Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nora Mørks vei tilbake

Slik skal Nora Mørk rekke EM

Sammen med Olympiatoppen og Györ, har Nora Mørk fått på plass et opplegg som skal få henne tilbake i toppslag. Men 27-åringen er også klar på at hun ikke kommer til å ta noen sjanser når det gjelder EM-spill.

KJEMPER SEG TILBAKE: Nora Mørk er godt i gang med opptreningen etter korsbåndsskaden. Hun ligger foreløpig godt an til å rekke EM. Video: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer Vis mer Vis mer Vis mer

GYÖR (Dagbladet): Det var 5. februar, i en mesterligakamp mot Nykøbing Falster, at Nora Mørk (27) gikk i kontra, der hun satset og fikk skutt, men landet på og vred kneet.

Og pådro seg en korsbåndsskade.

Etter en sånn skade anslås det at man bruker seks til ni måneder på å komme seg tilbake. Med det, tyder alt på at hun kan rekke EM med det norske landslaget i desember.

Og så langt har rehabiliteringen gått veldig bra for Mørk - faktisk bedre enn ventet.

BEDRE ENN VENTET: Så langt ligger Nora Mørk bra an - og kan rekke EM i desember.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEDRE ENN VENTET: Så langt ligger Nora Mørk bra an - og kan rekke EM i desember. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det går framover. Jeg trodde kanskje det skulle være litt verre, og kjennes mer vondt, men det har egentlig gått ganske bra. Det har gått litt fortere enn det som kanskje var planen, så vi stresser ikke, sier Györ-spilleren til Dagbladet.

Tar ingen sjanser

Dagbladet møter henne rett i overkant av tre måneder etter operasjonen. Rehabiliteringen går altså veldig bra, og landslagsstjerna er allerede oppe i to treningsøkter om dagen. I begynnelsen av juni kan hun løpe igjen.

Sammen med Olympiatoppen og Györ har hun lagt et opplegg som skal få henne tilbake på topp. En miks av det beste fra Ungarn og Norge, kaller Mørk det.

- Det har tatt tid, men vi har stokket kortene riktig og har en god plan, sier hun.

Per nå er innstillingen at hun prøver å rekke EM i desember - men hun kommer ikke til å ta noen risiko.

- Jeg vil helst være 100 prosent, og ikke minst være god, og føle at jeg kan være med og bidra. Jeg kommer ikke til å ta noen sjanser. Det er lett å si nå, i april, men hvis du spør meg i november får du sikkert ikke samme svar, humrer Mørk.

Tar ingen sjanser

Det er derfor en vurdering hun kommer til å ta der og da. For hun tenker også på at det ligger et OL der framme, i 2020. Forrige gang røk Norge mot Russland i semifinalen. Etter ekstraomganger tapte Norge med ett mål. Det var et tøft nederlag, både for Mørk og resten av landslagskollegaene. Et OL-gull vil være større enn alt annet.

- Hvis jeg skal spille EM, må jeg ha tro på at kneet holder. Og det må det gjøre, for jeg tar ingen sjanser denne gangen her. Jeg skal spille i Tokyo i 2020. Da må jeg heller bruke den tiden det tar.

Først og fremst må hun altså være trygg på at kneet holder.

- Jeg røk korsbåndet i kontra, og når jeg kommer tilbake er det ikke sikkert det er det jeg har mest lyst til å gjøre med en gang. Jeg har egentlig aldri vært redd for knærne, selv etter operasjonene, og jeg tror ikke jeg kommer til å være det. Men det er vanskelig å si. Jeg må være trygg i alle spillets faser, og føle at jeg har noe å gjøre der, sier Mørk.

Men en annen ting er å komme tilbake på verdensklassenivå.

I HARDTRENING: Nora Mørk.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I HARDTRENING: Nora Mørk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg må være god for å få være med. Jeg kan ikke bare tro at jeg kommer tilbake og får den EM-plassen. Sånn tenker jeg ikke i det hele tatt.

Vondt år

Onsdag så hun Györ slå Kecskemet med tjue mål (39-19), i en kamp der Stine Bredal Oftedal gjorde skadecomeback, etter en måned på sidelinjen.

Mørk innrømmer at det klør litt i beina.

- Det gjør jo det. Jeg føler meg ikke så skadet, jeg har ikke så vondt i kneet. Jeg har tenkt... «Herregud, skal dette virkelig holde meg ute så lenge», sier Mørk.

Om et halvt år - kanskje i underkant av det også - skal hun være tilbake, om alt går etter planen.

For henne var kneskaden et nytt bunnpunkt på et år som allerede har vært krevende nok.

- Det siste året, og denne sesongen, blir ikke noe for historiebøkene for min del. Jeg synes jeg klarer å levere et godt mesterskap (VM-sølv i desember). Men det er et år som jeg vil legge bak meg. Jeg vil jobbe videre mot nye mål og gjøre det bedre enn i fjor.

Men, til tross for alt utenom, klarte hun å stenge det ute når det gjaldt. I 2017 ble hun kåret til verdens beste håndballspiller. Det kommer ikke ufortjent.

- Det var det eneste lyspunktet fra i fjor. Da vet jeg at jeg har noe å komme tilbake til. Det kan ingen ta fra meg, det året syntes mange at jeg var verdens beste. Jeg vil komme tilbake til det nivået jeg var, og jeg søker hele tiden etter å bli enda bedre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media