Slik styres colombiansk fotball av narkobaroner

I morgen frykter myndighetene kaos.

DEN KOSTBARE TABBEN: Her sklir Andres Escobar inn selvmålet som kostet ham livet etter tapet mot USA i 1994. Drapet på Escobar og kaoset rundt det colombianske landslaget i VM gjorde verden klar over hvor mye narkotikakartellene i Colombia bestemmer i den nasjonale fotballen.Foto:  AFP /ROMEO GACAD / NTB Scanpix
DEN KOSTBARE TABBEN: Her sklir Andres Escobar inn selvmålet som kostet ham livet etter tapet mot USA i 1994. Drapet på Escobar og kaoset rundt det colombianske landslaget i VM gjorde verden klar over hvor mye narkotikakartellene i Colombia bestemmer i den nasjonale fotballen.Foto: AFP /ROMEO GACAD / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Når Colombia møter Brasil til sin første VM-kvartfinale noensinne i morgen kveld, har myndighetene innført noen forbud som kan synes merkelig for sindige nordmenn.

Blant annet blir det forbud mot salg av mel og barberskum på kampdagen, og det vil bli skjenkestopp i hovedstaden Bogota i morgen, meldte NTB tidligere i dag.

Myndighetene frykter at volden de registrerte etter åttendedelsfinalen mot Uruguay, 3200 slåsskamper og 34 skader, skal eskalere ytterligere i det voldsutsatte landet.

Drap og selvmål
Colombias voldshistorie er alt annet enn lystig lesning for dem som dukker under overflaten på de noe eksentriske forbudene i morgen.

Det er andre ting enn melbomber og slåsskamper som bekymrer myndighetene før kvartfinalen mot Brasil. Colombias tilsynelatende evigvarende kamp mellom kokainkartellene og myndighetene raser fortsatt for fullt. Fotballen er uunngåelig koblet opp mot begge.

20-årsmarkeringen for drapet på Andres Escobar, Colombia-kapteinen som ble drept etter selvmålet han scoret mot USA i VM i 1994, ble behørig markert verden over i går. Escobar ble drept av livvakten til to lokale dopkonger etter at Escobar skal ha bedt dem om å slutte mobbingen av ham for selvmålet.

Escobars kjæreste, som satt i bilen da Andres ble drept, forklarte at drapsmannen Humberto Castro Munoz ropte «goal» på klassisk søramerikansk kommentatorvis for hvert av de seks skuddene som traff Escobars kropp.

SPYTTET PENGER INN I COLOMBIANSK FOTBALL: den beryktede narkobaronen Pablo Escobar eide misnt to fotballklubber i Colombia, og hadde massiv innflytelse i landet før han ble drept av myndighetene i desember 1993. Foto: AFP  / STF / NTB Scanpix
SPYTTET PENGER INN I COLOMBIANSK FOTBALL: den beryktede narkobaronen Pablo Escobar eide misnt to fotballklubber i Colombia, og hadde massiv innflytelse i landet før han ble drept av myndighetene i desember 1993. Foto: AFP / STF / NTB Scanpix Vis mer

Men Escobar var bare en av førti mennesker som mistet livet i Medellin den natta. Og det er det mest bekymringsfulle for colombianske myndigheter oppi årets VM-suksess. Når Colombia lykke spå banen har det historisk sett hatt sammenheng med en oppblomstring av vold i landet.

Og en direkte sammenheng med mengden narkotikapenger inn i den nasjonale fotballen.

Narkofinansiert fotball
Dokumentaren «The Two Escobars» fra 2010 forklarer hvorfor Colombia plutselig fikk et oppsving foran VM i 1990. De forskjellige narkotikakartellene pløyde uante penger inn i den hjemlige ligaen, og dermed begynte de colombianske topplagene å importere stjerner framfor å se at sine egne beste talenter reise ut.

Den kvartfinaleplassen som røyk med Higuitas etterhvert herostratisk berømte dragning av Kameruns Roger Milla, skulle altså revansjeres i 1994. Escobars selvmål og Colombias tidlige exit kastet landet ut i kaos, selv om landslaget hadde vært i kaos i lang tid før det.

Sjokktapet mot et knallgodt Romania i den første gruppespillskampen i 1994 utløste et skred av dødstrusler mot landslagstrener Francisco Maturana. Ifølge avisa La Prensa sto dødsskvadroner klare til å bombe landslagssjefens hus om han ikke vraket høyrebacken Gabriel Gomez til fordel for Medellins Hernan Gaviria.

Maturana skal ha nektet, men ble overstyrt av folk høyere opp i sitt eget fotballforbund.

- Fotballen i dette landet er en skitten affære og reflekterer hele kulturen. Den er eid av kartellene, drevet av kartellene, og nå er den også spilt av kartellmedlemmene. Til og med i VM. Spesielt i VM. Du kan ikke en gang forestille deg hvor korrupt fotballen er her, sa en spiller.

Etter kampen fortalte Faustino Asprilla at samtlige av spillerne på landslaget hadde mottatt trusler før kampen.

- Det var det vi tenkte på underveis i kampen. Vi visste at vi ville få problemer og sto i fare for å bli drept om vi ikka vant kampen, sa Asprilla ifølge The Guardian.

Tette bånd
For det er ikke bare det at landets fotballklubber eies av narkotikakartellene, og etter all sannsynlighet brukes som gigantiske hvitvaskingsmaskiner. For de aller fleste av spillerne handler det om å få hjelp av narkobaroner underveis i karrieren for å lykkes.

Spillerne eies, hjelpes og beskyttes av narkobaronene, og når de internasjonale begivenhetene endelig banker på den colombianske døra er det mange som har interesser utover fellesskapets beste.

Da Antony de Avila scoret målet som kvalifiserte Colombia for sluttspillet i '98, dedikerte han målet til de dømte og fengslede dopbaronene Miguel og Gilberto Rodriguez under kampintervjuet på colombiansk fjernsyn.

Eller de frihetsberøvede gutta, slik han valgte å ordlegge seg.

Kan bli kaos
Det er denne koblingen de colombianske myndighetene nå er redde for at skal slå ut i full fyr. Derfor har de også forbudt melsalg og alkohol i Bogota.

- Colombia er et mer ustabilt land enn landene lenger sør på kontinentet, og det er en fare for at feiringen av en stor idrettsbegivenhet kan gå over til å bli en trussel mot myndighetene, sier førsteamanuensis og idrettssosiolog ved NTNU i Trondheim, Arve Hjelseth, til Dagbladet.

MINNES: Andres Escobar har fått både byste og statue av seg selv i byen han ble drept, Medellin. Foto: EPA/Luis Eduardo Noriega/ NTB Scanpix
MINNES: Andres Escobar har fått både byste og statue av seg selv i byen han ble drept, Medellin. Foto: EPA/Luis Eduardo Noriega/ NTB Scanpix Vis mer

- Det er flere som har påpekt at revolusjonen i Romania i 1989 ble utløst av at landet klarte å kvalifisere seg til VM i 1990. Da strømmet folket ut i gatene i feiring, og brøt sånn sett ned barrieren mot å samle seg i gatene, fortsetter Hjelseth.

I et Colombia som er preget av stor arbeidsløshet og fattigdom er balansen mellom ro og orden og kaos hårfin. Midt oppi dette sitter det store narkotikakarteller med sin egen agenda. Et folkeopprør som følge av VM, enten det er suksess eller fiasko, kan bidra til økt makt hos kartellene.

- Det vil i hvert fall være i kartellenes interesse å holde kontrollen over de delene av økonomien og samfunnet som de har hatt til nå, så forbudene som er varslet må tolkes som et uttrykk fra myndighetene på at festivitasen og karnevalet som vanligvis forbindes med fotballen, ikke skal ta helt overhånd, sier Hjelseth til Dagbladet.

Kilder: Soccer Politics / The Guardian / Wikipedia / Dagbladet / GQ Magazine

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer