Slik skal Alexander vinne gullet

Isolerer seg fra omverdenen.

• Følg med i natt: Dagbladet.no kommer med rapporter og reaksjoner etter finalen, som etter planen starter klokka 04.27.

BEIJING (Dagbladet.no): Selv om du skal på jobb tidlig i morgen, bør du benke deg foran fjernsynet ditt i natt. Da kan du nemlig bli vitne til en historisk sportsbegivenhet.

Aldri før har Norge hatt en herresvømmer i en OL-finale. Og vi snakker ikke om en mann som har kavet seg til finalen.

Alexander Dale Oen har knust to olympiske rekorder på veien til finalen - og han er nå tidenes nest raskeste mann på 100 meter bryst.

Derfor er han kanskje den aller største favoritten i finalen som starter klokka 04.27, norsk tid - selv verdensrekordholder Brendan Hansen fort kan glimte til når det er snakk om finale.

Uten mobiltelefon

Et slikt stempel utenfra er det mange som ikke ville taklet, men både Alexander Dale Oen selv og trener Stig Leganger-Hansen er overbevist om at kjøret rundt svømmeren ikke skal bli forstyrrende.

- Det viktigste inn mot finalen er å ta det rolig, være avbalansert og få en god natts søvn. Skal du bli en av de bedre atletene i verden kan du ikke la omverdenen styre forberedelsene dine, sier strilen til Dagbladet.no.

GÅR FOR GULL: Øygarden-gutten Alexander Dale Oen kan i natt bli historisk. Så langt i OL har han vist seg som verdens beste svømmer på 100 meter bryst, men det gjenstår å vise det i den store finalen. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
GÅR FOR GULL: Øygarden-gutten Alexander Dale Oen kan i natt bli historisk. Så langt i OL har han vist seg som verdens beste svømmer på 100 meter bryst, men det gjenstår å vise det i den store finalen. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Da han steg opp av vannet med en fersk olympisk rekord - bare tre hundredeler unna verdensrekorden - var det under ett døgn til finalen.

- Denne tida bruker jeg til å fokusere på det jeg skal gjøre, og ikke konsentrere meg om noe annet, sier Dale Oen, som forteller at han har telefonen slått av, for å ikke bli forstyrret av gratulantene.

Må klovne litt

Stig Leganger-Hansen forteller imidlertid at svømmestjernen ikke kommer til å mure seg helt inne.

- Men det er viktig at ting ikke kommer i veien. Samtidig liker han å være sammen med de andre i troppen, og det vil han være også før finalen. Det er viktig med friminutter også, og ikke bare tenke finale. Han er flink til å være litt klovn og skape godt humør, sier treneren til Dagbladet.no.

Han har fulgt eleven tett i åtte år, og nå er 23-åringen bare en perfekt 100 meter unna OL-gull. For nå trenger vi ikke lenger snakke om at Dale Oen er et medaljehåp. Nå er han en real gullkandidat, på lik linje med Brendan Hansen (USA) og Kosuke Kitajima (Japan).

- I andres øyne er han kanskje en gullfavoritt nå, men for oss er han fortsatt en utfordrer, sier Leganger-Hansen.

- Mentalt talent

Slik skal Alexander vinne gullet

Fram mot semifinalen terpet de detaljer som innslag og oppgangen etter vendingen. Dette funket bedre i semifinalen enn i kvalifiseringen, og Leganger-Hansen har tro på samme oppskrift igjen.

- Vi kommer til å drive litt finpuss også inn mot finalen, men vi vil ikke bruke mye tid på dette. Han har det inne, så det er bare snakk om litt bevisstgjøring.

- Med OL som ramme, blir forberedelsene annerledes enn i et vanlig mesterskap?

- Vi prøver å gjøre alt så vanlig som mulig, og det går bra. For Alexander betyr det ingenting hvor han svømmer, det kunne vært utendørs ...

I natt handler det ikke bare om å være sterk og teknisk god. Alt må stemme, og hodet må være på plass under badehetta. Og når det gjelder den biten, er ikke treneren bekymret.

- Alexander er et mentalt talent.