å arrangere et VM-sluttspill dersom man ser på det organisatoriske, sa leder Harold Mayne-Nicholls for Fifas inspeksjonsteam etter å ha dannet seg et førsteinntrykk av gulfstaten.

Men:

- Samtidig vil et VM i Qatar by på en rekke logistiske utfordringer. Tidligere har vi bare hatt et sluttspill som var like kompakt, og det var det første sluttspillet i Uruguay i 1930 med 10 lag og to stadioner. Siden den gang har omfanget av turneringen endret seg dramatisk. Nå snakker vi om 32 lag, 80 000 akkrediterte personer pluss hundretusenvis av andre. I øyeblikket har Qatar verken gode nok transport- eller hotelløsninger, fortsatte inspektøren.

Og så var det dette med varmen, selv om qatarerene allerede har kommet opp med løsningen i form av hele stadionanlegg med airconditioning:

- Det faktum at turneringen er planlagt i juni og juli, de to varmeste månedene i året i denne regionen, må også ses på som en potensiell helserisiko for spillerne, dommere, Fifa-familien og tilskuerne og kreves at det tas forholdsregler, understreket Mayne-Nichols, ifølge CNN.

Med andre ord var det lite som skulle tilsi at Fifa to måneder seinere skulle falle ned på Qatar som vertsnasjon.

EKSTATISK JUBEL: Folk feiret i gatene i tusentall i Doha da Qatar ble tildelt fotball-VM i 2022.Foto: SCANPIX/EPA/MOHAMED FARAG
EKSTATISK JUBEL: Folk feiret i gatene i tusentall i Doha da Qatar ble tildelt fotball-VM i 2022.Foto: SCANPIX/EPA/MOHAMED FARAG Vis mer

Ingen kunne spørsmålsstille søkerkomiteens ambisjonsnivå og investeringsvilje, men det var noe sterilt og upersonlig over Qatars smått utenkelige VM-kandidatur.

Trumfkort Noe manglet for å sette følelser og engasjement i sving.

Dette "noe", kan ha vært den arabiske fotballverdenens største ikon. En sønn av algeriske immigranter, født og oppvokst i kummerlige kår i den franske havnebyen Marseille, som mot alle odds vokste opp og ble den største spilleren i sin generasjon; Zinedine Zidane.

Under en presentasjon av VM-søknaden dagen etter den knusende dommen fra Fifa-inspektørene, spilte søkerkomiteen ut sitt trumfkort.

- Mens Fifa-delegasjonen hadde vandret rundt og inspisert, hadde jeg gjemt Zidane i et skap, spøker markedssjefen for Qatars VM-søknad, Carmen Smith, ifølge den engelskspråklige gulfavisa The National.

Fullstendig uventet begynte det å rulle en videosnutt over lerettet som fortalte historien om Zinedine Zidanes vandring fra bakgatene i Marseille til fotballen høyeste tinde da han med sine to målrettede headinger i VM-finalen i 1998 forente et multikulturelt Frankrike.

Filmen ble avsluttet med en monolog fra Zidane selv:

OVERRASKET: Fifa-president Sepp Blatter kunngjorde torsdag det overraskende valget av Qatar som vertsnasjon for VM i 2022.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
OVERRASKET: Fifa-president Sepp Blatter kunngjorde torsdag det overraskende valget av Qatar som vertsnasjon for VM i 2022.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES Vis mer

- Tiden er inne for å ta fotball-VM til Midtøsten. Fotballen tilhører alle. Tiden er inne for å gi den til Qatar.

«Wow-faktor» I samme øyeblikk som Zidane hadde framført sin appell gikk lysene på, en dør gikk opp, og inn kom Zidane som tok oppstilling på scenen til et gisp fra forsamlingen, skrev spaltist Sid Lowe i sin spalte i Sports Illustrated.

- Det var som om de spurte seg selv om: «Kom han ut av skjermen?». De kunne ikke fatte og begripe hvor han kom fra. «Er det et hologram?», minnes markedssjef Smith om «wow-faktoren» Zidanes entre skapte.

Det samme inntrykket satt spaltist Lowe igjen med også.

- Da Zidane begynte å snakke, var det noe som plutselig endret seg i rommet. Ikke fordi han kunne komme med løsningen på de tekniske usikkerhetsmomentene, for det kunne han ikke, men fordi bare hans tilstedeværelse var i stand til å glatte over andre svakheter.  Den emosjonelle biten virket å være Qatars svakhet, iallfall sett fra utsiden. Nå var den plutselig ikke det lenger. Plutselig virket det ikke lenger å være noen automatikk i et avslag på søknaden. Ei heller de kritiske spørsmålene, som tidligere hadde truet søknaden, skrev Lowe den gang.

Hvorvidt det var Zidanes ambassadørrolle som overbeviste 14 av de 22 stemmeberettigede medlemmene av Fifas eksekutivkomité i den avsluttende avstemningsrunden, vil man trolig aldri få svar på. Likevel var rekrutteringen av fotballegenden et tydelig tegn på at Qatar akter å leve opp til mottoet for søknaden, «Expect amazing» - forvent det fantastiske.

Millionbonus Da seieren var et faktum, benyttet den franske fotballegenden anledningen til å prate om hvilken stolthet han føler på egne og den arabiske verdens vegne.

- Jeg er stolt over å ha vært en del av denne søknaden, som jeg har støttet hele veien. Jeg er stolt over å ha gitt mitt bidrag til at et nytt land får arrangere VM. Qatar og hele Midtøsten fortjener dette arrangementet, og det gjør meg lykkelig, sier Zidane til Fifa.com.

- Dette er en seier for hele den arabiske verden. Qatar har hatt støtte fra hele den arabiske verden, og jeg tror det har vært en viktig faktor. Nå har man tid på seg til å få jobben gjort, som blant annet innebærer å legge til rette for at idretten og fotballen i landet kan oppnå store ting. De har ti år på seg til å bygge et lag og arrangere et fantastisk VM-sluttspill, fortsetter Zidane.

Tiden fram til VM i 2022 kan vise seg å bli meget lukrativ for Zidane personlig også, dersom det er hold i ryktene om belønningen som ventet ham om søknaden førte fram. Ifølge nettstedet socceramerica.com kan han vente seg en bonus på én million dollar i året (cirka seks millioner kroner) i de neste 12 årene.

Også andre ambassadører, som Gabriel Batistuta og Pep Guardiola, kan vente seg klekkelige kompensasjoner for sin innblanding i søknadsprosessen.