Slik takles et Idol

Kjartan Salvesen liker å snakke om fotball, øl og musikk.

Slottsparken (Bakrommet): Kongen er ikke hjemme. Ei heller dronningen, men gardistene er fortsatt velkledde med svettende perler fra duskhattene.

Bakrommet går sammen med Kjartan Salvesen, selveste vinneren av årets Idol-finale, som nå har sluppet sitt første album med blant annet vinnerlåta «Standing Tall». Det med høyhet, ja. I hine horde dager et velkjent Slottsparken-fenomen, men det snakker vi ikke høyt om. Fy, over til sport:

IAN RUSH:

-  Ditt første idrettsminne & co. ?

-  Mitt første idrettsminne husker jeg veldig godt. Jeg var åtte eller ni år, og sammen med faren min var vi i England der vi så Tottenham mot Liverpool. Faren min dro en spøk, og sa han var representant fra Norges Fotballforbund. På den måten kom vi inn i «players lounge» etter kampen. Det var utrolig, der traff jeg alle heltene. Og selv om jeg var Tottenham-fan så var det stas å bli tatt bilde av sammen med blant andre Ian Rush, sier Kjartan, som begikk en usedvanlig stor fotballfaglig forbrytelse som ung.

KLUBBSKIFTE:

-  Rundt 15-årsalderen skiftet jeg av alle ting klubb, gikk fra Tottenham til Manchester United. Og siden har det bare vært de røde. Den største av dem alle er kong Eric, Eric Cantona. Han rager nesten helt opp mot mitt aller større fotballforbilde; nummer 10, Michel Platini. Han hadde de aller fineste frisparkene. Etter jeg hadde sett ham på tv, brukte jeg timer ute på plenen for å øve på hans frispark.

-  Hvordan var du selv som ballspiller?

-  Teknisk bra spiller som likte å holde på ballen, jeg var ego. Jeg har en film fra en lilleputtkamp. Der ser du det tydelig at jeg ikke jobbet så mye bakover på banen. Jeg lå helt framme og fisket, men jeg scoret vanvittig mange mål også, da.

-  Kommer du fra en sportsgal familie?

-  Ikke sportsgale, men vi har alltid vært idrettsinteresserte, og da spesielt idrett som foregår på en bane, ishockey, fotball og håndball. Spesielt fotball. Jeg begynte vel med det da jeg var tre-fire år gammel. Baneidrett er tingen for meg, avskyr løyper.

ULF:

-  Spilte du i Viking?

-  Ulf var klubben, alltid spilt for dem i aldersbestemte klasser. Drømmen var for meg, som for mange andre unge fotballspillere, å bli proff, men jeg drev med så mye annet samtidig at jeg ikke hadde fokus nok. Tror nok det var et talent der, men jeg var ikke seriøs nok. Var ei uke på trening hos Viking, men det ble ikke noe mer. Men gi meg en ball i dag, og jeg blir som en guttunge igjen.

-  Sånn rent hypotetisk, hva ville du helst ha blitt: Er drivende god proffspiller eller verdens største popstjerne?

-  Tenker jeg med kroppen blir det proff, tenker jeg med hjertet, blir det musiker, sier Kjartan, som etter at han ble med i familien Idol ikke har fått trent med ball så mye som han ønsker.

MUSKLER:

-  Har dessverre ikke fått trent så mye som jeg vil nå med Idol, turné og plateinnspilling, men jeg prøver å lære meg å trene i et helsestudio. Det liker jeg ikke noe særlig, men jeg må venne meg til det. Jeg trenger jo ikke muskler, de mikrofonene jeg skal bruke er jo ikke spesielt tunge.

Kjartan må også trene på å lese fanpost. Han er nå inne på flere adresselister, unge som eldre.

-  Tror det er mange som ikke husker helt hvor gammel jeg er. Jeg får brev fra veldig unge jenter som vil gifte seg med meg. Jeg er 27 år, men dette brevet er fra en mor på Sørlandet som tenker på meg. Ja, ja. Hyggelig med fanbrev, det er det. Samtidig er det gøy å gi folk noe tilbake, vise engasjement. Jeg hadde en drøm da jeg var yngre at jeg skulle komme i en posisjon der jeg kunne bidra med noe for andre mennesker. Og det kan jeg gjøre nå. Det gir meg veldig mye å hjelpe andre, men jeg hadde ikke forestilt meg at det skulle ta av så mye som det har gjort.

-  Hvorfor Idol?

-  Min drivkraft for å bli med i Idol var å prøve å få en platekontrakt, og det har jeg fått. Og med den plata skal jeg vise at jeg kan synge mer enn bare hitlåten «Standing Tall», sier Kjartan, som under Norway Cup, som ble avsluttet i går, sto på scenen foran verdens største fotballturnering.

-  Norway Cup og Dana Cup har jeg mange gode minner fra. Da jeg var i Ekeberghallen, kunne jeg kjenner lukta av svette og frokost på rekke og rad langs bordene med tørre brødskiver.

ROBBIE WILLIAMS:

-  Når får vi Kjartan med egne tekster?

-  Jeg sier som Robbie Williams, det å skrive tekster lærer jeg underveis, men jeg tror folk som kjøper plate, vil blir overrasket, sier Kjartan som under sommerens EM ikke glemte at det å være fotballsupporter krever frittgående pubøl.

VENNER:

-  EM fulgte jeg tett sammen med gode kompiser som blant andre Erik «one face to the marked» og Ronny, sier Kjartan og forklarer at det er en stående vits i vennegjengen at alle som heter Ronny egentlig sitter i fengsel.

-  Jeg har noen fantastiske venner, litt PR-kåte, men utrolig greie og som stiller opp hele veien. Vi nyter livet her og nå. Det er kjekt å ha en god vennegjeng rundt seg.

AUTOGRAFERNE:

Ute i Slottsparken går det mindre enn 2 x 45 sekunder før to jenter vil selge kaker til inntekt for SOS barnebyer. Rett etterpå kommer det to jenter og en gutt bortom. De er på klassetur til Oslo.

-  Vi er på en nesten museumsfri kosetur til Oslo. Vi kommer fra en liten skole i Askvoll kommunen, ikke så langt fra Førde og så så vi Kjartan. Og da ble dette en utrolig tur, sier Marianne, Kari og Morten som alle fikk idolsignaturer fra unge Salvesen, på blå resept.

-  Løye, sier Kjartan «Platini».

 Intervjuet med Kjartan ble gjort før kritikernes dom. Bakrommet for rock - som neste søndag møter Ingrid Bjørnov.

b> 4-TRE-TRE: Kjartan Salvesen i Slottsparken sammen med humorvoldsavdelingen til Bakrommet, der vi ble enige om at Kjartan spiller best i system 4- tre- tre. - Det er viktig å holde seg på brystet når man står i en mur uten ball, sier årets Idol-vinner.