Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik skal Norge nå gamle høyder i EM

- Vi har et spor vi følger, sier Landsem.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge - Island 2-1.

For ikke så alt for mange år siden var det nærmest en fiasko å regne dersom de norske fotballjentene ikke tok seg til minst semifinale i EM og VM, mens kvaliken til sluttspillene nærmest var som et pliktløp å regne, og først og fremst en anledning til å terpe på samspillet før alvoret begynte.

En trøblete innledning på kvalifiserinsspillet til EM-sluttspillet i Sverige neste sommer, var imidlertid en nødvendig påminnelse om at ingenting lenger kommer gratis i landslagsfotballen på kvinnesida.

Selv om det til slutt ble åtte seirer på ti kamper, måtte Eli Landsems jenter vente helt til siste spark på ballen før de kunne juble for EM-billett etter en knepen 2-1 seier mot Island.
 
- At vi tapte mot Island (i Reykjavik i fjor) var ikke noen stor bombe. De er gode, de var i  EM sist og har hatt det samme laget over lang tid. Blemma var å tape mot Nord-Irland. Det var ikke bra. Men vi gikk sammen om å snu dette her, og stå i stormen, ha tro på oss selv og gjøre en jobb. Når vi står igjen med Sverige-plass, er det bare å smile. Det er små marginer. Det er ikke så langt mellom himmel og helvete i denne sporten, sier en lettet og glad Landsem til Dagbladet, vel vitende om at hun kunne ha blitt den første landslagssjefen som hadde feilet i å ta Norge til EM.

Slutt på walkover Ti EM-kvalifiseringer hadde gitt ti EM-deltakelser. Derfor ville Landsem nødig bli historisk med negativt fortegn.

- Det er riktig, men det kommer til å bli tøffere og tøffere. Det er ikke noen walkover til sluttspill lenger. Det er helt klart, minner hun om.

Landslagsåret 2012 har imidlertid vært godt. Seks kvalikkamper har gitt seks seirer og 26-3 i målforskjell. Likevel har det vært en tyngre vei enn det resultatene skulle tilsi, ifølge vikarierende kaptein Maren Mjelde.

- Jeg tror dette må ha vært den vanskeligste kvalifiseringen til nå, så det er kanskje også den som smaker best. Det var en veldig dårlig start med tap mot Island og Nord-Irland. Vi rotet det til veldig for oss selv, men det gjorde de andre lagene også. I år har vi derimot tatt skikkelig tak og vunnet alt, sier Mjelde til Dagbladet.

God bredde Likevel har laget mye å gå på før de er tilbake og kjemper om topplasseringer i sluttspill igjen, slik de gjorde i EM i 2009 da de kom til semifinalen. I fjorårets VM var det rett hjem etter gruppespillet etter tap mot Brasil og Australia. Spillerne selv er usikre på hvor de står sammenliknet med de europeiske toppnasjonene.

- Vi har absolutt ting å jobbe med, og da særlig angrepsspillet. Det defensive er bra. Nå har vi god tid fram til sommeren, og satser på at det blir bra innen den tid, sier Isabell Herlovsen til Dagbladet.

- Jeg føler kanskje at vi blir litt stresset til tider at vi må prøve å holde ballen mer i laget, slik at vi får til flere trekk og får med flere folk i angrepsspillet vårt. Ellers synes jeg det defensive er dritbra nå, og det er noe vi har jobbet mye med i år. Det sitter veldig bra nå, utdyper hun på spørsmål om hvordan de kan bli enda hvassere offensivt.

Den virkelighetsbeskrivelsen deler lagvenninne Mjelde.

TUNG START - LYKKELIG SLUTT: Norge tapte to av de fire første kampene i EM-kvalifiseringen, men kom tilbake og vant gruppa etter en jevn gruppefinale mot Island. Dermed blir det EM-deltakelse for 11. gang på rad likevel. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
TUNG START - LYKKELIG SLUTT: Norge tapte to av de fire første kampene i EM-kvalifiseringen, men kom tilbake og vant gruppa etter en jevn gruppefinale mot Island. Dermed blir det EM-deltakelse for 11. gang på rad likevel. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Vi er ganske bra defensivt. Det går først og fremst på relasjoner offensivt. Vi må jobbe med samspillet i laget. Samtidig har masse vi tid på oss framover, så vi må bare jobbe steinhardt, sier Mjelde.

Landsem har en klar idé om hvordan det skal gå bedre ved neste sluttspillkorsvei. Nøkkelen ligger i et bredere og bedre utvalg spillere å velge blant.

- Nå skal vi fortsette på det sporet vi har lagt. Vi skal få bedre trente og riktigere trente spillere. Vi har også flere å velge blant. Det er comeback på noen her i dag (i går), og et var flere som spilte i et U20-VM. Det er flere fra det laget som banker på døra her. Når vi får tøffere konkurranse får vi også bedre spillere, sier hun, og tenker da på yngre krefter som eksempelvis Caroline Graham Hansen (17) og Hegerberg-søstrene Ada (17) og Andrine (19) så definitivt til å melde seg på i EM-diskusjonen når den tid kommer.

Avgjørende comeback Den siste samlingen har gitt gjensyn med Solveig Gulbrandsen (31), Marit Fiane Christiansen (31) og Guro Knutsen Mienna (27), som alle har stått utenfor landslaget i en lengre periode.

I går var Landsem sjeleglad for å ha trioen med til sammen 263 landskamper tilgjengelig.

- Det var helt avgjørende. Marit var steingod bak der. Hun ryddet unna og dirigerte i stor stil. Solveig startet litt halvveis, men var den beste vi hadde utover i kampen.  Hun klarte å holde på ballen og sette opp andre. Så var det en Guro Knutsen Mienna som kom på venstreback og gjorde en god jobb der. Det betydde mye, sier Landsem.

Så vil tida vise om de tre har lyst til å satse videre fram mot et nytt sluttspill.

- Jeg kommer aldri til å overtale noen til å spille på landslaget, men holder de nivået, er de hjertelig velkommen til å være med. Det er det ingen tvil om, sier landslagstreneren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media