JUKSEMAKERE: Sportsdirektør Johan Bruyneel blir endelig straffet for det massive dopingjukset sammen med Lance Armstrong på 90- og 00-tallet. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB Scanpix
JUKSEMAKERE: Sportsdirektør Johan Bruyneel blir endelig straffet for det massive dopingjukset sammen med Lance Armstrong på 90- og 00-tallet. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB Scanpix Vis mer

Slik straffes Armstrongs tidligere sportsdirektør

Kaggestad rynker på nesa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Procycling.no): Flere av Lance Armstrongs tidligere støttespillere får lange utestengelser fra sykkelsporten. Det ble avgjort tidligere i dag.

Tidligere sportsdirektør Johan Bruyneel skriver samtidig på sin egen blogg at han av American Arbitration Association utestenges fra all sport i ti år.

Medvirket til doping Det var i juni 2012 at USADA (U.S. Anti-Doping Agency) anklaget den tidligere sportslederen i US Postal Service for å ha medvirket til omfattende doping, og ha hjulpet Lance Armstrong til sju titler i Tour de France.

Mens Lance Armstrong ble utestengt fra sporten på livstid, gikk Bruyneel rettens vei. En høring ble satt opp i London i fjor, men her skal Bruyneel ikke ha møtt opp.

Nå utestenges altså Bruyneel fra all sport i ti år.

- Noe er tydelig galt Det er en straff Bruyneel skal være tydelig misfornøyd med.

- Det er noe tydelig galt med systemet når bare seks personer blir straffet etter syndene gjennom en hel epoke, skriver belgieren.

Det er tidligere norsk sykkelproff, Mads Kaggestad, helt enig i.

- Det er ingen tvil om at rytterne straffes i for stor grad. Armstrong var ikke alene om å dope seg, forteller Kaggestad til procycling.no.

For snill straff - Jeg mener at Armstrong og Bruyneel burde hatt lik straff. Det er ikke rettferdig at Bruyneel får kun ti år når han hjalp å sette dopingen i system. Han var mest sannsynlig steindopa selv også, påpeker han.

Bruyneels handlinger skal også ha vært grunnen til at Norges største dopingskandale fant sted.

- Det er en påstand fra min side at Steffen Kjærgaard aldri hadde vært gjennom det han er nå, dersom det ikke hadde vært for Bruyneel som var hans sportsdirektør i US Postal.

Kaggestad hevder det var flere lag og ryttere som ble sett på som dopere gjennom hans tid som syklist.

- Jeg vil ikke gå inn på hvilke lag det var snakk om, men det er fortsatt mange som har ødelagt for sykkelsporten og som gjenspeiles negativt også den dag i dag.

En maktfaktor som nå er borte Fra Kaggestad sin tid som syklist, husker han spesielt hendelser hvor Bruyneel fikk røre ved et system som ingen andre hadde tilgang til.

- Han var en maktfaktor som bare kunne knipse med fingrene for å få det slik han ville.

Endret reglene Han peker på en hendelse fra 2007.

- Jeg husker spesielt fra Tour of California det året. Flere av hans ryttere havnet i bakken noen kilometer før mål. Vi andre trillet forbi og krysset mållinja før. Da gikk enkelt og greit Bruyneel til dommerne, som endret reglene og sa at samme tid gjaldt for rytterne som gikk i bakken.

- Regelen den gang var at dersom man veltet innenfor én kilometer før mål, skulle tiden bli den samme som de første som krysset mållinjen, legger Kaggestad til.

- Hvordan oppnår man en slik makt?

- Det er fordi man var leder for verdens beste lag og rytter, svarer Kaggestad og sikter til US Postal og Lance Armstrong.

Forventer rettssak Bruyneel vet foreløpig ikke om han vil gå rettens vei for å redusere straffen. Kaggestad på sin side forventer en rettssak.

- Jeg tviler på at vi får se Bruyneel tilbake i sykkelsporten uansett. Jeg håper belgisk sykkelsport nekter Bruyneel å opprette et nytt sykkellag i hjemlandet.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

IKKE IMPONERT: Mads Kaggestad, her sammen med dopforfatter Mads Drange, er ikke imponert over dommen mot Bruyneel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
IKKE IMPONERT: Mads Kaggestad, her sammen med dopforfatter Mads Drange, er ikke imponert over dommen mot Bruyneel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer