Slik skal Kristoff utfordre Poeng-Sagan

Må ofre spurtegenskapene.

DETTE MÅ SKJE OFTERE: Alexander Kristoff må oppsøke stadig flere mann-mot-mann-dueller mot Peter Sagan, men hvordan? FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
DETTE MÅ SKJE OFTERE: Alexander Kristoff må oppsøke stadig flere mann-mot-mann-dueller mot Peter Sagan, men hvordan? FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): På tross av Alexander Kristoffs to etappeseirer, har det hittil i Tour de France vært håpløst å true Peter Sagan i poengkonkurransen.

Slovaken har 185 poeng mer enn nordmannen takket være sin kombinasjon av klatre- og spurtegenskaper.

I år er poengtoget kjørt, og det har også Alexander Kristoff innsett for lengst:

- Foreløpig er jeg ikke god nok til å ta Sagan. Du ser jo hvor overlegen han er i denne konkurransen. Det er ingen som er i nærheten. Så jeg må nok bli ganske mye bedre hvis jeg skal klare å tukte han, sier Kristoff til procycling.no.

Kittel og Greipel er raskere Det er ikke dermed sagt at det ikke foreligger planer om å ta opp kampen med slovaken i framtida.

Dersom Kristoff skal komme på skuddhold av Cannondale-rytteren oftere, er han nødt til å gå bedre i bakkene. Det vil gå utover spurten hans.

Et faktum man ser hos Sagan allerede i dag:

- Det er en utfordring å få til. Sagan, for eksempel, fokuserer ikke på én ting, og det har gjort at han har mindre maksfart. Derfor har vi brukt så lang tid på å bygge opp kapasiteten til Kristoff, sier hans trener Stein Ørn.

Framtidig prosjekt Mens Sagan og Edvald Boasson Hagen har vært «barnestjerner» i sykkelsporten, har det tatt tid å bygge opp 27-åringens utholdenhet. Derfor tok han heller ikke karrierens første etappeseier i touren før i år.

Et av framtidens prosjekter er å korte inn forspranget opp til Sagan.

- Det blir kanskje aktuelt om noen år, men nå skal vi opprettholde og forbedre spurtnivået og kjørestyrken, innrømmer Ørn og legger til:

- Men det er en grense for hvor godt han kan gå i bakkene, samtidig som han beholder farten.

Et mål for Kristoff Den hårfine balansen og Kristoff egne ønsker, er selvsagt viktig når den framtidige kursen skal stakes ut. Selv om det ser uoverkommelig ut å ta Sagan akkurat nå, har ikke Storhaug-mannen tenkt å gi opp uten sverdslag.

- Din trener sa tidligere at det bare var et par prosent det handlet om?

- Det stemmer nok det. Hadde jeg klart å henge med på den 2. etappen og den etappen jeg datt av (da Matteo Trentin vant på den 7. etappen, vår anm), ville jeg ha vært ganske mye nærmere med seirer der.

- Er det et mål for deg å ta Sagan på sikt?

- Jeg jobber jo for å bli bedre, så vi får se hvor mye bedre jeg klarer å bli, sier Kristoff til procycling.no.

Mener Kristoff blir undervurdert Selv om Sagan er overlegen i år, står han fremdeles uten etappeseier. At alle rytterne vet at han er den sterkeste i små grupper, jobber mot ham.

Det gjør også slovakens vansker med å ta riktige taktiske avgjørelser.

Fram til seieren i Sanremo gikk Kristoff stort sett ubemerket under radaren, noe som har hjulpet ham til å slå igjennom på toppnivå.

- Vi har visst en stund at Alexander er raskere enn Sagan, sier Kristoffs trener.

Han tror også stesønnen har blitt undervurdert av konkurrentene:

KJØRESTYRKEN: Er det ikke noe i veien med, men Alexander Kristoff må gå bedre i bakkene for å få has på Peter Sagan. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
KJØRESTYRKEN: Er det ikke noe i veien med, men Alexander Kristoff må gå bedre i bakkene for å få has på Peter Sagan. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

- De ser på ham fra utsiden, mens vi i Norge har sett hvor kjøresterk han er. Han ble nok undervurdert av både Degenkolb og Sagan da han vant sin første Tour de France-etappe.

Flere egenskaper avgjør Ørn tror sykkelhodet til Kristoff kan være med å tippe kampen om poengtrøyen i hans favør i årene som kommer.

- Den mentale styrken er en veldig viktig egenskap. Det er det som er så herlig med touren, den avdekker psyken og mentaliteten til rytterne, sier Ørn og legger til:

- Det er alle timene i drittvær, timene som er så kjedelige, men hvor han likevel legger ned arbeidet, som gjør ham så fysisk sterk. Man kan ikke bryte ned dette til én egenskap.

De fire beste poengkonkurransen nå: 1. Peter Sagan, Cannondale (402 poeng), 2. Bryan Coquard, Team Europcar (226), 3. Alexander Kristoff, Katjusja (217), 4. Marcel Kittel, Giant-Shimano (117).

UTILNÆRMELIG: Slik ser det i hvert fall ut i år, men hvordan blir det i årene som kommer? FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
UTILNÆRMELIG: Slik ser det i hvert fall ut i år, men hvordan blir det i årene som kommer? FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer