HØYT TEMPO: Emil Iversen viste styrke i Montreal.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HØYT TEMPO: Emil Iversen viste styrke i Montreal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Slik var Emil Iversens historiske seier i Canada

Vi fulgte herrenes fellesstart i Ski Tour Canada her.

• Saken ble oppdatert forløptende. Les mer her.

OSLO/MONTREAL (Dagbladet): Sergej Ustjugov, Finn-Hågen Krogh, Petter Northug og Emil Iversen var de fire sammenlagtfavorittene som gjorde det best på gårsdagens sprint.

Derfor var verdenscupleder Martin Johnsrud Sundby på etterskudd i sammendraget, nærmere bestemt 52 sekunder bak Ustjugov. Derfor ville Sundby gjerne gjøre som Therese Johaug og slå kraftig tilbake på dagens fellesstart i parken i Montreal.

Også Sundby startet et stykke bak i feltet og hadde en utfordrende oppgave med å manøvrere seg frem i den smale og krevende løypa. I den mest dramatiske svingen på førsterunden, ploget et nervøs felt og unngikk massevelt.

- Det er panikk i feltet. Det er nesten overraskende at det dette går bra, sier NRK-kommentator Jann Post.

- Hvor er Sundby? Sammenlagtleder Ustjugov dro i gang et massivt tempo i front og sprakk opp hele feltet. Det var bare en stor gruppe med nordmenn som klarte å holde følge.

Iversen og Sundby fulgte nærmest russeren, mens sprinteren Ola Vigen Hattestad imponerte like bak der igjen med Northug og Krogh i rygg. Deretter kom også hjemmehåpet Alex Harvey opp til ledergruppa.

Sundby så ut til å ha full kontroll i Ustjugovs rygg, men plutselig var han vekk.

- Hvor er Martin? Har det skjedd noe? ropte Post forundret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sundby falt plutselig mange plasseringer ned i feltet og lå nesten 20 sekunder bak ledergruppa med Ustjugov, Iversen og Northug. Årsaken var at Sundby var i bakken.

Etter sju kilometer var avstanden fra ledertrioen ned til Krogh, Sundby, Harvey og Poltoranin på drøye 12 sekunder.

- Martin sliter nå. Han har ikke like mye trøkk i stavtakene som han har på sitt beste, mener langrennsekspert Fredrik Aukland.

Sundbys fartsøkning Sundby våknet på den neste runden og tok opp på jakten på tettrioen. Harvey og Poltoranin måtte slippe, mens Krogh slet stort med å holde følge.

Da svarte Ustjugov med å skru opp tempoet i front for å unngå å få besøk av Sundby. Iversen fulgte greit, mens Northug slet i de verste stigningene.

Etter 10,5 kilometer var likevel avstanden fra tettrioen til Sundby og Krogh økt til 15 sekunder.

- Martin kjemper. Han gjør et godt forsøk, men han er ikke like sterk som han var tidligere i år, konkluderer Aukland.

Iversens rykk Mens Sundby slet bak tettrioen, forsøkte Iversen å rykke ifra Northug og Ustjugov i front. Langrennssportens nye stjerne fikk raskt en luke.

Da svarte Northug med å stikke fra Ustjugov og ta opp jakten på sin gode kompis. Men det gikk aldri. Iversen var best og vant sitt første distanserenn i verdenscupen noensinne.

Men også Northug og Ustjugov kunne smile. I likhet med Iversen ligger de særdeles godt an i sammendraget. Ski Tour Canada fortsetter på fredag. I morgen får Iversen og co en velfortjent hviledag.

Les mer her.