DØDE 8. JULI: Den tidligere alpinisten ble 54 år gammel. Vis mer

Finn Christian Jagge:

Slik startet han gullalderen

Finn Christian Jagge har stått for et av de viktigste OL-gullene i norsk alpints historie. Det tok han uten korsbånd.

Publisert

Onsdag kveld kom den triste beskjeden om at den tidligere alpinisten Finn Christian «Finken» Jagge har gått bort, bare 54 år gammel.

For rundt fire uker siden ble han akutt syk. Da det begynte å se bedre ut for ei ukes tid siden, ble han plutselig verre igjen. Livet sto dessverre ikke til å redde.

Finken blir regnet som blant de aller største innen norsk alpint de siste 30 åra. Han står med flere verdenscupseire, i tillegg til ett OL-gull i 1992 i Albertville.

OL-gullet blir regnet som et svært viktig et, ettersom den store oppturen innen norsk alpint startet med hans, Ole Kristian Furuseths og Atle Skårdals prestasjoner.

- Startet en gullalder

Disse skulle bli viktige forbilder for framtidas alpinister som Kjetil André Aamodt.

- Det viktigste var at de (Finken, Furuseth og Skårdal) viste at det var mulig - det å vinne. Og det at han slo selveste Alberto Tomba, storfavoritten som dominerte innen slalåm, det var et kraftfullt signal til alle som hadde drømmer, sier Erik Røste, president i Skiforbundet, til Dagbladet.

I tillegg til at han slo Tomba, slo han også knockout på østerrikske Michael Tritscher, som havnet på tredje plass i slalåm.

Finken ble med det historisk, ettersom det var Norges første OL-gull innen slalåm noensinne.

- Sammen med Furuseth og Skårdal startet de en gullalder som har vart i 30 år, sier presidenten.

Slo grusomt tilbake

En annen grunn til at OL i Albertville ble en stor opptur, var et skuffende OL i 1988. I 88 ble det ingen gull for nordmennene. Dette var samme år som Olympiatoppen ble startet.

Men i 1992 slo nordmennene altså grusomt tilbake, med ni gull.

- Det var et overraskende OL-gull. Det er en av de største enkeltprestasjonene i norsk alpint - nettopp fordi han leverte når det gjaldt som mest, forklarer Røste.

Etter ham har vi altså hatt flere dominerende skikkelser innen alpint. Kjetil André Aamodt, Lasse Kjus, Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen er blant dem.

- Jeg opplever at mange beskriver ham som en som aldri ga opp. Derfor oppnådde han det han gjorde. I tillegg vil alle som kjente ham, beskrive ham som en med godt humør og en bidragsyter, sier Røste.

Tok gull uten korsbånd

Han sier at Finken var viktig for framtidige generasjoner, sammen med Skårdal og Furuseth.

- Det er ingen tvil om at de la grunnlaget. Vi har hørt mange av de yngre snakke om hvor viktig det var. Det er ingen tvil om at det var starten på en gullalder, som fortsatt ikke er over, men som har vært helt magisk, sier skipresidenten.

En detalj som blir bekreftet av flere av hans alpintkolleger, er at han kjørte gullrennet i Albertville uten korsbånd.

- Han vant jo et OL-gull, der bare ett av fire korsbånd var intakt. Han var en skikkelig hardhaus og et forbilde i så måte, sier Tom Stiansen til Dagbladet.

Snøt Tomba

Også Atle Skårdal hyller sin gamle kompis for hvordan han vant OL-gullet i 1992.

- Han kjørte i OL under et forhold som gjorde at ting ble veldig vanskelig for ham. Han kom fra en liten nasjon, med begrenset erfaring og rutine innen alpint. Han kjempet mot de store fra utlandet, og han var uredd og respektløs innen idretten. Dermed oppnådde han store ting, sier Skårdal til Dagbladet.

Kjetil André Aamodt avslører at rundt halvparten av Norges befolkning så Finken ta OL-gull.

- Jeg husker at det var 2,2 millioner som så rennet på NRK. Han leverte en helt rå andreomgang og snøt Alberto Tomba for OL-gullet, sier Aamodt til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer