Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-EM i Sverige:

Slik skal Norge stoppe Nederlands «hyper-håndball»: - Det er det som er våpenet!

Hergeirsson: - Ingen er raskere.

VENNER OG FIENDER.    Nora Mørk møter og klemmer sin lagvennine  i Györ, nederlanske Yvette Broch før finalen. I kveld møtes de som rivaler. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VENNER OG FIENDER.    Nora Mørk møter og klemmer sin lagvennine i Györ, nederlanske Yvette Broch før finalen. I kveld møtes de som rivaler. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge - Nederland, kl. 18

GÖTEBORG (Dagbladet): - Nå i EM har de kontret mer enn oss. Det er en hyper-håndball og hele tida framover. Det er nøkkelen til seier: Vi må løpe hjem og stoppe dem, sier Stine Bredal Oftedal til Dagbladet.

Norge spiller EM-finale mot Nederland i kveld og de oransje har glitret med hurtige kontringer og raske avkast. I semifinalen ble et solid dansk forsvar nærmest løpt i senk og straffet nådeløst av raske Nederland.

SPENT: Thorir Hergeirsson. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SPENT: Thorir Hergeirsson. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Det er det som er våpenet til Nederland! De er desidert best på er hurtige avkast. Men husk: Det er et interessant regnestykke. Når de tar avkast, så betyr det at vi har scoret, sier Thorir Hergeirsson til Dagbladet før finalen i kveld.

- Hva slags begrep vil du bruke om Nederlands spillestil?

- Det finnes ikke noe eget begrep, men publikumsmessig vil jeg kalle det fartsfylt håndball. De utnytter løpsfasen i kontringer og ankomst. Det handler ikke bare om å løpe, men å være smarte med farten, sier Hergeirsson til Dagbladet.

FINALEKLAR: I fjor fikk Dagbladet: Estavana Polman til å synge barndomssanger, da tapte Nederland mot Norge. I år glemte håndballstjerna seg, og sang igjen. Vil dette bringe ulykke? Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Spiller noen raskere håndball enn Nederland?

- Nei, ingen spiller raskere håndball enn Nederland for øyeblikket. Men det er interessante tall: Nederland har dobbelt så mange kontringer som Norge i EM, men vi har mye større effektivitet. Fart er viktig, men det er ikke alt, sier Hergeirsson.

Nederlands strekspiller Yvette Broch spiller sammen med Nora Mørk i ungarske Györ - og de to ga hverandre en skikkelig bamseklem da de møttes i går ettermiddag inne ved finalearenaen.

- Vi spiller så god håndball akkurat nå. Hurtighet er vår styrke. Jeg kjenner Nora godt, men hun kjenner meg også. Det har ikke mye å si, men vi er et bedre lag nå enn noensinne, sier Broch til Dagbladet

KLAR FOR KAMP: Den nederlandske håndballkeeperen Tess Wester er klar for finale mot Norge i håndball-EM i morgen. Da reporteren viste fram et bilde av stjerna i et badekar omringet av baller, satt latteren løst. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Samme alder

Norge står med sju strake seire så langt i EM, men det har lugget litt underveis i mesterskapet. Nå gjenstår bare den store finalen.

- Nederland er veldig raske. Det er kanskje Nederland og Norge som har best fart, og nå er de kanskje litt foran oss akkurat der. Jeg tror at dersom vi skrur på turboen - både framover og bakover - så kan vi virkelig matche dem, sier Oftedal til Dagbladet

- Hvordan er Nederland blitt så gode?

- Si det ... De har fått opp mange talenter på samme alder som har spilt sammen i mange år. Spesielt årgangen fra 89 til 93. Det tror jeg har veldig mye å si. De får mye tid sammen og har vært mye sammen gjennom mange år, sier Oftedal.

Enorm moral

Amanda Kurtovic forteller:

- Nederland får ut det beste i hver utøver og spiller på sine kvaliteter. De løper på alt og scorer mye på det. Der vinner de mange kamper, sier Kurtovic til Dagbladet.

EM-debutant Malin Aune:

- Det er enorm moral i laget. De gir seg aldri. Det er mange gode spillere og nå har de bygd seg opp som lag og det vises i resultatene, sier Malin Aune til Dagbladet.

Camilla Herrem har vært med å slå Nederland i to strake sluttspill: VM-finalen i 2015, og OL-bronsefinalen i Rio i sommer.

- Nederland fikk gjennombruddet i fjor og hele Nederland har fulgt disse jentene. Håndball er blitt ganske stort i Nederland de siste åra og det synes jeg er dritkult! sier Herrem til Dagbladet.

- Hvordan slå Nederland igjen?

- Vi må unngå tekniske feil, spesielt i midten, for da blir det vanskelig å komme hjem i forsvar. De har raske kanter og en keeper (Tess Wester) som er utrolig flink til å få ballen ut. Vi må være hundre prosent «på» mål, sier Herrem.

Underholdning

Nederland-stjerne Cornelia Nycke Groot har vært en av EMs beste spillere. Hun forklarer spillestilen:

- Når jeg ser våre kamper på video, så er det kult å se hvordan vi spiller. Vi spiller for å straffe motstanderen etter tre-fire sekunder. Dette er vår måte å spille håndball på og jeg personlig synes det er underholdene, sier Groot til Dagbladet.

- Hvordan skal dere lykkes mot Norge etter to strake tap?

- Vi skal løpe Norge i senk. Vi må spille vår håndball og håpe det er nok til å vinne. Vi er et bedre lag nå enn for et halvt år siden, sier Groot.

EM-finalen Norge - Nederland starter klokka 18. Kampen vises på TV3.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!