DÆHLIE-LØFTET: Når Marit Bjørgen skal gå verdenscup til vinteren er dette dressen hun kommer til å ha på seg. Bjørn Dæhlie er godt fornøyd med det. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
DÆHLIE-LØFTET: Når Marit Bjørgen skal gå verdenscup til vinteren er dette dressen hun kommer til å ha på seg. Bjørn Dæhlie er godt fornøyd med det. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Slik skal skilandslaget se ut i 2014

- En drøm som går i oppfyllelse, sier Bjørn Dæhlie.

(Dagbladet): - Fin dress du har, da, sier Bjørn Dæhlie idet Marit Bjørgen går forbi i Bjørn Dæhlies og landslagets splitter nye langrennsdress utenfor Soria Moria i Voksenkollen på toppen av Oslo.

Dæhlie er sammen med landslaget samlet for å presentere den nye kleskolleksjonen han har laget til dem. Som kjent overtok merkenavnet Bjørn Dæhlie ansvaret for skilandslagets klær fra og med kommende sesong.

Det har han forsøkt å få til siden han la opp som aktiv skiløper i 1999, men aldri nådd fram over forhandlingsbordet med langrennsledelsen.

Lang historie
Når han først fikk det til var han ikke i tvil om at han personlig ville være med når de første klærne skulle presenteres.

- Dette er jo stas. Det er jo så stas at det virkelig er noe jeg har prøvd på og jobbet iherdig for i mange runder. Det går jo litt på at det er min historie med langrenn og ski, og så å få lov til å utstyre de aller beste blant dagens skiløpere, det syns jeg er veldig stort, sier Dæhlie til Dagbladet.

Og han er ikke alene om å synes at det er stas å få være med. Langrennssjef Åge Skinstad var sist på samme lag som Dæhlie da Skinstad var smører for blant andre Dæhlie i VM i Thunder Bay i 1995.

Neste sesong går de i samme skidress igjen.

- Det syns jeg er veldig stas. Bjørn står jo for kvalitet i alt han driver med, han er nøye til fingerspissene med at alt skal være ordentlig. Han setter ikke signaturen sin på noe han ikke har tro på, sier Skinstad.

Mange millioner i potten
Og det er ikke bare klær Bjørn Dæhlie bidrar med inn til det norske skilandslaget gjennom denne avtalen. Etter det Dagbladet forstår er avtalen verdt minst tolv millioner kroner i rene penger også.

Noe som gjør Bjørn Dæhlie til den nest største økonomiske bidragsyteren til de norske skilandslagene de neste årene.

Dæhlie selv får også en aktiv rolle inn mot landslaget de neste sesongene. Med sin egen erfaring fra langrennssporet skal han sammen med dagens landslagsutøvere utvikle klærne de skal konkurrere med.

- Jeg føler jo at jeg har noe å bidra med. Det som ofte kan være problemet er å forstå de tilbakemeldingene som de aktive utøverne kommer med, slik at designerne og utviklerne vet hvordan de kan gjøre noe med det. Det er temaer som er veldig spennende for meg, og noe jeg kan stå inne for. Når Martin for eksempel sier at disse hanskene kunne godt vært litt strammere akkurat her, så forstår jeg det på en annen måte enn andre, og det skal jeg få våre folk til å forstå, sier Dæhlie.

Konkurransefortrinn
Dæhlie tror også at det kan bli enklere å utvikle enda bedre utstyr gjennom at de aller beste utøverne i verden er aktivt med i evalueringen av utstyret han skal kle dem opp med.

Utviklingssamarbeidet kan i beste fall også gi de norske løperne enkelte midlertidige konkurransefortrinn. I for eksempel mesterskap.

- Med å være innovative kan det hende at vi får ting et halvt år før alle andre, men hele poenget er at det vi bruker skal ut på det åpne markedet, sier Skinstad.

Og oppgaven med å lage de beste skiklærne tar i hvert fall Dæhlie på fullt alvor.

- Ja, jeg har jo tross alt navnet mitt på dette, sier Bjørn til Dagbladet.

TO FORNØYDE MENN: Bjørn Dæhlie og Åge Skinstad viste fram hauger av nye treningsklær på Soria Moria i dag. Neste sesong har de norske landslagsløperne en ny klesleverandør for første gang på tjue år. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TO FORNØYDE MENN: Bjørn Dæhlie og Åge Skinstad viste fram hauger av nye treningsklær på Soria Moria i dag. Neste sesong har de norske landslagsløperne en ny klesleverandør for første gang på tjue år. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer