IMPONERTE: Sondre Holst Enger ble kun slått av Peter Sagan og Alexander Kristoff i Bern. Nå legges slagplanen for å gjenta suksessen denne sommeren. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
IMPONERTE: Sondre Holst Enger ble kun slått av Peter Sagan og Alexander Kristoff i Bern. Nå legges slagplanen for å gjenta suksessen denne sommeren. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

Sykling, Tour de France:

Slik skal Holst Enger finne Tour de France-formen

Høydeopphold før endelig test i Sveits.

(procycling.no): Det høres dramatisk ut når Sondre Holst Enger ordlegger det selv:

- Det blir dessverre ingen ritt i mai, skriver han i en melding til procycling.no.

- Hvorfor ikke det?

- Lite ritt på kalenderen, svarer han kjapt.

Ikke aktuell for California

På den opprinnelige planen sto Tour of California i mai. Opprinnelige planer har dessverre ikke vært 23-åringens sterke side de to siste sesongene.

Det har sykdom satt en effektiv stopper for.

I fjor gikk veien til Tour de France-formen via Kroatia rundt, Tour de Picardie og Tour of Norway.

Så var det opp til ham selv å bevise at hans navn skulle påføres flybilletten til Paris for lagledelsen i IAM Cycling under Critérium du Dauphiné.

Etter å ha fått påvist salmonella i forbindelse med Tour of Oman i februar, har hortenseren sakte bygget seg opp via en hel del konkurranser i løpet av april. Ut mai måned vil han ikke kjøre løp med startnummer på ryggen.

Treneren så positive takter i Frankfurt

Mandag stilte han til start under Eschborn-Frankfurt. Det som skjedde der, gjorde trener Atle Kvålsvoll trygg på at Holst Enger er på god vei tilbake.

Det ble hans fjerde DNF (did not finish) på de siste fem konkurransene. Treneren velger ikke å lese statistikken på den måten.

SAMLING I SIERRA NEVADA: Sondre Holst Enger ble plukket ut av klassikerne tidlig. Kroppen fungerte rett og slett ikke etter at han ble smittet av salmonella under Tour of Oman i februar. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
SAMLING I SIERRA NEVADA: Sondre Holst Enger ble plukket ut av klassikerne tidlig. Kroppen fungerte rett og slett ikke etter at han ble smittet av salmonella under Tour of Oman i februar. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

- Det er langt ifra ønskelig å stå av underveis, men for Sondre eksisterer det ingen mellomting. Dersom han ikke kan kjempe om seieren, bruker han løpet helt kynisk. Han kjører til batteriet er helt flatt. Han trente godt i perioden før Frankfurt, og fikk en del gode treningsøkter med motopes, sier Kvålsvoll til procycling.no.

- Hvordan synes du han så ut i Frankfurt?

- Den beste følelsen hittil i sesongen, hadde han der nede. Samtidig ble han nok litt for heit. Han tømte seg den nest siste passeringen av bakken (før mål). Han gikk etter et støt der, og var med helt der framme. I en god del ritt har han slitt bare med å henge med i hovedfeltet, så dette var et stort skritt i riktig retning.

Lyspunktet var Tour de France

Etter å ha blitt tatt ut av klassikerne tidlig i to påfølgende sesonger, er det lett å glemme hvor bra den nåværende Ag2r-rytteren var under fjorårets Tour de France.

Det var den ene perioden av sesongen hvor alt fungerte slik det skulle.

IAM Cycling følte seg litt fram i begynnelsen for hvor mye de skulle hjelpe Grand Tour-debutanten foran massespurten.

Han overrasket mange da han fullførte rittet og satt igjen med fire topp 10-plasseringer fra sykkelsportens aller fineste selskap. I Bern sendte han frysninger gjennom hele Norges sykkelinteresserte befolkning da han tok tredjeplassen bak Alexander Kristoff og Peter Sagan.

Avslutningen på Champs-Élysées ble et skikkelig antiklimaks da han endte opp med å punktere én runde før mål.

Høydesamling i spanske fjell

For inneværende sesong er selvsagt en ny Tour de France-opptreden målet. Både for utøveren selv, og for Ag2r som signerte nordmannen som sin nye førstespurter i fjor sommer.

RESTITUSJON OG MASSASJE: Er viktig mellom øktene. Sondre Holst Enger er sikret full oppfølging av støtteapparatet i franske Ag2r når han dra på samling med laget i midten av mai. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
RESTITUSJON OG MASSASJE: Er viktig mellom øktene. Sondre Holst Enger er sikret full oppfølging av støtteapparatet i franske Ag2r når han dra på samling med laget i midten av mai. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

I midten av mai skal han bli med sin franske arbeidsgiver på høydeopphold i den spanske fjellkjeden Sierra Nevada. Området blir jevnlig besøkt av internasjonale sykkelryttere. Lars Petter Nordhaug gjorde unna Tour de France-forberedelsene her i 2013.

Høydeoppholdet mellom 10.- og 24. mai blir blir også viktig for Holst Enger.

- Jeg tror det blir veldig bra. Det er ikke høydetreningen i seg selv som er det viktigste, men han får muligheten til å trene med ryttere som holder samme nivå og får øvd på å sykle lange fjell. Laget stiller med støtteapparat og han blir del av et opplegg for alt er tilrettelagt for rytterne, sier Kvålsvoll.

- Er han ikke bra der, er det ingen vits å reise videre

Det neste oppdraget blir det franske 2.1-ritt Boucles de Mayenne fra 1.-4. juni.

Deretter blir Tour de Suisse muligheten han får til å kjøre seg inn på Tour de France-laget.

- Foreløpig er Sondre i bruttotroppen foran Tour de France. Ag2r har kommunisert at de ønsker å ha med seg en spurter. Det blir opp til Sondre å vise fram nivået sitt under Tour de Suisse, sier Kvålsvoll og legger til:

- Er han ikke bra der, er det heller ingen vits i å reise til Tour de France.

Det er først og fremst Rudy Barbier og Samuel Dumoulin som aspirerer til rollen som spurter i de franske laget. Men førstevalget - han er norsk, og heter Sondre Holst Enger.

PS: Med høydeoppholdet i Sierra Nevada i boks, er Holst Enger ikke lenger aktuell for det norske landslaget under Tour des Fjords. Landslagssjef Stig Kristiansen bekrefter overfor procycling.no at saken er lagt død fra hans side:

- Skal vi gjøre dette, skal det være fordi det gavner rytterne og at de skal gjøre det bra. Det klarer vi ikke å få til med to-tre aktuelle ryttere (Bystrøm, D Hoelgaard og Holst Enger). I Tour of Norway i fjor ga det oss bra publisitet og det var en god løsning for rytterne som var med. Når alt tilsier at det blir på hælen er nei et svar man av og til må forholde seg til, sier Kristiansen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!