Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik skal City-supporterne tvinges til taushet

Kenneth Fredheim tror München-ofrene får sitt minutt.

(Dagbladet.no): Søndag kl. 14.30 skal 50-årsdagen for flyulykken i München minnes på Old Trafford, med ett minutts stillhet.

Manchester Uniteds motstander akkurat den dagen er byrival Manchester City. Og fotballsupportere er ikke som vanlige supportere.

Det er enormt med følelser i sving når rivaler møtes i Storbritannia, ikke minst i Manchester. Følelser som kan løpe løpsk.

- Jeg vil bli overrasket dersom ikke City-fansen respekterer det ene minuttet der, det må jeg si. Opp gjennom alle mine år i England har jeg opplevd at stillheten er blitt veldig godt overholdt, sier Canal Plus-kommentator Kenneth Fredheim til Dagbladet.no.

Ikke ekte fotballfans

Han har fått med seg at England-fans ikke respektere stillheten før avspark mellom England og Sveits onsdag. Noen fans skreik og hoiet.

- Jeg hørte det, til mitt store sjokk. Det er et minne om en så tragisk hendelse, da er det ikke ekte fotballfans som bryter minuttet. Det er folk som er der av andre grunner, sier Fredheim.

3000 City-fans får plass på Uniteds hjemmebane søndag. De har alle sammen fått brev fra City-sjefen Sven-Göran Eriksson og kaptein Richard Dunne, pluss et bilde av den tidligere City-keeperen Frank Swift. Også han døde i flykrasjet, som avisreporter på reise.

MANCHESTER SAMLET I SORG: Flere City-fans deltok i Uniteds markeringe denne uka. Foto: Scanpix/Reuters
MANCHESTER SAMLET I SORG: Flere City-fans deltok i Uniteds markeringe denne uka. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Budskap: Respekter og støtt minnemarkeringen, om ikke annet for Citys rykte.

City-supporterne svarte med å foreslå klapping til ære for de døde, noe som ikke falt i smak hos United.

Derfor er nervene i helspenn foran søndagen, og City tyr til uvanlig kraftig kost for å sikre seg stillhet fra sine 3000 lyseblå.

Ifølge lokalavisa Manchester Evening News vil hver eneste City-supporter som bryter stillheten utestenges fra alle City-kamper i uoverskuelig framtid.

Både klubben og supporterklubben støtter beslutningen, som selvsagt også gjelder München-sanger og andre hånende tilrop under kampen.

Svennis med bønn om respekt

City stiller også i en spesiallagd trøye, som United, uten sponsornavn og utstyrslogo. I stedet er det vevd inn en svart kant.

- Jeg tror på å behandle folk med respekt, og jeg vet at Manchester City som klubb er bygd på respekt. Det var skuffende at stillheten under England-kampen ble brutt, jeg håper alle på søndag viser modenhet og viser respekt for de som døde i München. Alt annet vil være en stor skuffelse, sier Svennis til klubbens hjemmeside.

image: Slik skal City-supporterne tvinges til taushet

Politiet er også koblet inn, inspektør Janette McCormick er ansvarlig for sikkerheten på søndagens kamp.

- Alle som tenker på å skape trøbbel på kampen må holde seg unna. Mine politifolk vil gå hardt til verks mot bråkmakere. Denne minoriteten skal ikke få ødelegge dagen for ekte supportere. Vi jobber tett med begge klubber, sier politikvinnen.

Også Manchester Uniteds fans bidrar, et stort fast banner med tallet 32 fjernes fra svingen på Old Trafford søndag. Tallet henspiller på antall år siden siste City-trofé, en ligacupseier i 1976. Søndag vil ingen provosere City-fansen unødig.

Videoovervåkning

- Jeg skjønner at klubbene ikke er trygge på at stillheten holdes, men det er tragisk at de må ta i bruk slike virkemidler, sier Fredheim.

- Citys 3000 fans vil være videoovervåket, alle mann. De som lager leven får livstidsutestengelse.

Men hva med selve kampen? Manchester City har ikke slått United i serien på Old Trafford på 34 år. Og 17 poeng skiller lagene på Premier League-tabellen.

- City er ikke sjanseløse. Jeg blir overrasket dersom de vinner, men jeg tror de kan gi United kamp, sier Canal Plus-kommentatoren.

image: Slik skal City-supporterne tvinges til taushet
MINNES SORGEN: Onsdag var det akkurat 50 år siden München-ulykken og United-fansen minnet ofrene utenfor Old Trafford.
MINNEGUDSTJENESTE: Onsdag mintes United sorgen på egenhånd, her er Ole Gunnar Solskjær på minnegudstjeneste sammen med Gary Neville (t.v), Paul Scholes (t.h) og Ryan Giggs.
CITY-LYKKE I AUGUST: City slo United 1-0 på hjemmebane i sesongens første oppgjør mellom lagene. Her mobber City-fansen sine fotballnaboer på vei ut fra kampen.
ØDELA PÅ WEMBLEY: Etter et halvt minutt blåste dommeren kampen i gang, fordi fans forstyrret minuttet til minne om de som døde.
KREVER RESPEKT: City-sjef Sven-Göran Eriksson mener det sverter City dersom fansen ikke oppfører seg søndag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media