Slik skal Hushovd forsvare Arctic-triumf

Fjorårets konge innser det blir tøft.

PÅ JAKT: Thor Hushovd jakter etappeseier og vil forsøke å forsvare fjorårets sammenlagtseier i Arctic Race. Foto: Kjetil Rakkenes Anda, www.procycling.no
PÅ JAKT: Thor Hushovd jakter etappeseier og vil forsøke å forsvare fjorårets sammenlagtseier i Arctic Race. Foto: Kjetil Rakkenes Anda, www.procycling.noVis mer

HAMMERFEST/OSLO (procycling.no): Da Nord-Norge for ett år siden så proffrytterne for første gang ta fatt på Arctic Race, var det med Thor Hushovd som det store trekkplasteret.

«Oksen fra Grimstad» leverte til 20 i stil i det flate rittet, vant to av etappene og knep den gule trøya fra Kenny Van Hummel på rittets siste dag.

-Ingenting er umulig
I år er både konkurransen og løypa langt tøffere.

- Ingenting er umulig, og jeg har ikke gitt opp sammendraget, men jeg innser at det blir tøffere enn i fjor, sier Hushovd til procycling.no.

- Det er så klart den andre og fjerde etappen som passer meg best, jeg vil gjerne vinne én av dem.

Rytteren folk peker på som hans største konkurrent og favoritt til sammenlagtseieren er landsmannen Lars Petter Nordhaug.

Les også: Reinsdyr i veien på Arctic Race

Nordhaug tror på egne sjanser
30-åringen kommer direkte fra Polen rundt hvor han var sterk på de to tøffeste etappene i rittet.

- Jeg tror jeg har en god mulighet til å vinne. Jeg vet ikke akkurat hvor tøffe bakkene er, men har jeg formen jeg hadde i Polen, så skal jeg være med i toppen, sier Nordhaug til procycling.no blant tilskuerne som har møtt opp for lagpresentasjonen onsdag kveld i Hammerfest.

Les også: Kvålsvoll vraket duo til Arctic Race

Den tredje etappen med målgang på Kvænangsfjellet er Arctic Races kongeetappe. Avslutningen innebærer 6,9 kilometer klatring á 5,7 prosent.

- Det skjer mye i hodet
Der må Hushovd henge med om han skal forsvare fjorårets triumf.

- Karrieren min er på hell og dette er mitt siste ritt i Norge, samtidig som det er masse folk her. Det er god motivasjon.

-Begynner du å merke at det går mot slutten?

- Ja, det merker jeg veldig, veldig godt. Det skjer mye i hodet og jeg grubler på mange tanker.

KALDT OG SURT: Lars Petter Nordhaug håper på bedre vær fra og med torsdag. Da starter årets Arctic Race. Foto: Kjetil Rakkenes Anda, www.procycling.no
KALDT OG SURT: Lars Petter Nordhaug håper på bedre vær fra og med torsdag. Da starter årets Arctic Race. Foto: Kjetil Rakkenes Anda, www.procycling.no Vis mer

- Hvilke tanker?

- De skal få bli inni hodet mitt, gliser den norske sykkelstjernen til procycling.no.

Nordhaug håper på støtte
En som derimot kan finne motivasjon i sin videre sykkelkarriere, er Nordhaug. Nordmannen står uten kontrakt etter årets sesong og jakter resultater. Det gjelder også flere av hans lagkamerater i Belkin.

Det åpner for et taktisk spill á la slik det nederlandske laget syklet i Tour of Norway, hvor Nordhaug var tydelig frustrert over mangelen på støtte fra lagkameratene.

-Hva blir lagets taktikk her?

- Jeg tror vi ser det an litt. Vi kommer nok til å se an hvordan et par andre på laget er. Jeg håper selvsagt at vi kjører fullt for meg, forklarer Nordhaug.

Men det er ikke bare Kvænangsfjellet som kan avgjøre sammendraget i årets ritt. Værmeldingen byr på kraftig vind og sure og kalde forhold for de 20 lagene på start.

Les også: Sykkelpresidenten advarer Edvald: - Ikke gå til Bjarne Riis

Lumsk sidevind
Hushovd har i sin karriere vist at han mestrer sidevind og ruskete forhold med glans. Sørlendingen må forsøke å plukke bonussekunder underveis og sitte med i de riktige puljene om feltet sprenges i sidevind.

- Vi må se hvordan ting utvikler seg med tanke på sidevind og sånn, sier Hushovd som holder kortene tett til brystet et snaut døgn før de ruller ut av Hammerfest.

Nordhaug er klar over faren.

- Jeg tror Kvænangsfjellet blir mest avgjørende, men man kan fort tape 20 minutter i sidevind på en annen etappe, og da er det kjørt.

Med fem World Tour-lag og åtte prokontinentallag på startstreken i tillegg til fem norske kontinentallag, Roubaix-Lille Métropole og Wallonie-Bruxelles, blirr det uansett Nordhaugs og Hushovds ambisjoner voldsom kamp om sammenlagtseieren.

- Jeg har ikke sett meg ut noen hovedkonkurrent. Det er flere tøffe lag og bra syklister her. Det er vanskelig å bare peke ut én, avslutter Nordhaug.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

POPULÆR: Hushovd huskes for fjorårets seier. I år blir det tøft å forsvare seieren. Foto: Kjetil Rakkenes Anda, www.procycling.no
POPULÆR: Hushovd huskes for fjorårets seier. I år blir det tøft å forsvare seieren. Foto: Kjetil Rakkenes Anda, www.procycling.no Vis mer