Slik skal russerne ha jukset i OL: Babyflasker med urin gjennom skjult hull i veggen

Rodtsjenkov forteller om spionromanaktige tilstander.

(Dagbladet): I går sendte den tidligere antidopinglab-sjefen Grigorij Rodtsjenkov sjokkbølger gjennom idrettsverden, da New York Times publiserte interjvuet der han fortalte om systematisk og langvarig dopingjuks i russisk sport.

Ifølge Rodtsjenkov skal et tresifret antall prøver ha blitt tuklet med, og blant annet skal 14 langrennsutøvere ha vært dopet under OL i Sotsji i 2014 - der Rodtsjenkov selv var laboratoriumssjef.

Den omstridte labsjefen forteller nå om spionromanaktige tilstander under lekene.

Hull i veggen Ifølge Rodtsjenkov skal utøvernes rene urin ha blitt fraktet i brusflasker og babyflasker. På nattestid skal labsjefen ha blitt beordret til å erstatte mistenkelige urinprøver med rene, for å forhindre positive dopingprøver.

Rodtsjenkov forteller at han midt på natta, mens laboratoriet sto ubevoktet, fikk de mistenkelige prøvene gjennom et skjult hull i veggen. Deretter ble de forseglete prøveglassene, som i utgangspunktet ikke skulle være mulig å tukle med, gitt til en uidentifisert mann som Rodtsjenkov hevder var russisk sikkerhetspoliti.

Mannen åpnet dem, og Rodtsjenkov erstattet prøvene med den rene urinen man hadde samlet inn flere uker tidligere. Deretter ble prøveglassene plassert tilbake i laboratoriet.

- Det fungerte som en sveitsisk klokke, sier Grigorij Rodtsjenkov til New York Times.

Dopingprøvene skal i utgangspunktet være anonymt levert, men ifølge labsjefen skal utøverne ha tatt bilder av skjemaene de fylte ut slik at man kunne finne riktige prøveglass i ettertid.

Troverdighetsproblem Russlands sportsminister Vitalij Mutko gikk til kraftig motangrep på artikkelen i går.

AVVISER: Russlands sportsminister Vitalij Mutko. Foto: NTB Scanpix
AVVISER: Russlands sportsminister Vitalij Mutko. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dette er enestående utøvere, og disse beskyldningene er absurde, sier Mutko, ifølge CBS.

- Beskyldningene er totalt grunnløse. Vi skal studere denne artikkelen før vi bestemmer oss for hvordan vi vil reagere, sier sportsministeren.

Grigory Rodtsjenkov har et frynsete rykte etter fjorårets avsløringer av hvordan det nasjonale antidopinglaboratoriet han ledet i Moskva, hjalp svindlerne i stedet for å jakte på dem.

- Jeg har møtt ham ved mange anledninger og kjenner ham som en hyggelig, men upålitelig person. Han har servert så mange løgner at det er vanskelig å bedømme om dette stemmer, sa den norske dopingjegeren Inggard Lereim til Dagbladet i går.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.