Slik utklasset det svenske smøreteamet alle andre

Har med seg egen meteorolog.

FALUN (Dagbladet): Heidi Weng på 22. plass, nesten to minutter bak vinneren Charlotte Kalla, ble beste norske i Falun tirsdag.

Det kom tidlig fram at de norske hadde bommet på skivalget. For mens Charlotte Kalla fløy gjennom VM-løpene, måtte de norske ty til dobbeldans i nedoverbakkene.

Minutter ut i 10 kilometeren begynte snøen å lave ned i de svenske skogene. Snøværet ble bare verre og verre utover i løpet.

Klar over snøværet At det skulle begynne å snø var svenskene klar over.

- Vi har med oss en egen meteorolog som forsyner oss med det siste. Når han sier det begynner å snø om fem minutter, så begynner det å snø om fem minutter, sier Urban Nilsson til Dagbladet.

BANKET VERDEN GUL OG BLÅ:  Før i tida var det Norge som sverget til egen langrennsmeteorolog. Nå er det Sverige som har en slik person i tjenesten, og det var i alle fall ingen ulempe for Charlotte Kalla i dag. Foto: Bjørn Langsem
BANKET VERDEN GUL OG BLÅ: Før i tida var det Norge som sverget til egen langrennsmeteorolog. Nå er det Sverige som har en slik person i tjenesten, og det var i alle fall ingen ulempe for Charlotte Kalla i dag. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Svenskene ventet med valg av ski og smørning så lenge de kunne.

- Vi var litt urolige, men måtte ta en avgjørelse til slutt.

De norske jentene beskrev skiene som om det var å gå med klister i nedoverbakkene. Men svenskenes smøresjef mener det ikke var skiene som avgjorde.

- Skiene var ikke avgjørende. Charlotte var best i dag. Hadde de norske hatt bra ski, ville resultatet blitt det samme, sier Nilsson og legger til:

- Det er kjedelig hvis de har bommet.

Smørerne har hatt testløp Sveriges landslagstrener Rikard Grip var en glad mann da han møtte pressen etter Kallas seier.

- Det er noe som ikke har fungert optimalt for dem, sier Grip om Norges svake plasseringer.

Samtidig kunne han skryte av sitt lands smørerteam som fikk fullklaff.

- Jeg vet at de har testløpt ned til startområdet fra smørerboden, for å vite hvor lang tid det tar. Nettopp for å kunne ta en avgjørelse så seint som mulig.

Ble vurdert Bommet gjorde de. Overfor Dagbladet bekrefter langrennssjef Åge Skinstad at det norske teamet ikke har med seg en egen meteorolog.

- Værmeldinga ble vurdert, men snøværet gjorde at skiene ikke fungerte.

- Vi har ikke med en egen meteorolog. Det er mange nettsider som leverer en slik tjeneste, blant annet Yr. I tillegg har vi telefonkontakt med noen som jobber med dette. Det hadde ingenting med det å gjøre, sier Skinstad.

Han var opptatt av å gratulere Charlotte Kalla med gullet, samt den amerikanske duoen Jessica Diggins og Caitlin Gregg med medaljer. Samtidig opplyser Skinstad at det norske teamet allerede er på plass i Falun-løypene for å sjekke de ulike skialternativene på nytt.

- Det er ingen som kunne forutse at utstyret som ble valgt skulle gjøre en så dårlig jobb.