-  Slik skal det gjøres, gutter!

Lars Bohinen (35) er tilbake på Ullevaal. 14 år etter at han og Drillos menn skapte fotballfest på Norges landslagsarena.

5. juni 1991: Lars Bohinen legger igjen respekten i garderoben, finter italienerne ut over sidelinja og scorer Norges andre mål. Vi slår Italia 2- 1. - Den samme oppskriften gjelder lørdag kveld, sier han.

Selv om Norge har hjemmebane og Totti og Del Piero er ute, mener Lars Bohinen at Hareides menn er underdogs lørdag kveld.

-  Kampen er litt David mot Goliat. Det er alltid all right. Dessuten var italienerne mer spennende før. Nå er de først og fremst kyniske og taktisk kloke, sier Lars Bohinen.

Elegante finter

Selv fintet han ut alt som var av italienere, før han satte inn 2- 0 på keeper Zenga midtveis i første omgang.

-  Jeg snappet opp en dårlig pasning på 30 meter, og løp mot mål. Baresi sklei på skuddfinta, Maldini kom inn fra sida, men reagerte for seint. Fra sju- åtte meters hold satte jeg ballen under en utrusende Zenga og i mål, minnes Bohinen.

Hele målshowet tok bare noen sekunder, og var elegant og iskaldt gjort.

-  For én gangs skyld var det halvdårlig italiensk forsvarsspill. Da var det bare å være frekk og benytte muligheten. Den samme oppskriften gjelder lørdag kveld, sier Bohinen.

ELSKER ITALIA: Lars Bohinen elsker      Italia. Ikke rart det. I 1991 lagde han målshow på Ullevaal. Her viser han fram Ole C.H. Thomassens berømte bilde fra den gang. Nå er han klar for ønskereprise. Foto: Rune Myhre
ELSKER ITALIA: Lars Bohinen elsker Italia. Ikke rart det. I 1991 lagde han målshow på Ullevaal. Her viser han fram Ole C.H. Thomassens berømte bilde fra den gang. Nå er han klar for ønskereprise. Foto: Rune Myhre Vis mer

Italia-venn

Etter å ha fått Andy Cap til å juble og Dagbladet til å bruke titler som «Norges fotballunder» og «En kamp for evigheten», kunne Bohinen gjerne tenke seg et proffliv nettopp i Italia.

-  Det var alltid drømmen min som toppspiller. Da jeg gikk til Blackburn, var det også ting på gang. Men jeg hadde ikke tid til å vente. I stedet er det blitt med én landskamp på U21-laget, en treningskamp for Nottingham Forest og en E-cupkamp for Lillestrøm på italiensk jord, sier Bohinen etter 49 A-landskamper og 10 mål for Norge.

I stedet for Italia-proff er han blitt Italia-venn.

-  Jeg elsker landet, språket og menneskene, er Ferrari-fan og kan en del italiensk. Alt som har med Italia å gjøre, sluker jeg rått, bortsett fra politikken. Den er for kaotisk og rotete, sier Bohinen.

-  Avdanka gamlinger

Lars Bohinens skuddfinte er hans første klassiker fra fotballbanen. Den andre er replikken han kom med på La Manga for et par år siden:

-  Ballen blir aldri sliten.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal husker godt første gang Bohinen kom med uttalelsen.

-  Vi var på La Manga og spilte fire mot fire. Jeg hadde akkurat kommet i trening igjen etter skulderoperasjon, Geir Bakke var 10 kg overvektig og Petter Belsvik var på hell som toppspiller. Fjerdemann på laget var Gjermund Østby.

-  Trass i tre avdanka gamlinger slo vi unggutta så det sang. De ledet en stund, og skjønte ikke bæret av hvorfor det snudde. Da det gikk som dårligst for Pa-Modou Kah, Ronny Døhli, Jonas Krogstad og Øyvind Bolthof, blåste Lars Bohinen av kampen og forklarte grunnen. Siden har han gjentatt det mange ganger:

-  Det er slitsomt å fly så mye. Husk at ballen aldri blir sliten.

-  Så lenge vi har ballen i laget, er det de andre som må løpe og bli slitne. I hver kamp er det spillere som fører for mye. Å fly med ball er slitsomt. I stedet for å gå med ballen, må vi bli flinkere til å spille en og to touch, sier Bohinen.

-  Lagmaskin

Landskampen mot Italia tror han blir mer tøff enn fintspillende.

-  Dagens Italia er blitt en lagmaskin, uten briljante enkeltspillere. Finessene har også forsvunnet litt i kollektivet. Likevel er de bedre enn oss, spiller for spiller. For å vinne må vi gå litt utapå oss selv og prestere over evne. Og kollektivet må fungere, sier Bohinen.


Norge har vunnet tre av fjorten landskamper mot Italia (A- og OL-landslag). Sist vi slo Italia på Ullevaal, var i privatlandskamp 3. juni 2000 (1- 0). Målscorer: John Carew.

SEIERSOPPSKRIFT 1: - For å vinne må vi gå utapå oss selv.
SEIERSOPPSKRIFT 2: - Det gjelder å være frekk og benytte mulighetene.