<strong>KJEMPER I TOPPEN:</strong> Ragnhild Mowinckel (til høyre) tok en ny pallplass før VM. Her er hun sammen med Petra Vlhova (til venstre) og Mikaela Shiffrin. Foto: NTB Scanpix
KJEMPER I TOPPEN: Ragnhild Mowinckel (til høyre) tok en ny pallplass før VM. Her er hun sammen med Petra Vlhova (til venstre) og Mikaela Shiffrin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik takler hun presset: - Det er viktig å ikke miste seg selv

Ragnhild Mowinckel (26) tok alle med storm mot slutten av forrige sesong. Det har gitt en helt ny hverdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ÅRE (Dagbladet): Alt klaffet for 26-åringen på seinvinteren i fjor. Hun tok to OL-sølv og suste inn til sin første verdenscupseier i Ofterschwang rett etter OL i storslalåm.

Lista var plutselig lagt skyhøyt for Mowinckel før årets sesong, etter flere tøffe år.

Hun er den dediserte eneren på kvinnesiden, og det virker som hun trives i rampelyset. Hun beskriver seg selv som en «sosial butterfly», og på et pressetreff i Åre mandag kveld viser hun tydelig at hun er lederen i laget.

På det fasjonable Copperhill Mountain Lodge, som ligger drøye 15 minutter i bil opp noen Flåklypa-svinger fra Åre sentrum, tar hun godt vare på VM-debutant Kajsa Vickhoff Lie (20). Det er high fives, støttende ord og et beroligende klapp på skuldra.

ULYKKE: Et fly kuttet en kamerakabel, som videre traff stolheisen. Kameraet datt deretter ned midt i målområdet under alpint-VM. Video: Eurosport Vis mer

Ny hverdag

Mowinckel har absolutt vist at hun er på et høyere nivå i år. 26-åringen åpnet sesongen med en andreplass både i storslalåm og Super G. Spesielt i storslalåm har hun vært i god form, noe hun også viste med å ta tredjeplass i det siste rennet før VM.

Kontrastene fra fjorårssesongen kunne knapt vært større. Nå forventer eksperter og fans plutselig at hun skal klatre opp på pallen i et VM.

- Hva er forskjellen på sesongen i fjor og i år?

- Det er en stor forskjell. I fjor kom jeg inn i en sesong lik veldig mange. Inngangen til denne sesongen er at jeg er i en forsvarsposisjon. Jeg må forsvare det at jeg har fått til ting. Innad så tenker jeg hovedsakelig at «Jepp, nå har jeg fått det til og at jeg vet hva jeg skal gjøre», sier Mowinckel til Dagbladet, før hun raskt skyter inn:

- Det er topp, men nå begynner jobben. Det er en styrke å ha opplevd det jeg har, men jeg har på ingen måte «klart det helt ferdig», jeg har bare fått det til litt.

- Hvordan takler du nye hverdagen?

- Det er ikke alt som er like gøy, men samtidig får du muligheter til mye ting. Det styret og interessen rundt deg kommer fordi jeg har gjort det bra, så det er egentlig bare positivt. Men jeg tenker selvfølgelig at det er viktig å ikke miste seg selv oppi det her. Jeg sliter litt med å være et ja-menneske, så det er viktig for meg å finne balansen oppi det hele. Spesielt for personen meg, ikke bare alpinisten. Det er viktig å ikke bli spist opp, sier Mowinckel.

Åre-målet

Mowinckel selv virker å ha en helt annet ro rundt seg, i hvert fall utad. Hun er trygg i møtet med pressen, og det virker som hun vet at hvis hun får ut potensial sitt, kan VM-dagene i Åre bli veldig morsomme.

- Jeg er ikke i en posisjon at jeg kan kreve seire, jeg har bare vunnet en gang. Enkelt og greit har jeg lyst til å få fram det jeg er god for.

- Og gjør du det, kan du fort klatre opp på en pall?

- Ja, det er det jo. Det er kult å vite at mitt beste nivå er såpass høyt. Det gir deg mange muligheter. Er jeg i nærheten av å få ut det jeg er god for, så er jeg fornøyd.

Sulten debutant

Mowinckel åpnet VM med å en beskjeden plassering på den første utfor-gjennomkjøringen. Hun ble nummer 28, drøye to sekunder bak Tamara Tippler.

<strong>VISTE GOD FORM:</strong> Kajsa Vickhoff Lie. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VISTE GOD FORM: Kajsa Vickhoff Lie. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Ei som ikke holdt noe tilbake, var Kajsa Vickhoff Lie. Den 20 år gamle VM-debutanten klinket til med en tredjeplass i mandagens renn.

Hun tar med det med seg en solid selvtillitsboost inn i morgendagens super-G.

- Det var veldig, veldig gøy. Jeg ga alt på den første treningen. Nå er det bare å gi på alt du har i morra. Dette gir meg selvfølgelig bedre selvtillit. I morgen handler alt om selvtillit. Det er bare å gunne på i morra, sier Vickhoff Lie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer