PÅ VEI: Edvald Boasson Hagen avsluttet Tour de Fjords på beste vis. Planene for å bygge videre på vinnnerformen er lagt. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
PÅ VEI: Edvald Boasson Hagen avsluttet Tour de Fjords på beste vis. Planene for å bygge videre på vinnnerformen er lagt. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpixVis mer

Slik skal Edvald spisse Tour de France-formen

Treneren forteller om de neste stegene.

(procycling.no): Edvald Boasson Hagens etterlengtede triumf på den siste Tour de Fjords-etappen ga mange norske sykkelfans håp.

Et håp om å se 28-åringen tilbake i godt gammelt Tour de France-slag allerede til sommeren.

Treneren til den norske MTN-profilen deler forhåpningene. Før avreisen til Critérium du Dauphiné fredag har Boasson Hagen først og fremst konsentrert seg om å hente seg inn, etter kraftanstrengelsene i de hjemlige etapperittene de siste ukene. 

- Det er klart at det de siste 14 dagene har vært tøffe. Både Tour of Norway og Tour des Fjords ble veldig harde ritt, slik som de utviklet seg. Så nå i begynnelsen blir det mest hvile, men treningen framover blir i hovedsak en kombinasjon av to ting: Vi legger inn litt styrkeøkter og har også noen lengre økter på sykkel, forteller trener Fredrik Mohn til procycling.no.

Boasson Hagen er bekreftet som en viktig del av MTN-Qhubekas lag i Tour de France. Sommerens store sykkelhøydepunkt foregår i perioden 4. til 26. juli. Før den tid skal rudsbygdingen konkurrere i det franske åttedagersrittet Critérium du Dauphiné, og delta i NM på hjemmebane i mjøsregionen.

Smaken av seirer
Treneren forteller at han og eleven sikter seg inn mot nye topplasseringer i førskommende ritt.

- Jeg håper han har fått smaken på seirer igjen nå, og kanskje kan kjemper om en etappseier noen av dagene i Dauphiné. Der er jo en del etapper der som kan passe Edvald. Spesielt etappe fire ser ut som en dag han kan gjøre det bra, tror Mohn.

Critérium du Dauphiné åpner førstkommende søndag. Rittet byr på kuperte løyper i første halvdel og en lagtempo på dag tre.

- Edvald viste jo i Tour of Norway, og spesielt i Tour de Fjords, at han trives i bakker. Det er ikke flate spurtetapper, der folk som Mark Cavendish eller Alexander Kristoff gjerne vinner, Edvald synes er kjekkest, påpeker Fredrik Mohn.

• Les mer: - Han har blitt mer hissig i bakkene

I fjor høst ble Boasson Hagen gjenforent med treneren han hadde fram til 2012. Sammen har duoen lagt mye vekt på å få styrken og eksplosiviteten tilbake til gamle høyder når de har satt opp treningsplaner.
 
Dette fortsetter de med fram mot Tour de France, selv om treningsbelastningen justers ned noe i den travle rittperioden som pågår nå.

Klar plan
Boasson Hagen og Mohn har ikke satt seg noe mål om å gjøre førstnevnte til en utfordrer for Cavendish og co. i typiske massespurter. Men med god hjelp fra Olympiatoppen på styrkeøktene, nærmer publikumsyndlingen seg gamle høyder i noe hardere løyper.  

- Edvald har en god spurt, men har alltid vært en syklist med gode allroundegenskaper. Det å kunne kjøre fra andre spurtere i bakker har vært hans greie hele tiden. Vi jobber for å få ham tilbake på det nivået han viste da vant etapper i Tour de France i 2011, og kanskje også enda bedre. Det har vært planen vår fra A til Å, forteller Mohn til procycling.no.

- Han har merket hvor mye av de egenskapene han har mistet de siste sesongene. Det er noe med den styrken i muskulaturen. Den forsvinner hvis den ikke vedlikeholdes. Derfor holder vi kontinuerlig på med styrketrening.

Kragebeinsbruddet i Gent-Wevelgem i vår har ikke satt Boasson Hagen mye tilbake. Ikke så mye som det potensielt kunne gjort. De siste ukenes konkurransecomeback har gitt andreplass sammenlagt i Tour of Norway og etappeseier i Tour des Fjords.

- Vi gjorde oss noen tanker etter kragebeinsbruddet, og sa: Ok, nå får vi en ekstra periode til å legge inn mer god trening. Edvald hadde bare to dager helt uten treningsøkter rett etter skaden. Tanken var hele tiden at han skulle være i form til å hevde seg allerede i de første løpene etter skadeperioden, poengterer trener Mohn.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.