Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik stoppet politiet Tour-demonstrantene: - Det er ikke bra

Dagens Tour de France-etappe ble midlertidig stoppet etter at bønder lempet høyballer i veien. Politiet svarte med pepperspray.

FIKK GJENNOMGÅ: En politimann bruker pepperspray på en sittende demonstrant. Foto: NTB Scanpix
FIKK GJENNOMGÅ: En politimann bruker pepperspray på en sittende demonstrant. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Dagens etappe har nå startet igjen. Det ser ut til at alle rytterne har kommet uskadet fra hendelsen.

- Det er komplett kaos, sier TV 2-kommentator Christian Paasche.

Den 16.etappen av Tour de France er blitt stoppet allerede etter 30 kilometer. Noen bønder aksjonerte mot etappen, og lempet blant annet flere høyballer ut i veibanen.

TATT: En aktivist blir tatt hånd om av politiet. Foto: NTB Scanpix
TATT: En aktivist blir tatt hånd om av politiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

TV-bildene viste at politiet svarte med å spraye ned tilskuerne som forsøkte å ta seg inn i veien.

Stuntet førte til at dagens etappe ble midlertidig stoppet. Flere av rytterne gnir seg i øynene og får nå medisinsk behandling.

- Pepperspray

En nederlandsk tv-stasjon, som har en motorsykkel som følger rittet, rapporterer at det skal ha vært en politimann som sprayet pepperspray i ansiktet til en demonstrant. Det skal også ha truffet flere av rytterne, skriver The Guardian i deres livedekning.

- Løpet har blitt nøytralisert etter cirka 30 km av to grunner: en blokade av veien av bønder og antatt bruk av væsker eller gasser på løperne. Flere av dem får nå behandling, skriver Moviestar på Twitter.

- Politiet brukte tåregass på bønder som aksjonerte. Det traff også utøverne, så løpet er blitt midlertidig stoppet, skriver Dimension Data på Twitter.

I SMERTE: Tour-leder Geraint Thomas. Foto: NTB Scanpix
I SMERTE: Tour-leder Geraint Thomas. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vårt eneste håp

Dag Otto Lauritzen forteller på TV 2 at han kjørte forbi stedet der hendelsen skjedde før rytterne kom. Han sier at det var anspent stemning og svært mye politifolk allerede før rytterne kom, og at de var tungt bevæpnet. Det skriver Procycling i sin livedekning av Touren.

TV 2 snakket med to av kvinnene som var med i aksjonen.

- Vi bestemte oss for å blokkere touren. Vi har problemer her, og trenger hjelp for å bli hørt. Dette var vår måte å si ifra til regjeringen at vi har et problem her, sier den ene. Hun forteller videre at både aktivistene og dyrene ble stoppet med gass.

Bildet av demonstrantene som blir peppersprayet mens de sitter nede, vekker reaksjoner:

- Det er ikke et bra bilde at en politimann bruker pepperspray på en sittende, kvinnelig demonstrant. De kunne bare ha båret henne av veien, sier TV 2-kommentator Johan Kaggestad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!