Slik skaper vi en norsk Fernando Torres

Her er ekspertenes råd til spillere og trenere.

(Dagbladet.no): I går oppsummerte trener-veteranene Nils Johan Semb, Bjørn Hansen og Andreas Morisbak årets EM-sluttspill. Konklusjonene var entydige: de beste spillerne løper mer, de er raskere, de er mer presise og mer fotballkloke enn tidligere.


I tre uker har spillere som Fabregas, Senna og Torres vist hva vi bør strekke oss etter. Hva bør egentlig norske spillere og trenere øve på for å bli enda bedre? Hvordan kan Norge skape sin egen Fernando Torres?

Her er et knippe råd og anbefalinger fra tre av landets mest erfarne fotball-ledere og spillerutviklere.

1. Begynn tidlig!

- Vi har mest å hente i alderen 6-14 år og må satse på å få opp kvaliteten på trenersiden. Det er mange som gjør en enorm og viktig jobb, men jeg tror det er viktig å øke kompetansen på trenersiden i de laveste årsklassene, sier Nils Johan Semb til Dagbladet.no.

Også Bjørn Hansen tror norske spillere starter treningen for sent, og dermed taper verdifull tid i forhold til konkurrenter fra kontinentet.

- Man bør trene balanse, hurtighet og koordinasjon allerede fra 9-10-års alderen. Dette er gullalderen for å få inn motorikk og dette bør inn i skolen i mye større grad, sier Bjørn Hansen.

2. Tren balanse, koordinasjon og hurtighet

IMPONERENDE: David Silva og Marcell Jansen var to av mange spillere som imponerte under EM. Her får du ekspertenes tips på hva du bør tenke på i fotballtreningen. Foto: Oliver Lang/AFP
IMPONERENDE: David Silva og Marcell Jansen var to av mange spillere som imponerte under EM. Her får du ekspertenes tips på hva du bør tenke på i fotballtreningen. Foto: Oliver Lang/AFP Vis mer

Silkemyke ballmottak, lavt tyngdepunkt, konstant i bevegelse. Det har vært mye vakker fotball-kunst å se under EM-sluttspillet.

- De beste spillerne holder seg alltid på beina, på tross av vanskelige pasninger og taklinger. Her har vi en enormt lang vei å gå i Norge, sier Bjørn Hansen.

Hansen mener denne type trening er neglisjert i Norge.

- Dette er altfor lite vektlagt i fotballen og vi bør lære av for eksempel turnere. Jeg holder veldig mange trenerkurs, men ingen snakker om balanse og koordinasjon, sier Hansen.

Han mener enhver fotballtrening bør inneholde øvelser som tar sikte på å utvikle hurtigheten, balansen og motorikken.

- Det er ikke vanskelig, det er bare fantasien som setter begrensninger. Balanse og koordinasjon er en nødvendig forutsetning for å kunne trene opp de tekniske ferdighetene.

3. Øv på tekniske ferdigheter

Alle tre vektlegger viktigheten av å øve opp basisferdighetene.

Slik skaper vi en norsk Fernando Torres

- Alle lag bør trene på småbanespill, gjerne med mange spillere. Det bør være en regel som gjelder over alle: treff alltid en medspiller. Vi må ikke applaudere at ballen klinkes langt opp på tribunen, sier Andreas Morisbak.

Hansen ønsker å terpe på harde pasninger og førsteberøring og illustrerer poenget med en historie om John Arne Riise.

- Da John Arne kom til Liverpool fikk han sjokk da Steven Gerrard sendte avgårde ei skikkelig «kanonkule» under en pasningsøvelse. Riise lurte på om det var en spøk, men Gerrard svarte bare at det var slik de slo pasninger i Liverpool. Der ligger lista, sier Hansen.

4. Fokuser på fotballen

Dommerne og iltre trenere har fått mye oppmerksomhet i Tippeligaen de siste sesongene. Bjørn Hansen mener Norge skiller seg negativt ut både på spiller- og trenersiden.

- Det er mange flere primadonnaer i norsk fotball enn hva vi så i EM. I Norge er det kjefting av spillere, trenere og ledere alt for ofte. Spillerne ble sinte i EM også, men de gjør seg ferdig mye raskere. Det var vel nesten bare Ballack som fulgte etter dommeren, sier Hansen.

- Vi må ha fokus på spillet, ikke på personer. Da blir det også bedre fotballspillere, oppfordrer Bodø Glimt-treneren.

Hvor står Norge?

Norge har ikke deltatt i et sluttspill siden Nils Johan Semb var sekunder fra å føre oss til EM-kvartfinale i 2000. Ekspertene strides på om norske spillere siden da har nærmet seg sine internasjonale kolleger, eller om avstanden bare har vokst.

- Vi begynner å se resultatene av langsiktig jobbing og terping på teknikk. Dagens unge spillere har klart bedre ferdigheter enn spillerne hadde for en del år siden. Utbyggingen av kunstgress og ballbinger er også positivt for denne utviklingen. Vi er nok nærmere utenlandske spillere nå, tror Andreas Morisbak og får støtte av Nils Johan Semb.

- Det har vært fokus på å utvikle disse ferdighetene så lenge nå, og det vil jo bære frukter, sier Semb.

Bjørn Hansen er mer pessimistisk.

- Jeg tror heller vi er lenger unna de aller beste nå enn hva vi var tidligere. Et mål for dette er jo at vi ikke klarer å kvalifisere oss til sluttspill med våre aldersbestemte guttelandslag. For å få frem enerne er det nok også viktig å la de aller beste få bryne seg på tøffere motstand mot eldre spillere, samt å begrense spillerimporten. De holder norske talenter på benken i Tippeligaen og Adeccoligaen, sier Hansen.

•Din kommentar: Hva tror du må gjøres for å skape enda bedre norske fotballspillere?

<B>INGEN PRIMADONNA:</B> Fernando Torres fikk et ufortjent gult kort i finalen, men brukte ikke altfor mange krefter på å kjefte på den italienske dommeren.
<B>NÆRTEKNIKK:</B> Andrej Arsjavin er en av EM-spillerne som bedriver pasningsspill og ballmottak på et skyhøyt nivå.
<B>EKSPERT: Bjørn Hansen har i årtier vært en sentral skikkelse både i RBK og det norske landslaget. I dag er han trenerkonsulent i suksess-laget Bodø Glimt.
EKSPERT:</B> Andreas Morisbak har vært utviklingssjef i NFF i 32 år og fulgt alle mesterskap siden 1978 med argusøyne.
<B>EKSPERT:</B> Nils Johan Semb fulgte EM-sluttspillet tett som kommentator og er mangeårig landslagstrener for Norge.