Slik takler Semb presset

Nils Johan Semb har levd under konstant press i snart to år. Taper Norge i dag blir det enda verre. Vi har snakket med dem som står landslagssjefen aller nærmest. Og spurt dem hvordan det er mulig at én mann kan tåle så mye?

Nils Johan Semb vet at det blåser på toppene. Han går nemlig mye i fjellet. - I mine 20 år i norsk toppidrett, har jeg aldri sett en mann som har vært satt under hardere press enn Semb. Han har hatt det utrolig tøft. Tøffere enn noen aner, sier lege Lars Engebretsen.

Vi står på Ullevaal stadion. Det er fredag formiddag, og dagen før skjebnekampen mot Danmark. Ute på gressmatta løper det én mann. Alene. Nils Johan Semb avslutter alltid den siste treninga før kamp med en joggetur.

- Nils Arne Eggen blåser ut verbalt. Dette er Nils Johans måte å få blåst ut på. Han løper, forklarer Engebretsen som har vært lege både for Rosenborg og landslaget.

Det er egentlig ikke rart at Semb løper. Med tap i dag blir presset verre enn noen gang.

Høflig kone

Dagbladet har gjennom uka prøvd å komme nært innpå Semb. Uka før en kamp er det vanskelig. Om ikke umulig. Årsaken heter Lars Otto Bjørnland, fotballforbundets presseattaché. Han bare vender det døve øret til når vi antyder vårt ønske om å stille Semb andre spørsmål enn dem som dreier seg om 4- 4- 2, høyt press eller danske venstrevinger.

- Jeg har skrevet det i boka mi en plass, men det blir ikke tid, sier Bjørnland som bare må gjøre jobben sin med å skjerme sjefen så godt han kan.

Vi forstår at nøkkelen til å forstå mer av Semb, ligger i å prate med hans nærmeste

Derfor ringer vi kona, Torill Holthe.

- Vi prøver å lage en sak på hvordan Nils Johan egentlig er som privatperson. Vi lurer på om du kan si noe om mannen din?, spør vi.

- Nei takk. Det vil jeg helst slippe. Det er ikke interessant, sier Torill høflig og bestemt.

Da Semb bestemte seg for å trene Norge, bestemte han seg samtidig for å ikke blande familien inn i en viktig del av jobben sin. Det å være i mediene.

Står støtt

- Han er kanongod til å skjerme familien. Men det må han være for å overleve i jobben, sier Harald Røed til Dagbladet.

Røed er barndomsvenn og gammel fotballkamerat av Nils Johan fra Horten. Røed er mer velvillig til å si noe om Semb, og hvordan han greier å leve normalt med Norges «tøffeste» jobb.

- Selv om jeg vet at Nils Johan trives med utfordringer, er jeg imponert over måten han takler presset på. Han bærer ikke preg av det overfor vennene sine, og er veldig flink til å koble av. Nils Johan har vært helt bevisst på ikke å delta i debatten rundt sin egen person. Det tror jeg er et riktig og viktig valg, sier Harald Røed, som tror landslagssjefens stadige løpeturer virker som balsam for sjelen.

Røed og Semb spilte begge på laget da Ørn/Horten vant Norway Cup i juniorklassen i 1977. Der spilte også bestekompisen Jan Johansen. Jan og Nils Johan har holdt sammen siden barndommen, og står hverandre fremdeles svært nær.

- Nils Johan står utrolig støtt i den tabloide stormen. Vi som står ham nær merker ingenting på ham. Det ville vi trolig ha gjort dersom han var plaget. Nils Johan er en type som elsker å konkurrere, og han har den jobben han gjerne vil ha, sier Jan Johansen til Dagbladet.

- En miljøskaper

Vennene beskriver Nils Johan Semb som utpreget sosial og morsom person. Han er oppmerksom og omtenksom, og er gjerne den som tar initiativet til å samle vennegjengen.

- Nils Johan er den som ringer søndag morgen og trommer sammen til tur, forteller Harald Røed, som mener Lars Bohinens utspill om at Semb ikke har evnen til å skape et miljø er direkte galt.

- Det har ikke rot i virkeligheten. Nils Johan har alltid vært en miljøskaper. Det var han også i tida vi spilte på Ørn, sier Røed.

Vennens skussmål går ellers på at Semb er en utpreget familiemann - når han først har fri fra jobben.

- Nils Johan er veldig oppmerksom og interessert i forhold til barn, og han har stor barnetekke, sier Jan Johansen som regner landslagssjefen som en av sine aller beste venner. Skal vi tro vennene hans, er Norges landslagssjef mer enn gjennomsnittlig utstyrt i topplokket.

- Nils Johan var alltid best på fotballbanen, og han var best på skolen. Han er veldig lys oppe i hodet sitt. Rett og slett en intellektuell. Han deler sin kones interesse for kunst og kultur, og er svært opptatt av utenrikspolitiske spørsmål, forteller Johansen.

- God replikk

På landslaget går det mer i fotball, enn politikk og kunst. Skjønt, keepertrener Erik Thorstvedt har klare formeninger om sjefens filmkunnskaper.

- Jeg prøvde å anbefale en film til Nils Johan en gang. Jeg hadde vært og sett «Oceans 11», etter min mening en kjapp og fin underholdningsfilm. Da fikk jeg kjeft. Han hatet den filmen, ler Thorstvedt.

- Men jeg har peiling på film, så der tok Semb feil.

Thorstvedt framhever også Sembs humor.

- Han har faktisk utrolig god humoristisk sans.

- Faktisk, sier du?

- Ja, det kommer jo aldri fram i det bildet mediene skaper av han. Først og fremst på replikkene han har. De kan være saftige, harde, og svært ironiske. Det har jeg sjøl fått erfare.

Venn med alle

Lars Engebretsen er som nevnt landslagets lege. Vi lurer på om troppen burde vært ustyrt med en psykiater også, for Semb sin skyld, siden presset er så stort?

- Nei, nei, nei. Semb får ut trykket når han er sammen med familien. Ikke alle mennesker trenger profesjonelle mennesker å snakke med. For noen er det nok med gode venner, sier Engebretsen.

- Føler du at Semb er din venn?

- Ja, faktisk. Vi er venner, ikke bare gode kolleger.

En av vennene heter Egil Olsen. Eller Drillo som nasjonen kjenner ham som. Semb er kanskje den eneste sjefen i Norge som godtar at den gamle sjefen sniker rundt på kontoret når han er på jobb. Vi traff Drillo på laglederbenken under ei landslagstrening.

- Jeg legger meg aldri borti Nils Johans vurderinger på laguttak. I den grad han bruker meg til noe, så er det evaluering av spillere jeg ser i kamp for eksempel i Tippeligaen, sier Drillo.

Synd på Semb

Han prater mye med Semb. Som en venn. Sist vinter var de sammen på vinterferie, i fjellheimen.

- Har du gitt ham råd om hvordan han skal takle presset, spesielt fra mediene?

- Nja, etter kampen mot Nederland nevnte jeg vel at han ikke burde stille opp og debattere annet enn det rent faglige. Men han trengte ikke høre på rådet fra meg. Han var smart nok til å finne ut det samme selv, sier Drillo lakonisk.

Likevel er Harald Aabrekk, mest kjent som assitenttreneren, den Semb snakker mest med av sine nærmeste kolleger.

- Vi snakker sammen hver dag. Vi står hverandre nært, sier Aabrekk.

Midt i stormen mener Aabrekk at Semb, paradoksalt nok, er den som står oppreist og holder laget sammen.

- Nils Johan har vært vanvittig flink til å holde fokus på den jobben vi har å gjøre. Han er engasjerende, og flink til å bygge opp folk. Det er utrolig godt gjort med det presset han har hatt på seg.

- Synes du litt synd på han?

- Tja, hva skal en si. Jo, jeg gjør faktisk det. Jeg synes litt synd på ham.{#kule} Fotnote: På gårsdagens pressekonferanse viste Semb endelig litt av humoristen i seg. Da vi spurte om hvor han var å treffe søndag formiddag etter kampen mot Danmark svarte Semb:

- Østre Aker Kirke. Klokka 11.00.

Måtte Gud være med ham i dag!

<B>PÅ LØPETUR:</B> Nils Johan Semb løper alltid den siste dagen før en landskamp. Det hjelper landslagssjefen å få blåst ut.