Tennislegenden mottar massiv kritikk for samarbeid med sponsor

Slik svarer Federer på Greta Thunbergs angrep

Mannen med 20 Grand Slam-titler innrømmer at han kan gjøre mer for å bevare klima.

TAR SELVKRITIKK: Roger Federer mener han kan gjøre mer, men sier samtidig ingenting om han bryter samarbeidsavtalen med Credit Suisse eller ikke. Foto: NTB/Scanpix
TAR SELVKRITIKK: Roger Federer mener han kan gjøre mer, men sier samtidig ingenting om han bryter samarbeidsavtalen med Credit Suisse eller ikke. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i uka gikk miljøaktivisten Greta Thunberg ut mot tennislegenden Roger Federer. Den svenske 17-åringen var med å kritisere sveitseren for å ta imot penger fra sponsoren Credit Suisse.

KRITISK: Greta Thunberg har blitt selve bildet på klimabevegelsen. Nå går hun ut mot tennisstjerna. Foto: NTB/Scanpix
KRITISK: Greta Thunberg har blitt selve bildet på klimabevegelsen. Nå går hun ut mot tennisstjerna. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Den sveitsiske banken er en av Federers største sponsorer. Det som får Thunberg til å reagere er at banken er velkjent for å ha investert tungt i fossil brensel, både tidligere og nå.

Bare siden 2016 skal selskapet ha investert om lag 540 millioner kroner i fossilt brensel, ifølge svenske Expressen.

Opprøret mot Federer i sosiale medier startet med at miljøorganisasjonen 350.org aksjonerte ved å spille tennis ved Credit Suisse sine lokaler i november.

Gruppa ble kollektivt straffet med bøter på over 300 000 norske kroner.

Torsdag denne uka måtte de møte i retten siden disse ikke var betalt.

Stor oppmerksomhet

Since 2016 @CreditSuisse has provided $57 BILLION to companies looking for new fossil fuel deposits - something that is utterly incompatible with #ClimateAction @RogerFederer do you endorse this? #RogerWakeUpNow

Da hadde de også med seg plakater med meldinger til Federer, før de fikk emneknaggen #RogerWakeUpNow, eller «Det er på tide å våkne, Roger» til å trende på mikrobloggsamfunnet Twitter.

Tweeten de sendte av gårde fikk stor oppmerksomhet, og det var her Thunberg involverte seg.

Hun delte den videre på sin Twitter-profil, og spredte meldinga til sine nesten fire millioner følgere.

Saken fortsetter under videoen.

Den massive kritikken har nå ført til at tennisstjernen har sett seg nødt til å svare. Federer, som for tida befinner seg i et brannherjet Australia for å spille Grand Slam-turneringa, sier dette:

- Jeg tar klimatrusselen veldig alvorlig, spesielt når min familie og jeg lander i et Australia ødelagt av branner. Som far til fire barn og en ivrig tilhenger av utdanning, har jeg en stor respekt og beundring for de unges klimabevegelse, sier Roger Federer ifølge Reuters.

SHOWMANN: Roger Federer er ikke bare god i tennis, han er også en ordentlig showmann Vis mer

- Takknemlig

Han fortsetter med å skryte av Thunberg og andre unges engasjement rundt klimasaken. Federer snakker også om at han er sitt ansvar bevisst.

- Samtidig er jeg takknemlig for alle unge klimaaktivister som minner oss om at vi må handle med innovative løsninger for å løse klimaspørsmålet. Vi skylder dem og oss selv å lytte.

- Jeg setter pris på å bli påminnet om mitt ansvar som privatperson, som idrettsutøver og som gründer. Jeg er forpliktet til å bruke min privilegerte posisjon til å ha en dialog med sponsorene mine om viktige ting, sier 38-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer