Slik skal de hindre finalebråk i Moskva

De første flyene har landet.

(Dagbladet.no) Over 40 000 engelske supportere er ventet til Moskva de neste dagene. Politiet og russiske myndigheter har i lang tid planlagt hvordan de skal forhindre bråk i forkant, under og etter Champions League-finalen.

Engelske supportere i utlandet har ikke akkurat Europas beste rykte, og russerne kommer til å slå kraftig ned på alt av uroligheter.

Det hjelper heller ikke på spenningen i Moskva at det ble store opptøyer i Manchester i forbindelse med Uefa-cupfinalen i forrige uke. En russisk supporter ble knivstukket - og politiet frykter at også russiske bråkmakere kan finne på å benytte anledningen til å slåss.

7000 politifolk

Her er noen av tiltakene som er iverksatt eller som vil bli gjennomført:

• Rundt 7000 politifolk vil være på jobb og de blir plassert rundt i Moskva på strategiske steder. I tillegg vil sivilt politi fra England være til stede. Dette er folk som har god kunnskap om engelske bråkmakere og som også vil ha lettere for å kunne «prate ned» bråk som er i ferd med å oppstå.

- Vi har ingen myndighet til å pågripe folk i Moskva, og vil være der i en rådgivende rolle, sier Janette McCormick i Manchester-politiet til Associated Press.

• Sikkerheten er høy på flyplassene både i England og Russland. Kjente bråkmakere vil bli stoppet i Manchester og London. Dessuten vil flere av flyene blir sendt til forskjellige flyplasser: Én for Manchester United-fans og én for Chelsea-fans, skriver AFP.

I TRENING: I forrige uke trente opprørspolitiet på stadion, med tanke på det som kan vente dem i onsdagens Champions League-finale mellom Chelsea og Manchester United. Foto: REUTERS
I TRENING: I forrige uke trente opprørspolitiet på stadion, med tanke på det som kan vente dem i onsdagens Champions League-finale mellom Chelsea og Manchester United. Foto: REUTERS Vis mer

• Sikkerhetstiltakene innen luftfarten er fra før betydelige. For dem som reiser fra England til Moskva denne uka er de ytterligere skjerpet. Supporterne får blant annet ikke lov til å ta med seg flaggstenger - og de vil være enda strengere når det gjelder promillen til passasjerene, melder BBC

Overvåker hotellene

• Politiet har støvsugd sentrum av byen for lommetyver. Ingenting vil opprøre supportere mer enn om de blir frastjålet billettene sine.

• Det har vært mye styr i forbindelse med visum-reglementet, men i forrige uke bestemte russiske myndigheter at det vil holde med pass og kampbillett for å komme inn i landet.

• Russiske myndigheter vil prøve å holde de to lags supportere både samlet (tilhengere fra samme klubb) og separert (rivaliserende fans). 970 busser vil frakte supportere til deres destinasjoner og 70 hoteller er under spesiell politiovervåking, skriver russiske Kommersant. Men det er bare rundt en tredel av supporterne som reiser på pakketurer. De aller fleste kommer seg til Moskva på egenhånd - og de er spredd på hoteller over hele byen.

• Alle tilreisende supportere får et lite hefte ved ankomst, som inneholder nødnumre og et kart over byen.

På grunn av tidsforskjellen vil kampen starte først klokka 22.45 lokal tid. Dette betyr at det blir en lang oppvarming for fansen, og det fryktes at alkoholkonsumet dermed vil bli så stort at det øker faren for supportersammenstøt.

- Russerne ønsker alle supportere velkommen, og det viser de blant annet ved å legge festivalområdet til Den røde plass. Men jeg også er sikker på at politiet kommer til å slå hardt ned på alle former for bråk, sier Uefa-bossen David Taylor ifølge Reuters.

Slik skal de hindre finalebråk i Moskva
KLARE TIL KAMP: Rundt 7000 politifolk vil jobbe med Champions League-sikkerhet de neste dagene.
GODT SKODD: Støvlene til opprørspolitiet står oppstilt etter en av treningsøktene på stadion.
MÅ HA BILLETT: Bare supportere med ekte billett slipper å ha visum for å komme inn i Russland denne uka.
FESTIVALPLASSEN: Den såkalte Fan Zone er lagt til Den røde plass.