HVEM DER?: Lionel Messi trikser med en ball på trening. Han har en enorm innflytelse over Argentinas laguttak og taktikk, og er sagt å stå over lagets manager i hierarkiet. Foto: AFP / Juan Mabromata
HVEM DER?: Lionel Messi trikser med en ball på trening. Han har en enorm innflytelse over Argentinas laguttak og taktikk, og er sagt å stå over lagets manager i hierarkiet. Foto: AFP / Juan MabromataVis mer

Lionel Messi

Slik styrer Messi Argentina bak kulissene

Er det Lionel Messi som tar ut Argentinas lag og legger opp taktikken?

Lionel Messi var nesten fraværende i de to første kampene, men så smalt det fra argentineren.

En stilstudie viser hvordan teknikeren demper langpasningen med låret og legger til rette med vrista, alt i en og samme bevegelse. Deretter banker han ballen i lengste kryss med berøring nummer tre.

Målet mot Nigeria bidro til Argentinas første seier i VM, og ryktene vil ha det til at Messi spilte en langt større rolle utenfor banen også.

VERDENS BESTE: En dokumentar om verdens beste spiller Lionel Messi. Geniet tar oss gjennom de mest ikoniske øyeblikkene i en innholdsrik karriere. Journalister, lagkamerater og motstandere gir et innblikk og analyserer målene og kampene som definerer karrieren hans. Video: FourFourTwo Films Vis mer

«Messis venner»

Etter 13 år på landslaget, er Messi nå den ubestridte eneren i garderoben. Media har lenge beskyldt ham for å overstyre trenerens spillervalg og taktiske vurderinger, og fansen mener at enkelte spillere bare er på landslaget fordi de er venner av Messi.

Sampaoli har tidligere avfeid ryktene, og viste blant annet det ved å plassere Messis mangeårige klubbkamerat, Javier Mascherano på benken i en treningskamp før VM. Det var første gang på et tiår at Mascherano ikke startet. Landslagssjefen har likevel ikke lagt skjul på at Messis stemme er viktig.

- Akkurat nå må vi prioritere relasjonene med Messi på banen. Vi prøver å se hvem som kan tilpasse seg til å spille med han. Det vil ende opp med å være hans lag, ikke mitt, sa Sampaoli før VM ble sparket i gang.

Under VM har Messi muligens vist at det likevel er han som er øverst i hierarkiet. Også over Sampaoli.

Vendte Sampaoli ryggen

Bråket under sommerens VM utartet seg etter Argentinas pinlige 3-0-tap mot Kroatia. Søramerikanerne ble utspilt og latterliggjort av et overlegent kroatisk lag, og Sampaoli la seg flat og tok all skyld.

Da Sergio Aguero ble intervjuet av argentinsk TV etter kampen, fikk han det framstilt som at Sampaoli hadde beskyldt spillerne for å ikke klare å tilpasse seg til taktikken.

- La han si det han vil, var spissen krasse, korte svar før han forlot pressen. Det virket som om det var gnisninger mellom treneren og spillerne.

Før den avgjørende kampen mot Nigeria ble det rapportert at spillergruppa hadde vendt Sampaoli ryggen, og at det faktisk var de som selv, ledet an av Messi og Mascherano, som tok ut laget. Tegnene på at det stemte virket nokså klare både før, under og etter kampen.

Messis pauseprat

Det ble sagt at spillerne hadde krevd Sampaolis avgang etter den trauste VM-starten, men treneren var med på benken. Hvor mye han faktisk styrte er en annen sak.

For eksempel fikk Messis barndomskompis, Éver Banega, sin første kamp fra start i VM. 14 minutter ut i kampen assisterte han Messi med en strøken pasning. Resten var også spillere som lenge har spilt med Messi, med en gjennomsnittsalder på over 30 år.

Da spillerne skulle ut til andre omgang, fanget kameraene opp en spesiell situasjon. Sampaoli hadde allerede gått ut og satt seg på benken, mens spillerne sto samlet i tunnelen. Der holdt Messi en tale for lagkameratene. Stjernespilleren så svært fokusert ut, gestikulerte og dro med seg spillerne ut på banen.

- Messi sa at alle hadde et ansvar for å score, så om vi fikk sjansen, måtte vi skyte, uansett hvilken posisjon vi spiller i, fortalte forsvarsspiller, Marcos Rojo.

Styrer byttene?

Da det kokte som verst mot slutten av kampen, ble Sergio Agüero kastet innpå. I forkant kan det se ut som at Sampaoli ber Messi om tillatelse til å sette innpå spissen, men dette er ikke blitt bekreftet.

- Da ballen kom mot meg, sparket jeg den med alt jeg hadde, og den gikk inn!, sa Rojo, som ble matchvinner, etter kampen.

Ved sluttsignalet feiret spillerne hemningsløst sammen. Sampaoli feiret alene, før han gikk ensom inn i garderobeanlegget.

Argentina møter Frankrike i åttedelsfinalen lørdag kl. 16.00. Skal de videre til kvartfinalen, kan de være avhengige av at Messi står fram nok en gang.