Slik skal Norge stoppe de tsjekkiske stjernene

- En motstander som passer Norge, sier Shampo.

GJENTAR DE SUKSESSEN: I 2010 slo Norge Tsjekkia i VM, mens tsjekkerne trengte straffeslag for å slå Norge i fjor. Her jubler Lars-Erik Spets (t.v.), Alexander Bonsaksen (i midten) og Jonas Holøs for et av Norges mål i fjor. 
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
GJENTAR DE SUKSESSEN: I 2010 slo Norge Tsjekkia i VM, mens tsjekkerne trengte straffeslag for å slå Norge i fjor. Her jubler Lars-Erik Spets (t.v.), Alexander Bonsaksen (i midten) og Jonas Holøs for et av Norges mål i fjor. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIXVis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): Tsjekkia er store favoritter når de møter Norge til «kvartfinale-finale» i Globen i ettermiddag.

Alt annet enn en tsjekkisk seier og avansement er fiasko for verdensmesterne fra 2010, mens Norge kan senke skuldrene og spille helt uten press.

- Sånn jeg ser det, er det en katastrofe for Tsjekkia å ikke få til kvartfinalen. Vi er i en bra posisjon hvis vi klarer å holde liv i matchen så lenge som mulig, og kanskje også score det første målet. Jo lenger det er jevnt, jo mer nerver og frustrasjon kommer det inn i det tsjekkiske laget, sier landslagssjef Roy Johansen.

Da Tsjekkia sist ble verdensmestere i 2010, slo Norge dem 3-2 i gruppespillet. I VM i fjor fikk Norge med seg ett poeng etter at tsjekkerne vant på straffeslag.

Med andre ord: Tsjekkia er en motstander som har passet Norge godt de siste åra.

- De passer Norge mye bedre enn Sveits, som har veldig mye fart i laget. Jeg synes Tsjekkia var et bedre lag i fjor, og da burde Norge ha slått dem. På den andre siden kan man jo si at Norge også var bedre i fjor, sier Espen «Shampo» Knutsen til Dagbladet.

- Vanskelig å møte oss Roy Johansen mener det er flere grunner til at Norge lykkes så godt mot Tsjekkia i de siste VM-oppgjørene.

- Vi har vært tette bakover, og ikke gitt dem noe gratis. Vi har holdt liv i kampene lenge, og husk at det er ikke lett for Tsjekkia å møte en underdog hvis det først butter litt. Da er det vanskelig, sier han.

I fjorårets møte spilte back Jonas Holøs et av sitt livs kamper. Han var på isen i over halve matchen, og scoret 3-3-målet i tredje periode.

- Jeg følte vi var på fullt på høyde, kanskje til og med bedre enn dem. De har et veldig sterkt lag, og får inn et par nye fra NHL. Vi får håpe de blir en hvilepute og at de andre tenker de skal ta litt mer ansvar. Det kan fort bli sånn, sier Holøs til Dagbladet.

Shampo sier Tomas Plekanec og Marek Zidlicky er solide spillere som uten tvil styrker Tsjekkia, men at det ikke er spillere Norge skal frykte.

- Plekanec er en typisk god klubbspiller, men var ikke veldig bra for Montreal i sluttspillet i NHL. Han er ingen Jaromir Jagr (tsjekkisk superstjerne som spiller i Boston Bruins og som nærmer seg 700 NHL-mål, red.anm.), og er ikke en artist som passerer to spillere og setter pucken i krysset, sier han.

Må løse overtall-floka Shampo trekker fram tre områder Norge må lykkes på, dersom de skal ha en sjanse til å slå Tsjekkia.

- De må opptre med trygghet defensivt, beina må være pigge, også må de spille bedre i overtall. De har ikke fått satt seg riktig opp i overtall, og det blir mye småspill før de blir brutt. De har brukt mye krefter på det, sier VIF-treneren som kommenterer mesterskapet for TV-kanalen MAX.

Holøs er en av Norges viktigste spillere i overtall. Han har fyrt av mange skudd som ikke har truffet mål. Når de i tillegg treffer rundvantet og går ut av sonen, blir det nesten umulig å sette motstanderen under trykk.

- Når overtallsspillet ikke fungerer, plager det oss. Nå vi ikke treffer mål, må vi være ekstremt flinke til å vinne andrepucken så vi får trykket motstanderen. Det er veldig tøft å måtte starte på nytt hele tiden, sier han.

Roy Johansen sier de mange mislykkede overtallsspillene har vært et viktig tema for støtteapparatet og spillerne.

- Det er et viktig moment. Vi har sett klipp av alle målene fra i fjor. Det er små detaljer, men det å treffe mål, om du kan kalle det en detalj, er veldig viktig. Om de skuddene ikke går inn, blir det hvertfall en retur fra keeper vi kan score på.

Matchball nummer to Kaptein Ole-Kristian Tollefsen sier han og resten av spillerne gleder seg til skjebnekampen.

- Det handler om å leve eller dø for oss, om vi skal fortsette sesongen eller ta sommerferie. Vi hadde to matchballer. Vi tapte den første, nå får vi ta den siste. De har alt press på seg.

Også Tollefsen sier Tsjekkias måte å spille på passer Norge.

- De er et lag som liker å ha veldig mye puck, og det kan by på kontringer for oss. Vi må spille på det vi er gode til, gå hjemover med fart og presse dem og bryte pucken, sier kapteinen.