GJØR SOM KLÆBO: Hvis du setter deg ordentlig inn i reglene, kommer du til å få en fordel på konkurrentene dine. Her vant Johannes Høsflot Klæbo OL-sprinten foran sølvvinner Frederico Pellegrino og Alexander Bolshunov. Pål Golberg ble nummer fire. Foto: Bjørn Langsem
GJØR SOM KLÆBO: Hvis du setter deg ordentlig inn i reglene, kommer du til å få en fordel på konkurrentene dine. Her vant Johannes Høsflot Klæbo OL-sprinten foran sølvvinner Frederico Pellegrino og Alexander Bolshunov. Pål Golberg ble nummer fire. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Dagbladet lanserer Fantaski - et mangerspill for langrenn

Slik spiller du Fantaski

Tips, triks og råd før årets Fantaski-sesong.

Dagbladet, i samarbeid med Swix, lanserer i disse dager Fantaski - et mangerspill for langrenn.

I spillet skal du sette opp ditt eget langrennslag på 12 utøvere - 6 kvinner og 6 menn - til alle verdenscuphelgene i langrenn.

Du får poeng ut ifra hvordan dine 12 utøvere plasserer seg i hvert verdenscuprenn. Dagbladet følger FIS verdenscupliste, så vinneren får 100 poeng, mens utøveren som blir nummer 30 får ett poeng.

TILBAKE: Therese Johaug er den dyreste kvinnen i Fantaski. Foto: Bjørn Langsem
TILBAKE: Therese Johaug er den dyreste kvinnen i Fantaski. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Bytt så mye du vil

Mellom hver verdenscuphelg kan du gjøre så mange bytter du vil på laget ditt.

Gå inn på mitt lag, og velg dine utøvere. Når du har funnet laget du vil spille med, er det bare å dobbeltsjekke at alt ble riktig og gå ut. Før deadline kan du gjøre så mange forandringer du vil på laget.

Men husk at det siste laget du lagrer, er det som blir ditt lag den påfølgende helgen.

I motsetning til andre Fantasy-spill, kostet ikke byttene noen poeng i Fantaski. Grunnen til at vi har valgt denne løsningen, er at det er forskjellige konkurranser fra helg til helg:

I enkelte helger er det bare sprint, mens Tour de Ski blir noe helt annet. Therese Johaug er for eksempel storfavoritt hvis hun velger å gå Tour de Ski, mens hun knapt kommer til å plukke poeng i sprinthelga.

Dagbladet har bestemt at prisene på utøverne ikke skal forandres. Det gjør at noen utøvere kommer til å være bedre kjøp enkelte konkurransehelger.

Går utøverne?

Et av de viktigste punktene når du skal finne ditt lag til ei uke, er at utøverne dine går.

Dario Cologna har allerede sagt at han står over åpningsrennet i finske Kuusamo, og det kommer til å bli mange forfall i løpet av sesongen.

MESTERSKAPSLØPER: Dario Cologna er alltid god under mesterskap, men vil han levere jevnt og trutt gjennom en hel sesong? Foto: NTB Scanpix
MESTERSKAPSLØPER: Dario Cologna er alltid god under mesterskap, men vil han levere jevnt og trutt gjennom en hel sesong? Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mange av de norske utøverne kommer også til å gå enkelte renn i løpet av en verdenscuphelg, men få kommer til å gå alle.

Ta derfor en siste sjekk etter at du har funnet laget du vil spille med.

Hvem bør du velge?

Det viktigste du gjør før du setter opp ditt lag, er å ta en titt på FIS' poengliste. Det kommer til å være en stor fordel å få utøverne som kommer på pallen.

De får mye mer poeng enn tiendeplassen, som får 26 poeng.

Utfordringen her er at du ikke kan velge alle forhåndsfavorittene, så laget ditt må ha en god balanse mellom utøvere som kan vinne og utøvere som kjemper om poeng.

Siden vinneren får 100 poeng, mens den som blir nummer ti «bare» får 26 poeng, er det helt nødvendig å plukke utøvere som kommer på pallen.

NULL POENG: Men Petter Northug jobber hardt med å komme tilbake i gammel form. Da vil 32-åringen være et kupp. Foto: Bjørn Langsem
NULL POENG: Men Petter Northug jobber hardt med å komme tilbake i gammel form. Da vil 32-åringen være et kupp. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

De billigste utøverne i spillet er heldige om de plukker med seg noen poeng som helst i verdenscupen. Petter Northug tok for eksempel null verdenscuppoeng i fjorårets sesong.

Dagbladet har også valgt at det ikke skal være en kaptein i spillet, men det er viktig å få utøverne som vinner renn.

På kvinnesiden er Therese Johaug favoritt når kapasitet blir viktig. Få kvinner kommer til å følge Dalsbygda-ekspressen hvis formen holder seg så bra som den var på Beitostølen.

Men, for deg som spiller blir viktig å tenke på hele helgen.

Ta for eksempel runde fire i Davos. Da går utøverne jentene sprint og 10 kilometer fristil den påfølgende dagen.

Johaug er favoritt til 10 kilometeren, men har bare vært topp fem i sprint tre ganger i løpet av karrieren, inkludert NM, prologer og Tour de Ski. I et rent verdenscuprenn har hun aldri blitt blant de fem beste.

Hvis hun vinner 10 kilometeren får Johaug 100 poeng der, men hun kommer mest trolig til å ta lite eller null poeng på sprinten.

Det kan derimot Stina Nilsson og Ingvild Flugstad Østberg gjøre. Begge de to er kandidater til å ta mange poeng på begge distansene.

Derfor bør du vurdere om du finner noen av de beste sprinterne som også kan hevde seg på distanse. Kanskje er Jessica Diggins et bedre forslag til denne helgen enn Johaug?

Slike dilemmaer kommer det til å bli mange av gjennom sesongen. For i årets verdenscup er det rekordmange sprinter.

KAN KJEMPE HELT I TOPPEN: Jessica Diggins, som her slår Stina Nilsson i en OL-spurt, blir bare bedre og bedre på distanse. Og hun har allerede etablert seg helt i toppen på sprint. Foto: Bjørn Langsem
KAN KJEMPE HELT I TOPPEN: Jessica Diggins, som her slår Stina Nilsson i en OL-spurt, blir bare bedre og bedre på distanse. Og hun har allerede etablert seg helt i toppen på sprint. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Spill mot vennene dine

Når du lager et lag på Fantaski, blir du automatisk plassert i Dagbladets hovedliga. Der kommer du til å konkurrere med alle andre som registrerer seg.

Du kan også velge å spille i en privat liga mot venner eller rivaler.

For å opprette en egen liga, går du inn på fanen «liga». Her kan du opprette «en ny liga».

På samme side får du en ligakode, og det er denne du kan dele med vennene eller rivalene du vil spille mot. Så lenge dere beholder ligakoden for dere selv, er det ingen andre som kan bli med i ligaen.

Du bestemmer selv hvor mange ligaer du vil være med i, men det er ikke mulig å melde seg ut av Dagbladets hovedliga.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.