Slik skal Ådne gå enda raskere

NAGANO (Dagbladet): Her er bildet som viser hvordan Ådne Søndrål skal tjene tiendedeler på 1500 meter: Rumpa ned, krummere rygg og spissere knær.

Ådne Søndrål har vært verdens beste på 1500 meter de tre siste sesongene. I år har hallingdølen vært mer suveren enn noen gang, og i morgen går han for VM-gull på distansen i Nagano.

Men både Ådne og Oxholm vil være i forkant av utviklinga, og derfor leter de etter enhver mulighet til å tjene tiendedeler - ikke minst i startfasen.

- Jeg har en tendens til å gå med for flat rygg. Dermed blir beina rette og jeg mister en del av det siste skyvet, forklarer Ådne.

I hele går terpet han og Tom Erik Oxholm den nye løpsstillingen, og først lenge etter at konkurrentene hadde gått av isen, var treneren fornøyd.

- «Oksen» hadde verdens mest karakteristiske pukkelrygg da han sjøl gikk på skøyter. Derfor vil han at alle skal gå slik, flirer Ådne.

Effektiv stil

- Stilen er effektiv og kan være forskjellen på gull og sølv i VM, sier treneren.

Slik forklarer Oxholm om effekten av Ådnes nye skøyteteknikk:

- Det er viktig å få rumpa så lavt ned mot isen som mulig. Greier Ådne å krumme ryggen skikkelig, blir knærne spissere og hvert fraspark lengre. Da greier han samtidig å rette beina helt ut for hvert skjær og dermed blir blodgjennomstrømningen bedre og Ådne kan gå lengre i stor fart før han blir stiv.

I fjor tapte nordmannen VM-tittelen på 1500 meter til nederlenderen Ids Postma. Det skal ikke skje i år.

Toppform

- Taper jeg nå, er det fordi Postma har gjort et kjempeløp. Men jeg har god tro på meg sjøl også, sier Ådne, og forteller hvorfor:

- Kroppen er hundre prosent og jeg har fått trent slik jeg vil. På økta i går kjente jeg at det var mye krutt i beina. Dessuten er de nye skøytene perfekte. Det er ikke mulig å gå dårlig med sånt utstyr.

- Men ideelt sett skulle jeg ikke hatt to ukers avbrekk på ubrukelige skøyter etter at det forrige paret ble stjålet. Det tok litt for lang tid å få satt den nye teknikken på plass. Men i går kjente jeg at alt var som det skulle, så nå kan VM-løpet starte for min del, sier Ådne Søndrål.

Her kan du lese resultatene fra løpene i morges.

TERPE, TERPE TERPE:- Ned med rumpa og krum ryggen, sier trener Tom Erik Oxholm til Ådne Søndrål. Med ny teknikk er det mulig å gå lenger i stor fart før muskulaturen blir stiv.