Slik skal Zuccarello og Rangers vinne Stanley Cup

Fem nøkkelpunkter.

• Følg kveldens kamp i vårt Stanley Cup-studio!

(Dagbladet): Natt til tirsdag spilles den første kampen i Stanley Cup-finalen mellom New York Rangers og Los Angeles King.

Mats «Zucca» Zuccarello Aasen er blant iskrigerne som skal forsøke å hente det gjeveste trofeet i ishockeyens verden hjem til Manhattan for første gang på 20 år. Men det blir ingen enkel oppgave.

Kings blir regnet som favoritter forut for finalen, og kan med seier heve sitt andre trofé på tre år da de også vant i 2012, den gang mot New Jersey Devils med 4-2 i kamper. Mange av de samme spillerne er fortsatt med på California-laget.

Nettsiden bleacherreport.com har ved sin hockeyekspert Steve Macfarlane trukket fram fem nøkkelpunkter som kan tippe finalen i favør Rangers.

1. Fart er elementært Med sin kombinasjon av fart og fysisk tilstedeværelse, kan Chris Kreider fort bli en nøkkelfigur for Rangers.

23-åringen, som veier 100 kilo og er 1,91 på strømpelesten, kan legge press på backene til Kings, og gi rom for de mindre og kjappere angrepsspillerne som Martin St. Louis, Carl Hagelin og «Zucca».

Likevel, uansett hvor kjapp man er, kan hurtighet fort bli nøytralisert med god posisjonering og knallharde taklinger. Klarer Rangers-spillerne derimot å holde avstand fra de digre backene i svart, hvitt og sølv kan det fort avgjøre serien.

2. Omfavn stempelet som «underdog» Forut for sesongen var det ikke mange som hadde tippet at Rangers skulle være et av lagene i finalen. Nettopp det sier Macfarlane at kan være et tveegget sverd.

Det er fort gjort at man sier seg fornøyd med å ha kommet lengre enn forventet, men samtidig kan de ved å legge inn den lille ekstra innsatsen overraske motstanderen.

Tidligere i sluttspillet gikk moren til Martin St. Louis bort etter et plutselig hjerteinfarkt, og dette førte laget sammen på en måte de ikke har vært tidligere i sesongen.

Klarer de å spille videre på denne ekstreme lagfølelsen og samholdet, kan de gi seg selv en sjanse til å slå en motstander som på papiret er det klart sterkeste.

3. Hyppige linjebytter Så langt i sluttspillet har Rangers-trener Alain Vigneault prioritert spill med fire rekker. På papiret er Kings som nevnt et betydelig sterkere lag enn Rangers, men det å bare gi de tre første rekkene spilletid kan bli skjebnesvangert.

Ved å bruke fjerdelinja med blant annet Brian Doyle, Dominic Moore og Derek Dorsett, gir Vigneault førsterekka si mer tid til restitusjon og holder dem friskere langt ut i kampen når det kan være essensielt for dem å levere.

I tillegg er fjerderekka også den mest fysiske Rangers har, og det kan være et godt svar mot større og sterkere Kings-spillere.

4. Poeng fra backplass Ryan McDonagh har vært en av de største bidragsyterne til at Rangers nå er i Stanley Cup-finalen med 13 poeng på 20 kamper i sluttspillet, men spørsmålet er om han kan fortsette å levere fra øverste hylle.

Kings har fått poeng i bøtter og spann fra både Drew Doughty, Jake Muzzin, Alec Martinez og Slava Voynov, men McDonagh er ganske alene om å servere mål og målgivende fra blålinja for Rangers.

Nå er laget hans avhengige av at han også leverer på den største scenen av dem alle.
5. Kong Henrik Det kanskje aller viktigste for at Rangers skal kunne heve Stanley Cup-trofeet er at keeper Henrik Lundqvist fortsetter storspillet mellom stengene.

Svensken har vært instrumentell i hele sluttspillet, og har i skrivende stund en redningsprosent på 92,8 prosent - betraktelig bedre enn Kings' Jonathan Quick som har 90,6 så langt.

Men så må også Lundqvist regne med å få litt mer å gjøre enn sin keeper-kollega i andre enden av isen.

I løpet av semifinalene mot Chicago Blackhawks scoret Kings 26 ganger på sju kamper, og i seks av kampene hadde de minst 25 skudd på mål.

Lundqvist må være lagets beste spiller - kanskje hver eneste kamp - om vi skal få historiens første Stanley Cup-mester fra Norge.

HISTORISK: Mats Zuccarello Aasen blir historisk i natt når han entrer isen som første nordmann i en Stanley Cup-finale. Foto: AP Photo/Jae C. Hong/NTB Scanpix
HISTORISK: Mats Zuccarello Aasen blir historisk i natt når han entrer isen som første nordmann i en Stanley Cup-finale. Foto: AP Photo/Jae C. Hong/NTB Scanpix Vis mer