Bodø/Glimt

Slik snudde de alt på hodet

Tidligere har Bodø/Glimt vært farlig nær konkurs. Nå har suksessen til den nybakte seriemesteren sørget for at bankkontoen stadig vokser seg større.

SUKSESS: Kjetil Knutsen har gitt Bodø/Glimt mye å smile for. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SUKSESS: Kjetil Knutsen har gitt Bodø/Glimt mye å smile for. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

Bodø/Glimt har hatt et helt ellevilt 2021. Europaeventyret, som blant annet inneholder 6-1 mot Roma på Aspmyra, og det andre strake seriegullet er noen av toppene Kjetil Knutsen og hans menn kan se tilbake på med stolthet.

Men folka bak de elleve på gressmatta kan også smile.

Fotball fungerer nemlig på den enkle måten at dersom man opplever stor sportslig suksess, er veien kort til at man også kan smile hele veien til banken.

Høy inntekt

En utregning fra Finansavisen, gjort 26. november, viste at Glimt hadde sikret i overkant av 7 millioner euro i inntekter fra turneringen.

Det inkluderer penger for seire, uavgjort, deltakelse i gruppespill, et rangeringshonorar, minimum en andreplass i gruppespillet, inntekter fra kvalifiseringsrundene og en andel av markedspotten til Conference League, skriver avisa.

- Før den siste kampen konkluderte vi at det var rundt 70 millioner i inntekt fra Europa-spill, men det er også store utgifter som følger med Europa-spill, forteller Svein Tore Hansen, økonomileder i Bodø/Glimt, til Dagbladet

- Vi vil få et bra år med seriegull og suksessen i Europa. Vi har ikke noen tall klare enda og får se hvort stort overskuddet er, men det bør bli bra, sier han videre.

HELTER: Ola Solbakken og Erik Botheim leverte varene i Conference League. Foto: Alberto Lingria/Reuters
HELTER: Ola Solbakken og Erik Botheim leverte varene i Conference League. Foto: Alberto Lingria/Reuters Vis mer

Utregningen ble gjort før den siste gruppespillskampen til Glimt mot Zorya Luhansk. Den endte 1-1 i Ukraina, som betydde nye 166 000 euro i klubbkassa.

Glimt endte til slutt på andreplass i gruppa, som ga nye 325 000 euro.

Legger man godviljen til, vil det si at nordlendingene har tjent om lag 7,5 millioner euro fra høsten Europa-spill. Det tilsvarer rett i underkant av 75 millioner norske kroner.

Til sammenlikning opplyste Mjøndalen-trener Vegard Hansen til Eurosport i februar at klubben har et budsjett på omkring 37 millioner kroner. Pengestrømmen fra Europa stopper ikke med det første for Glimt. Allerede i februar venter to kamper mot storklubben Celtic.

Utenlandsproff: Erik Botheim ble solgt til FK Krasnodar etter en stor sesong i den gule trøya. Foto: Terje Pedersen / NTB
Utenlandsproff: Erik Botheim ble solgt til FK Krasnodar etter en stor sesong i den gule trøya. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Spillersalg

De siste ukene har seriemesteren også nytt godt økonomisk av spillersalg. Først forsvant midtbanegeneral Patrick Berg til franske Lens for en overgang som skal være verdt omkring 40 millioner kroner.

Like etter var det Erik Botheim som forlot Aspmyra, med det som rapporteres med å være en rekordsum på rundt 80 millioner kroner, men det ryktes at overgangen kan øke til 100 millioner kroner.

- Vi har to spillere hvor overgangene er klare, men salget skjer først når overgangsmarkedet åpner i januar, så inntektene vil komme i 2022. Det eneste direkte salget vi har i 2021 er Kasper Junker, sier Hansen.

Videre forteller han at videresalgsprosenter og solidaritetsmidler fra tidligere salg bidrar i klubbkassa.

- Det er jo flere spillere ute i den store verden med fortid i Glimt, så når de har overganger vil det dryppe litt til oss.

De to siste åra har klubben solgt spillere for over 200 millioner. Totalsummen kan også være enda høyere, med tanke på bonuser eller videresolgt i de ulike avtalene.

Teknisk konkurs

Tilbake i 2001 skrev mediene at Glimt var «svært nær konkurs» og at underskuddet fra året skulle ligge på over 17 millioner kroner.

Klubbens økonomileder, Svein Tore Hansen kom til klubben i 2008 og kan avsløre at de første åra var utfordrende.

- I 2008, 2009 og 2010 var vi teknisk konkurs i perioder, men i 2011 fikk vi endelig ryddet opp. Etter det har vi bygd stein for stein, forteller Hansen.

- Det er mange i klubben som var med på de tøffe åra, så vi prøver å ha beina godt plantet på jorda. Vi ønsker å utvikle klubben, akademiet og det rundt A-laget, sier han videre.

Han mener den dårlige økonomien påvirket hele klubben.

- Det er lettere å drive klubben når det går bra sportslig og det var tungt da vi måtte snu hver eneste krone.

Kampene i Europa har også gitt store utgifter for Bodø/Glimt. Foto: Mats Torbergsen / NTB
Kampene i Europa har også gitt store utgifter for Bodø/Glimt. Foto: Mats Torbergsen / NTB Vis mer

Store utgifter

Selv om suksessen i Europa har gitt stor inntekt forteller Hansen at det følger med store utgifter.

- Veldig mange ser bare inntektene, men det har blitt store utgifter også. Det har blitt sju borteturer i Europa og vi bruker omtrent 1,2 millioner hver eneste gang.

Videre forteller han at klubben har brukt flere millioner på stadion.

- Det koster mye å arrangere hjemmekampene. Det skyldes at vi har en stadion som stadig trenger tilpasning for å tilfredsstille UEFAs krav. Alle hjemmekampene har heller ikke gitt like store bidrag grunnet restriksjonene, sier Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer