Slik skal Bjørgen bli enda bedre

Marit Bjørgen tok sin tredje verdenscupseier av tre mulige i år, og har oppskriften klar for hvordan det skal bli enda vanskligere for konkurrentene å nå henne igjen.

RUKA (Dagbladet): Verdens suverent beste kvinnelige langrennsløper har ingen planer om å hvile på toppen av podiet.

-  Jeg har hele tiden lyst å bli bedre, men hvor mye bedre det er mulig å bli er umulig å si, smiler Bjørgen, som likevel har planene klare.

Og selv om Bjørgen var helt suveren i går, og tok igjen sin argeste konkurrent Virpi Kuitonen med halvminuttet, mener Bjørgen også at hun kan lære av sine konkurrenter og lagvenninner.

-  På teknikk mener jeg fortsatt jeg har mye å hente, og der ser jeg faktisk ganske mye på Vibeke (Skofterud), hun går utrolig bra teknisk, forklarer Bjørgen.

-  Selv går jeg bra i harde bakker, men ser også for eksempel en del på hvordan Kuitunen går i lettere motbakker, legger hun til.

Herreløperne studeres også flittig.

Ser på gutta

-  Anders Aukland går veldig fint, så han har vi sett en del på. Og i friteknikk har vi sett en del på Tore Ruud Hofstad. Marit er fortsatt uferdig teknisk, mener trener Egil Kristiansen, som tror den suverene verdenscuplederen har mest å lære av de mannlige løperne.

SUVEREN: Verdens beste langrennsløper, Marit Bjørgen, ser ut til å ha økt avstanden til konkurrentene ytterligere. Men hun har planene klare for hvordan hun skal bli enda bedre. Foto: Hans Arne Vedlog
SUVEREN: Verdens beste langrennsløper, Marit Bjørgen, ser ut til å ha økt avstanden til konkurrentene ytterligere. Men hun har planene klare for hvordan hun skal bli enda bedre. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

-  Der Vibeke flyter på god teknikk, gjør Marit det samme på råskap, og jeg tror hun har mest å hente på å se på gutta, mener landslagstreneren.

Da tenker han spesielt på friteknikk hvor Bjørgen enda ikke har vunnet renn, men går for sin første verdenscupseier i dag.

-  Særlig i overgangen fra dobbeldans til padling tar det litt tid for Marit å komme inn i rytmen, også i overgangene fra flatt terreng til motbakker og over kuler er det en god del sekunder å hente, mener Kristiansen.

Bedrer utholdenheten

Da er det bare en ting å gjøre for Bjørgen.

-  Det er å terpe og terpe. Skal man bli bedre må man trene, smiler 25-åringen.

Til uken reiser Bjørgen til Canada hvor hun konkurrerer den første helgen, men dropper den andre - og reiser hjem og prioriterer trening fremfor verdenscup.

Det er et viktig ledd i å bedre utholdenheten til den norske skistjernen og for å prikke inn formen til OL i februar.

-  Hvis man konkurrerer for mye tappes en for krefter. Med å trene enda mer både hardt og rolig skal jeg bedre utholdenheten min slik at jeg kan holde hele sesongen ut, sier Bjørgen.

Kristiansen utdyper:

-  Marit har funnet en veldig bra mal som fungerer for henne, og hun er bare 25 år. Jo mer hun trener jo bedre utholdenhet vil hun få, mener han.

Ikke uslåelig

Men selv om Bjørgen hele tiden jobber for å bli en bedre skiløper, tror hun ikke avstanden til konkurrentene vil bli større en den var i går.

-  30 sekunder på ti-kilometeren er mye, det vil overraske meg om det blir noe mer. Jeg tror heller de andre vil nærme seg, sier Bjørgen, som håper de andre jentene ikke har gitt opp å slå henne allerede.

-  Jeg er bare et menneske, det er mulig å slå meg også. Det kan skje allerede i morgen. gir de opp på forholden har de allerede tapt, smiler 24-åringen, som ikke kan huske å ha vunnet verdenscuprenn med større margin enn i går.

Avstanden opp til Norges skidronning begynner å bli urovekkende for nummer to i går, finske Virpi Kuitunen, som på pressekonferansen i går ble spurt om hun lot seg skremme av Bjørgen.

-  På Beitostølen satt jeg meg ved siden av Marit, nå har jeg passet på å få en stol mellom oss, smiler Kuitonen.

UTEN KONKURRANSE: Tyske Claudia Künzel (t.h.) var lykkelig over tredjeplassen - men var sjanseløs mot jenta til venstre.